Studenții, păcăliți de legea “gratuității” pentru circulația cu trenul. De unde PSD a dat în scop electoral, senatorii social-democrați au luat printr-un amendament

de Alex Mihăilescu , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 14:16, 17 februarie 2017
Studenții, păcăliți de legea “gratuității” pentru circulația cu trenul. De unde PSD a dat în scop electoral, senatorii social-democrați au luat printr-un amendament

Dacă la începutul lunii februarie, Guvernul se mândea cu faptul că studenții vor avea gratuitate la călătoriile cu trenul, acum, mai mulți senatori au modificat legea și au propus amendamente care schimbă gratuitatea promisă. Mai precis, amendamentele ar schimba gratuitate pentru persoanele care circulă cu CFR: aceasta se va aplica numai pentru studenții ce călătoresc între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile.

De la 1 februarie 2016, orice student înmatriculat la o formă de învățământ cu frecvență la o instituție de învățâmânt superior ar fi avut gratuitate la aproape orice călătorie cu trenul.

Comisia de buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamentele noi introduse, se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR numai pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Acest amendament a fost propus de senatorul PNL Florin Cîțu, dar el se apără printr-o postare pe contul de Facebook prin care susține că el a propus mai multe amendamente, dar senatorii PSD au luat-o numai pe aceasta. Cel de-al doilea autor al primului amendament este senatorul PSD, Eugen Teodorovici. 

“Surpriza a fost când, în comisia de buget finanțe, PSD-ul mi-a acceptat un singur amendament. Cel referitor la gratuitatea nelimitată pe transportul feroviar pentru studenți”,scrie Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Senatorul mai precizează însă, că promisiunea PSD-lui pntru studenți a avut doar un scop electoral, ajungând la această concluzie după ce a analizat datele privind numărul de studenți ce s-au deplasat cu trenul în alte destinații decât cea unde învățau.

Din datale analizate am constat că din 100% număr de studenți din România, doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinații cu trenul decât destinația pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemnă că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenți a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, mai scris Florin Cîțu.

În cel de-al doilea amendament ce ar schimba această lege, se propune extinderea beneficiul gratuității călătorilor CFR asupra elevilor din clasele IX- XII.

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

CFR a precizat la începutul lunii februarie că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil atunci când vor să meargă cu gratuit cu trenul.

Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.

Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.

Odată cu schimbarea legii prin amendamentele noi introduse, unii studenți pot avea probleme atunci când vor să călătorească cu trenul. Iată un caz probabil, explicat de un utilizator pe pagina de Facebook a lui Florin Cîțu:

"Student la Cluj, domiciliu în Olănești. Olăneștiul nu are gară și nici nu va avea vreodată, dar e la 20 de km de Râmnicu Vâlcea, de unde studentul poate lua trenul spre Cluj. Întrebare: studentul din Olănești mai beneficiază de gratuitate spre Cluj?"

De asemenea, încă nu se știe dacă ceilalți studenți ce vor să călătorească cu trenul, ar mai primi reduceri, având în vedere că, la începutul lunii februarie, carnetele de reduceri cu 6, 18 sau 24 de cupoane au fost anulate.

Comentarii

 • @stef 17.37

  17 februarie 2017 18:30

  Daca va fi nevoie vor veni. Dar este vorba despre cata prostie zace in mintea alesilor.

  raspunde comentariului
  • manga Fa

   18 februarie 2017 4:27

   pai daca nu sunt acasa de ce sa vina - nupot ssa pro acolo, la ei?

   raspunde comentariului
 • stef

  17 februarie 2017 17:37

  Si atunci cum vor mai veni studentii de la Cluj in Piata Victoriei ca sa strige" hotii, hoti si demisia?

  raspunde comentariului
 • DRAGNEA

  17 februarie 2017 15:36

  NU E VINA MEA CI ASTUDENTILOR. IN PRIMA DUMINICA IN CARE AU AVUT GRATUITATE PE TREN, SUDENTII AU VENIT LA BUCURESTI IN FATA PALATULUI GUVERNULUI. ASTA E BATAIE DE JOC LA ADRESA CELUI MAI MARE PARTID POLITIC DIN ROMANIA. ERA NORMAL SA RESTRICTIONAM TRANSPORTUL DOAR INTRE FACULTATE SI DOMICILIU. NE GANDIM, PENTRU BINELE POPORULUI SI A NATIUNII, SA LIMITAM SI INTERNETUL...CEL CARE FACE RAVAGII PRINTRE TINERI, POTRIVIT UNOR STUDII ALE COMISIEI EUROPENE.

  raspunde comentariului
 • mai rau decat a fost!

  17 februarie 2017 14:45

  totu se PLATESTE, daca NU mergeti cu NASU la munte si la mare, in orice-mprejurare

  raspunde comentariului
  • Radio EREVAN

   17 februarie 2017 14:48

   deci NU li s-a dat, Li s-a taiat!

   raspunde comentariului
   • inFALTIA

    17 februarie 2017 15:31

    LA fel va fi si pentru toti ceilalti fraieri care s-au bucurat degeaba la cateva sute de lei.

    raspunde comentariului
    • GUGU

     17 februarie 2017 15:43

     CEAUSESCU A PROMIS DE LA BALCON...200 DE LEI. ASTIA TOT CU ATAT AU MARIT SALARIILE. EI CRED CA DACA DANSII FUNCTIONEAZA DOAR MITUITI, TOT POPORUL E ASA.

     raspunde comentariului
 • Nanouk

  17 februarie 2017 12:58

  Mi se pare absolut normal sa aiba gratuitate pentru a veni din localitatea de domiciliu in localitatea unde este facultatea ! Astfel pot ajunge si in Bucuresti la demo.

  raspunde comentariului
 • @Dumitru 12.45

  17 februarie 2017 12:55

  Nea mitica esti praf bre! Matale nu pricepi ca toate pomenile electorale au fost praf in ochii prostilor. problema e ca la unii functioneaza la altii nu. Sticla de tuica pe care ti-ai scos-o pe 11 decembrie 2016 expira luna asta.

  raspunde comentariului
 • Dan

  17 februarie 2017 12:51

  Adica toate plimbarile lor la schi si la Vama Veche trebuiau suportate de la buget, adica de noi toti... Asa era bine pentru niste tineri frumosi si liberi! Activism civic pe *****' , cine a vazut activism real in tara noastra?

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  17 februarie 2017 12:45

  He-he. Pai credeti ca sunt prosti aia de la guvern ? Adica ati vrea sa va plateasca pentru activism anti-guvernamental ? Si in orice caz, ca ce chestie sa aiba studentii gratuitate totala la calatorii cu trenul oriunde in tara ?

  raspunde comentariului
  • stef

   17 februarie 2017 17:33

   Si daca studentii nu vor mai putea calatori oriunde si oricand gratis pe spinarea Statului, cum vor mai veni cu tranurile de la Cluj la Bucuresti ca sa demonstreze in Piata Victorie impotriva Guvernului strigand din toate puterile" HOTII, HPTII si DEMISIA"? Vorba romanului mare-i prostia omului!!!!!!!!!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design