6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSpitalul Judeţean din Galaţi nu mai face internări din cauza lipsei de...

Spitalul Judeţean din Galaţi nu mai face internări din cauza lipsei de bani

Spitalul Clinic Judeţean “Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi nu mai face internări începând de miercuri, onorând doar serviciile de urgenţă, din cauza lipsei fondurilor, transmite NewsIn.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a anunţat, miercuri, că unitatea nu mai internează bolnavii cronic, urmând să onoreze doar serviciile de urgenţă. Motivul care a determinat managementul de la “Sf. Ap. Andrei” să ia o decizie atât de radicală este lipsa de bani. “Spitalul a atins nişte cote alarmante de lipsă de finanţare. Am evaluat ultimele rezerve ale spitalului şi am ajuns la concluzia că, în condiţii de siguranţă a actului medical, spitalul nu mai poate asigura decât maximum trei zile asistenţa de urgenţă, iar pe cea de cronici o să o reducem la maximum posibil, asta însemnând cât îşi pot permite pacienţii cronici să îşi asigure medicaţia şi celelalte materiale sanitare”, a declarat, joi, directorul general al Spitalului Judeţean, dr. Marin Crăciun.

Conform aceleiaşi surse, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu a contractat decât 125 de cazuri externate pentru fiecare dintre lunile noiembrie şi decembrie la “Sf. Ap. Andrei”, deşi media lunară de externări din această unitate este de 5.300 de cazuri. “Lucrurile acestea erau planificate să se rezolve printr-un act adiţional acoperitor pentru aceste ultime două luni din an şi am avut asigurarea din partea conducerii Casei că ni se vor contracta 8.000 de cazuri, o sumă relativ acoperitoare pentru necesităţile spitalului, şi că se va ataca fondul de rezervă pe anul 2010 al Casei de Asigurări de Sănătate, urmând ca de aici să ni se aloce 47% din dimensiunile fondului necesar”, a explicat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi.

Oficialii Casei au recunoscut că au acumulat datorii faţă de unitatea spitalicească, însă au precizat că banii aşteptaţi pot fi viraţi în orice moment. “Avem restanţă la plată o factură în sumă de 48 de miliarde de lei vechi. În acest moment nu avem conturile alimentate, dar nu numai CJAS Galaţi este în situaţia asta, ci toate casele din toată ţara. Aceste conturi sunt alimentate lună de lună de către Casa Naţională, dar în această lună nu sunt bani în cont. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Noi aşteptăm ca situaţia să se schimbe din oră în oră”, a afirmat, joi, directorul economic al CJAS Galaţi, Iulia Petcu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă