11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStrutinsky, inculpat în dosarul lui Mazăre, pentru că ar fi intermediat mita...

Strutinsky, inculpat în dosarul lui Mazăre, pentru că ar fi intermediat mita primarului

Omul de afaceri, Sorin Strutinsky, a fost pus sub urmărire penală, în dosarul în care a fost reținut Radu Mazăre, de către procurorii anticorupție, pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită, potrivit unui comunicat DNA. 

Astfel, procurorii DNA au descoperit că, Strutinsky l-a ajutat pe Radu Mazăre, în perioada 2006-2009, când primarul Constanței  a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui mall. Sumele de bani au fost transferetae sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul lui. 

Mai mult, în perioada 2008-2014, Mazăre a primit cu ajutorul lui Strutinky peste 7 milioane de euro de la o societate comercială pentru a-i asigura câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru serviciul de salubrizare al orașului. 

Citește și: Radu Mazăre, reținut pentru 24 de ore. Primarul a venit la DNA cu bagajul făcut

În același timp, între firma respectivă și primăria Constanța a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei, aproximativ 335 milioane de euro.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

În urma acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

De asemenea, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el și de Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

Citește și: Pentru ce infracțiuni a fost reținut Radu Mazăre. A primit mită de 9 milioane de euro

În perioada noiembrie 2008 – 2012,  Mazăre, în aceeași calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat și Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât și pentru Sorin Strutinsky. 

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut, luni seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore. El a fost scos în cătușe de la audieri și va petrece noaptea în Arestul Poliției Capitalei.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă