DIICOT a deschis un dosar penal în urma plângerii judecătorului Cristi Danileț pe tema arhivei SIPA

de Mihai Diac , 17 mai 2017 - stire actualizata la ora 14:46, 17 mai 2017
Foto: Arhivă

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în urma plângerii judecătorului Cristi Danileț pe tema acuzațiilor legate de arhiva SIPA, informează miercuri Agerpres.

Cristi Danileț a depus plângere penală după ce jurnalistul Dan Andronic a scris, într-un ziar central, că din arhiva SIPA ar fi fost copiate și distruse dosare ale unor magistrați.

Inițial, Danileț a depus plângerea la Parchetul General, însă sesizarea sa a fost trimisă la DIICOT, care a deschis miercuri un dosar penal.

Jurnalistul Dan Andronic a susținut că fostul ministru al Justiției Monica Macovei a desemnat o comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul Paul Dumitriu să inventarieze arhiva SIPA, însă o parte din dosarele magistraților ar fi fost copiate și chiar distruse.

În replică, Cristi Danileț a depus o plângere penală împotriva autorului articolului, sesizarea sa vizând "deținerea sau dezvăluirea nelegală a unor informații din arhiva SIPA".

"Fiindcă în articol se fac afirmații cu privire la fapte ce intră în conținutul infracțiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 — 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", arată Cristi Danileț în plângere.

"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informație conținută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desființat SIPA și nu a avut nici o informație secretă despre magistrați (...) Dezmint orice afirmații făcute către public cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informații cu care am intrat în contact", a scris Danileț pe pagina lui de Facebook.

Magistratul Cristi Danileț a relatat că, la sfârșitul anului 2005, Monica Macovei, ministrul Justiției la acea vreme, a solicitat Guvernului să aprobe desființarea DGPA, acesta fiind singurul caz în România când s-a desființat în mod total un serviciu secret.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design