16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialStatele Unite vor retrage din România elicopterele Black Hawk

Statele Unite vor retrage din România elicopterele Black Hawk

Forțele Terestre ale SUA vor retrage din România "batalionul de elicoptere de asalt" care a fost dislocat, în ultimele luni, la baza aeriană Kogălniceanu din județul Constanța.

Această informație apare într-un comunicat al Fortelor Terestre americane (US Army) din Europa.

Comunicatul anunță înlocuirea din funcție a unuia dintre militarii cu funcție de comandă din cadrul Task Force Knighthawk – detașamentul de la Kogălniceanu, în contextul în care batalionul de elicoptere "este aproape de finalizarea misiunii sale de dislocare în Europa".

Comunicatul american nu precizează dacă unitatea care se retrage din județul Constanța va fi înlocuită de alta sau dacă SUA vor renunța la trimiterea de elicoptere Black Hawk în România.

Batalionul aflat încă în România are în dotare opt elicoptere Black Hawk. Acestea au asigurat sprijin pentru Operațiunea Atlantic Resolve, realizată de Forțele Terestre americane în Europa, cu participarea Brigăzii 10 Aviație de Luptă  (10th Combat Aviation Brigade) din care face parte și batalionul din România.


Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, având peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere și mai mult de 700 elemente de tehnică militară ce au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia și România, pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite ale Americii față de stabilitatea și securitatea Europei de Est.

De-a lungul anului 2017, batalionul din România s-a mai aflat în Grecia și în Bulgaria.

UH 60 Black Hawk este, în cadrul Forțelor Terestre ale SUA, un elicopter multirol, destinat atât transportului de trupe cât și sprijinului cu foc al operațiunilor de la sol.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă