12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialStolnici a renuntat la calitatea de membru de onoare al Academiei Romane

Stolnici a renuntat la calitatea de membru de onoare al Academiei Romane

Constantin Balaceanu – Stolnici s-a retras din calitatea de membru de onoare al Academiei Romane, prezentandu-si solicitarea in scris Prezidiului forului, intrunit marti pentru a discuta acuzatiile de colaborare cu Securitatea aduse lui Constantin Balaceanu – Stolnici. Anuntul a fost facut de Ionel Haiduc, presedintele Academiei, anunta Antena 3.

"Avand in vedere situatia creata, am decis sa ma retrag din activitatea Academiei Romane, desi nu ma simt vinovat fata de Academie", precizeaza Stolnici.

Forumul Civic Romanesc a solicitat Academiei Romane, printr-o scrisoare deschisa, din 28 noiembrie, sa retraga "de urgenta" titlurile de membri de onoare lui Constantin Balaceanu-Stolnici si lui Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolit al Banatului.

Colegiul CNSAS a stabilit, in luna august, ca Nicolae Corneanu si Constantin Balaceanu-Stolnici au facut politie politica.

 

Pe site-ul Academiei Romane este postata o replica a lui Constantin Balaceanu Stolnici, la invitatia conducerii institutiei de a-si comunica pozitia in privinta verdictului de politie politica dat de CNSAS.

 

 

Cititi declaratiile lui Stolnici facute la BBC, pe 12 decembrie:

 

 

Reproducem integral scrisoarea lui Constantin Balaceanu Stolnici postata pe site-ul Academiei Romane:

In urma violentei si calomnioasei campanii de presa pe care a dus-o ziarul Cotidianul impotriva mea este necesar sa dau urmatoarele explicatii:

Asa cum am declarat acum cateva luni am colaborat cu serviciile secrete romane in epoca Ceausescu. Aceasta colaborare a fost determinata initial de caracterul special al cercetarilor mele stiintifice (si a relatiilor internationale pe care mi le facusem prin corespondenta) ce se refereau la cibernetica si la studiul retelelor neurale care la acea epoca erau privite cu suspiciune si considerate in mod aproape delirant de conducerea noastra ca putand fi foarte periculoase, politic si militar, si ca atare trebuie sa fie monitorizate in mod riguros. Apoi a fost determinata de faptul ca eram cadru de conducere (sef de sectie) in cadrul Institutului de Geriatrie "Ana Aslan" unde aveam zilnic contracte cu straini avand importante pozitii politice (chiar sefi de state), militare, economice, in presa si cultura la care se adaugau membri marcanti din lumea terorismului islamic din acele vremuri precum si diplomatii acreditati la noi. Aceasta colaborare se inscria in obligatiile legale de atunci care impuneau raportarea tuturor contractelor si discutiilor avute cu personalitatile straine.

Afirmatia potrivit careia as fi monitorizat pe cei de la Europa Libera este calomnioasa fiindca stateam la Munchen 2-3 zile la cativa ani si nu cunosteam acolo decat doua persoane.

Afirmatia ca as fi fost implicat intr-o actiune organizata impotriva lui Vlad Georgescu ajuns director al sectiei romane din Europa Libera este o aberatie. In primul rand concluziile la care au ajuns autoritatile germane cu privire la moartea acestuia au fost ca moartea nu s-a datorat nici unei actiuni criminale. Concluziile sunt cu atat mai semnificative cu cat fiind in plin razboi rece, nu exista nici un motiv sa se musamalizeze o actiune a romanilor. Intreaga poveste privind existenta unui complot impotriva lui Vlad Georgescu este neverosimila si dat fiind faptul ca acesta era un agent cert al securitatii noastre infiltrat acolo pe langa multi altii printre care si unul din criticii mei Neculai Constantin Munteanu. Pe Vlad Georgescu il cunosteam fiinda prima lui sotie era ruda cu sotia mea. Toata povestea este o manevra de diversiune menita sa distraga atentia de la agentii romani infiltrati acolo. Prezenta acestora de altfel face inutila orice contributie a unui simplu trecator sporadic fara relatii temeinice acolo cum eram eu.

Materialele prezentate ca "dovezi" constau din niste documente dactilografiate (nu olografe) si dintr-o schita pe care oricine imi cunoaste scrisul poate vedea ca nu este fiacuta de mine. De altfel nu stiu de ce era nevoie de mine care eram un trecator aleatoriu cand acolo erau agenti permanenti care puteau oricand intra in casa lui Vlad Georgescu in care sotia mea mi-a amintit (sunt 23 de ani de atunci) ca am fost doar cateva minute sa iau cartea lui despre Istoria romanilor pe care mi-a dat-o, dar pe care autoritatile vamale romane mi-au confiscat-o, incident de pe urma caruia am avut ani de zile dupa aceea numai necazuri.

In ceea ce priveste afirmatia ca datorez cariera mea securitatii, trebuie sa specific ca atunci cand am inceput sa colaborez cu serviciile secrete eram deja un medic apreciat si un cercetator stiintific recunoscut in tara si strainatate. De altfel in toata perioada comunista nu am putut lucra in invatamant decat un an ca suplinitor, iar docenta pe mi-a acordat-o comisia I.M.F. nu mi-a fost niciodata recunoscuta.

Bucuresti, 10 decembrie 2007

NOTA (A.R.)

Documentul primit de la Dl. prof. Constantin Balaceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, reprezinta punctul de vedere al domniei sale si nu angajaza Academia Romana. Publicarea respectivului document s-a facut in spiritul transparentei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă