10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialStrategia Naţională Anticorupţie 2016 - 2020, în dezbatere publică, în luna mai

Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020, în dezbatere publică, în luna mai

Ministerul Justiţiei a început consultările pentru implicarea instituţiilor publice, a mediului de afaceri şi a societăţii civile în elaborarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2016 – 2020 şi estimează că în luna mai proiectul va fi pus în dezbatere publică, urmând ca în iunie să fie adoptat de Guvern, transmite Agerpres

Potrivit unui comunicat al Executivului, Ministerul Justiţiei a prezentat Guvernului concluziile preliminare privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012 – 2015, precum şi stadiul şi calendarul elaborării proiectului Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 – 2020. 

“În ceea ce priveşte Strategia Naţională Anticorupţie 2012 – 2015, beneficiul major al aplicării a fost accentul pus pe implementarea standardelor de integritate. Aproximativ 2.500 de instituţii publice, respectiv ministere, primării, autorităţi independente, companii cu capital de stat, au lucrat împreună cu Ministerul Justiţiei pentru a găsi cele mai eficiente mecanisme de aplicare a măsurilor preventive”, precizează sursa citată. 

Potrivit Executivului, un alt beneficiu al aplicării strategiei este stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie. 

“Această stabilitate, inclusiv sub forma alocării resurselor bugetare pentru autorităţile specializate – DNA, ANI şi Direcţia Generală Anticorupţie – contribuie la eficienţa acestor autorităţi, îndeosebi în zona de combatere. Introducerea legislaţiei privind valorificarea bunurilor sechestrate şi confiscarea extinsă este un alt progres înregistrat în cadrul acestei strategii, dublat de o creştere a indicatorilor înregistraţi de procurori şi instanţe în materia recuperării prejudiciului”, se mai arată în comunicatul citat. 

Guvernul remarcă şi faptul că la nivelul administraţiei publice centrale au fost identificate bune practici precum: formularea de către Curtea de Conturi a 341 de sesizări către organele de urmărire penală, prejudiciul total rezultat din acestea fiind de 1.340 miliarde euro sau crearea modulului de licitaţii trucate. 

Potrivit sursei citate, evaluările reciproce realizate între instituţiile publice au identificat şi unele deficienţe cum ar fi: necesitatea consolidării structurilor de prevenire la nivelul instituţiilor publice, precum şi a celor de control intern şi audit sau necesitatea educaţiei anticorupţie.

Cele mai citite

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă