21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSUA: Sistemul antirachetă de la Deveselu este pregătit să funcționeze

SUA: Sistemul antirachetă de la Deveselu este pregătit să funcționeze

Facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu din România este pregătită să funcţioneze, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor Navale ale SUA în Europa, informează Agerpres, citând Defence News.

“Totul funcţionează. Va funcţiona de minune. Echipele sunt la faţa locului, iar în prezent ne pregătim. Lucrăm la integrarea în arhitectura NATO, iar în curând vom începe instalarea în Polonia”, a afirmat amiralul Mark Ferguson, la simpozionul anual al Surface Navy Association, care a avut loc săptămâna trecută.

Ferguson a precizat că forţele din Europa reduc nivelul de emisii radio, închizând unele radare şi diminuând comunicaţiile pentru a preveni bruiajul şi pentru a-şi ascunde mai bine poziţionarea şi profilul. Practica era una obişnuită în timpul Războiului Rece, iar acum revine în contextul în care SUA se confruntă cu agresivitatea forţelor militare ale Rusiei, mai notează Defence News. 

“Trebuie să ne gândim cum vom putea obţine informaţii pe o navă dacă nu există satelit, dacă GPS-ul nu funcţionează. Aşa că organizăm exerciţii în care scoatem din funcţiune aceste sisteme. Trebuie să putem să executăm misiunea (de apărare împotriva rachetelor balistice) şi să luptăm chiar şi în cazul unor atacuri cibernetice”, a mai spus oficialul militar american. 

La 18 decembrie 2016 a avut loc ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a instalațiilor Aegis Ashore de la Deveselu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă