13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSpitalul Marie Curie: Ultimul copil diagnosticat cu sindromul hemolitic uremic va fi...

Spitalul Marie Curie: Ultimul copil diagnosticat cu sindromul hemolitic uremic va fi externat

Ultimul copil aflat în Spitalul „Marie Curie”, diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic (SHU), va fi externat marți, informează șefa secției de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean, citată de Agerpres.

Este vorba de o fetiță din Brașov, despre care medicul a spus că „se simte foarte bine”. 

„Se simte foarte bine fetiţa. Noi o vom supraveghea în continuare pentru că forma de SHU pe care a avut-o a fost o formă extrem de severă, pentru că şi la ea, ca şi în cazul unuia dintre ceilalţi copii, au fost nişte manifestări neurologice la începutul bolii, iar insuficienţa renală a fost gravă. Evoluţia funcţiei renale va fi urmărită pe parcursul unui an şi evoluţia stării ei în general”, a declarat prof. dr. Mihaela Bălgrădean. 

Citește și: Alţi doi copii bolnavi din Piteşti, transferaţi la Bucureşti

Ea a precizat că cei trei copii care au murit au avut sindrom hemolitic uremic, lucru atestat şi de comisia de experţi străini. 

„Toţi aceşti trei copii care din păcate au decedat au avut sindrom hemolitic uremic, aşa cum a reieşit şi din concluziile echipei de experţi care a fost aici la noi şi care, prin definiţia de caz ce a inclus aceşti copii, au consemnat într-un articol care este apărut online încă din 17 martie: începutul bolii cu diaree, SHU clinic şi în anumite condiţii faptul că această bacterie este identificată fie în coproculturi, fie prin analizele serice ale acestor copii, prin apariţia anticorpilor în serul lor. Ei au fost etichetaţi ca SHU indiferent de ce apare în mass-media. Există dovezi ştiinţifice în acest sens pe care noi vom şti întotdeauna să le susţinem”, a explicat Bălgrădean. 

Ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, care a fost prezent marţi la Spitalul „Marie Curie”, a mulţumit întregului personal al unităţii medicale pentru modul în care a tratat problema, dar şi pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea zi de zi. 

Citește și: Focar de RUJEOLĂ în Bistrița și Cluj. 79 de copii nevaccinați s-au îmbolnăvit. MS cere campanii de vaccinare în toată ţara

„Îmi doresc să învăţăm din această lecţie şi, ori de câte ori vor mai apărea situaţii similare, să fim mult mai bine pregătiţi. Cauza o ştim absolut precis, cauza este E-coli producătoare de toxină şi, aşa cum vă spuneam, avem datele, le centralizăm şi vi le vom comunica. Şi sursa. După ultimele date vă vom comunica raportul final”, a spus ministrul. 

El a reiterat că în privinţa raportărilor nu a fost respectată legislaţia în vigoare. „În primul rând nu s-au respectat anumite legi, nu s-au făcut raportări, fapt care a întârziat tratamentul acestor copii. Ştim bine că de la asta a început. Acest lucru s-a repetat la un moment dat şi măsurile pe care le-am luat şi le luăm în continuare vizează respectarea acestor legi, modul în care putem să îmbunătăţim legătura, comunicarea cu spitalele şi întreg sistemul, de a optimiza descentralizarea care a avut deja loc în sistem”, a mai spus demnitarul.

Citește și: Părinții care nu-și vaccinează copiii ar putea fi condamnați pentru rele tratamente aplicate minorului

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă