4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialSpecialistii dau bir cu fugitii din deconcentrate

Specialistii dau bir cu fugitii din deconcentrate

» Politizarea excesiva a directiilor agricole, sanitare, veterinare, a scolilor si a regiilor locale ii face pe specialisti sa fuga de sefia acestor institutii. Acestia nu mai accepta sa se schimbe intre ei atunci cand puterea politica este transferata de la un partid la altul.

» Expertii in politici publice sustin ca aceasta aversiune fata de politizare poate fi interpretata ca un semn de insanatosire a administratiei.

Partidele din Romania au tot mai putine resurse umane calificate pentru a acoperi posturile de sefi din institutiile deconcentrate "decapitate". Aceste institutii au devenit, pentru specialisti, un baubau politic naravas care le poate distruge carierele prin rotatiile haotice de cadre. Drept urmare, specialistii au inceput sa refuze pe capete posturile din conducerile directiilor agricole, sanitare, veterinare, inspectoratelor scolare, societatilor si regiilor locale motivand ca nu merita sa-si angajeze responsabilitatea de sefi doar pentru cateva luni, deoarece vor fi oricum inlocuiti de partide. Aceste refuzuri pe banda rulanta sunt considerate de specialistii in politici publice drept un semn de normalitate a administratiei publice si a societatii romanesti, care a inceput sa respinga politizarea excesiva.

In tara, tot mai multi specialisti refuza sa se mai balaceasca in mocirla politica. In judetul Maramures, din cauza  rotatiei de cadre s-a ajuns la o situatie paradoxala: nimeni nu mai vrea sefia Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, pe motiv ca postul de director coordonator este "un post sensibil", adica supus schimbarii de catre politicieni. Fostul director coordonator al institutiei Adrian Balin, ajuns in functie prin sustinerea PSD, pus pe liber ulterior  de PNL si repus in functie in urma unei decizii judecatoresti, a renuntat la post pe 5 octombrie.
Actualul director coordonator adjunct, Viorica Ciocian, sustinuta de PDL sa ocupe postul lasat liber de catre directorul coordonator, a declarat insa ca nu-si doreste mai mult decat functia pe care o are in acest moment. "Nu are rost sa optezi pentru un post si apoi sa te schimbe!", a explicat Viorica Ciocian. O situatie asemanatoare poate fi intalnita si la deconcentratele din Cluj. Aici, din cauza crizei de resurse umane, partidele au ajuns in situatia sa roteasca la nesfarsit aceiasi oameni in functii publice.

La Directia Agricola au existat doi pioni principali. In perioada 1992-1996, seful Directiei Agricole a fost Ilarie Ivan, de la PSD. Dupa 1996, postul a fost preluat de taranistul Iuliu Suatean, iar Ilarie Ivan a devenit director adjunct. In anul 2000, Ivan a revenit insa la sefia Directiei Agricole, iar Suatean a devenit sef de birou. In anul 2004, Iuliu Suatean, care a trecut la PNL, a revenit la sefia Directiei Agricole, pana in anul 2008, cand a fost inlocuit tot cu Ilarie Ivan. Acum, Ilarie Ivan a fost demis si nimeni nu stie cine va prelua functia de director coordonator.
Criza de resurse umane se manifesta si la Arad. Liderii PDL au anuntat ca ii vor pastra in functie pe majoritatea directorilor institutiilor deconcentrate numiti de PSD pentru ca n-au cum sa faca rost de alti specialisti. In celalalt capat al tarii, la Constanta, dupa plecarea PSD de la guvernare, organizatia PDL a propus oameni pentru functii care urmeaza a fi desfiintate si, drept urmare, acestia au refuzat. Spre exemplu, la Directia de Munca din Constanta a fost propusa sa revina pe functie Daniela Dragomir, dupa plecarea pesedistei Valentina Munteanu.

Intr-o prima faza, Dragomir nu a refuzat functia, dar nici nu a acceptat-o, pe motiv ca Directia de Munca va fi desfiintata peste putin timp. Intre timp, PDL-istii au facut o alta propunere pentru post. si la Vaslui unele servicii deconcentrate au la conducere persoane care s-au tot perindat in functiile de directori in timpul mai multor guvernari.
La Directia Silvica, de exemplu, directorul pedist Dumitru Popoiu a fost in fruntea institutiei inainte de 2000, pe perioada guvernarii CDR. Popoiu i-a predat functia de director noului sef, de la PSD, in 2001, pentru a reveni la conducere in 2005, o data cu intrarea la guvernare a Aliantei D.A. Popoiu a stat in functie timp de doi ani, dupa care a fost inlocuit cu o persoana din PNL. De cateva zile, Dumitru Popoiu este din nou directorul Directiei Silvice Judetene.
si in judetul Botosani se practica pe scara larga rotatia cadrelor. Astfel, in acest judet sunt institutii publice, precum Directia Generala a Finantelor Publice, care au fost conduse de doi-trei directori in anii de dupa Revolutie. Acestia s-au schimbat intre ei atunci cand puterea politica a fost transferata de la un partid la altul sau de la o coalitie la alta.

» Feudele politice
Faptul ca specialistii incep sa se opuna politizarii abtinandu-se sa intre in vartejul schimbarilor este considerat drept o reactie normala de revolta de catre expertii in politici publice. "Refuzul de a ocupa posturile este un semnal de alarma impotriva politizarii institutiilor, ajunsa la paroxism. Este o reactie naturala de respingere, pentru ca nimeni nu doreste sa-si desfasoare activitatea in instabilitate. Arbitrarul si instabilitatea afecteaza bunul mers al lucrurilor", ne-a declarat Elena Iorga, director de programe pentru administratie in cadrul Institutului pentru Politici Publice (IPP). In opinia sa, desi sefii deconcentratelor sunt prin lege inalti functionari publici – deci apolitici si, teoretic, protejati de schimbari –, partidele nu s-au sfiit sa-i roteasca dupa cum au vrut si sa-si imparta tara in feude.

Cele mai citite

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Israelul analizează posibilitatea unui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene

Israelul explorează opțiunea de a lovi instalațiile nucleare ale Iranului, considerând că actualul context geopolitic oferă o oportunitate favorabilă, potrivit unui raport publicat de...

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...
Ultima oră
Pe aceeași temă