11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSorin Strutinsky spune că DNA și SRI i-au inventat dosare și că...

Sorin Strutinsky spune că DNA și SRI i-au inventat dosare și că va demonstra cu documente

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a declarat miercuri că va prezenta Comisiei de control al activității SRI o serie de documente din care reiese că în perioada 2009 – 2015 a fost supravegheat pe mandate de siguranță națională de "binomul DNA – SRI", infornează Agerpres.

Omul de afaceri mai susține că ulterior i-au fost "inventate" dosare cu ajutorul unor "martori vulnerabili sau oameni sub acoperire".

"Am un set de documente pe care vreau să le depun astăzi în comisie referitor la toată perioada aceasta 2009 — 2015 în care am fost supus unor măsuri de supraveghere din partea binomului SRI — DNA. Sunt mandatele pe siguranță națională obținute pe Legea 535, raportat la Legea 51, articolul 3 , literele f și l, obținute începând cu 28.04.2009, cel puțin acestea sunt în posesia mea, care au continuat timp de patru — cinci ani de zile. Ulterior, din aceste convorbiri, probabil, s-au identificat martori vulnerabili… Timp de cinci ani de zile m-au interceptat zi de zi — audio, video, foto, emailuri, absolut tot. După care mi-a inventat niște dosare DNA-ul cu ajutorul unor martori vulnerabili sau chiar cu oameni sub acoperire. (…) Sunt mandate de interceptare, mandate de supraveghere emise la cererea PÎCCJ, pe când doamna Kovesi era procuror-șef, la cererea SRI-ului", a susținut Sorin Strutinsky înainte de intrarea la audieri la Comisia parlamentară de control al activității SRI, întrebat ce documente va prezenta în fața parlamentarilor.


Acțiunea DNA survine după ce aseară a fost reținut Strutinsky, un apropiat al lui Mazăre, care controlează circa 40 de firme și care, spun surse judiciare, ar fi fost "fabrica de BANI" pentru Mazăre și Nicușor . E posibil ca Sorin Strutinsky să fi furnizat noi probe procurorilor pentru a-și îmbunătăți situația juridică.

Omul de afaceri a precizat că nu a avut niciodată vreo calitate într-un dosar de siguranță națională.

"Nu știu să fi făcut fapte care să aibă legătură cu atingerea acestui drept al României, de siguranță națională, nu mi s-a comunicat nimic. Am constatat că am fost urmărit, din dosare publice deja, și cer comisiei, care e singura ce poate interveni într-o formă sau alta, să clarifice implicarea SRI în această activitate de urmărire penală pe care eu o consider evidentă", a spus Strutinsky.

El a menționat că "probele" aflate în posesia sa sunt din dosare publice.

"Sunt din dosare publice, abia acum anumite dosare au ajuns în instanță și am putut avea acces la ele, unele sunt din dosarele mele", a afirmat Strutinsky.

Omul de afaceri a adăugat că nu știe ce a declarat Daniel Dragomir la Comisia SRI, precizând că documentele pe care le va prezenta sunt descoperite de el, dar că o parte din afirmațiile fostului ofițer SRI și le însușește. "Sunt evidente", a arătat el.

În același context, senatorul PSD Claudiu Manda, președintele Comisiei de control al activității SRI, a declarat că prezența lui Strutinsky la forul pe care îl conduce este urmare a unui memoriu pe care omul de afaceri l-a depus, evitând să răspundă, întrebat de presă în acest sens, dacă cel audiat este în lista celor 65 de persoane indicate de fostul colonel SRI Daniel Dragomir.

"Nu pot să răspund dacă domnul Strutinsky este pe lista celor 65 sau nu. Pot să vă spun doar că domnul Strutinsky a înaintat către Comisia de control al activității SRI, înainte să fiu eu președinte, un memoriu, săptămâna trecută a revenit, cred, cu un memoriu, și atunci am hotărât să îl invităm la comisie pentru a discuta aspecte pe care dumnealui le prezintă comisiei în ceea ce privește activitatea SRI, eventual lucruri care domnia sa consideră că au fost făcute cu nerespectarea legii sau la limita legii. Asta rămâne să ne edificăm noi și după aceea să întrebăm la SRI dacă lucrurile acestea sunt adevărate și cum s-au derulat", a precizat Manda.

Fiind întrebat despre acuzele pe care i le-a adus liberalul Cezar Preda, membru al comisiei, potrivit cărora se întâlnește cu cei chemați la comisie înainte de audieri, Claudiu Manda a spus că s-a întâlnit și cu Sorin Strutinsky înainte de intrarea la comisie.

"E o chestiune pe care am discutat-o cu colegii la comisie, domnul Preda nu venise în momentul acela, plus că înainte de a intra în comisie aș fi vrut să mă pun la punct cu aceste lucruri. Sunt totuși de 14 zile în cadrul comisiei și sunt tot felul de spețe noi. Nu îi răspund domnului Preda, nu este prima declarație a domniei sale. Pot să vă spun că nu mă surprinde, nici declarația, nici canalul media folosit", a declarat șeful Comisiei de control al activității SRI.

Sorin Strutinsky a fost reținut, acum doi ani, sub acuzația că ar fi luat mită peste 625.000 de lei și 25.000 de euro pentru a debloca plățile Companiei Naționale administrația Canalelor Navigabile SA Constanța  către o firmă.

Astfel, în cursul lui 2012, Sorin-Gabriel Strutinsky ar fi cerut unui denunțător o sumă de bani, ca reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale încasate de firma Argos Industrial, în baza unui contract de dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa.

În schimbul acestor bani, Strutinsky a spus că se va folosi de influența sa asupra funcționarilor de la Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, ca să respecte prețul stabilit prin contract cu Argos Industrial.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă