7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialScandalul sexual din Biserica Ortodoxă. Sinodul BOR ar putea decide, joi, excluderea...

Scandalul sexual din Biserica Ortodoxă. Sinodul BOR ar putea decide, joi, excluderea episocopului de Huși, acuzat că a avut relații intime cu un tânăr. Patriarhia ar prefera ca prelatul să demisioneze

UPDATE 17.00: Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat, pentru News.ro, că Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condiţiile în care imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. 

Bănescu a mai adăugat că dacă se va decide excluderea sa, atunci episcopul îşi poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

UPDATE 10,30: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, nu a depus o cerere ca să se retragă din funcţie, dar o mai poate face inclusiv joi, când are loc întâlnirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Mediafax.

"Important este de precizat că episcopul de Huşi, în eventualitatea în care nu îşi depune cererea de retragere din funcţie, va fi judecat de un consistoriu arhieresc. Tot joi vor fi aleşi membrii care vor compune consistoriul. Este vorba de două astfel de consistorii: unul, care va judeca cazul Episcopului de Huşi, într-o primă instanţă şi care va da o decizie, pe care, dacă Episcopul va dori să o conteste, o va putea face la celălalt consistoriu arhieresc. Chiar şi joi mai poate depune cererea pentru autoretrage", a declarat  Vasile Bănescu.


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ar putea decide, în ședința de joi, eliminarea din rândurile preoților a episcopului Corneliu Bârlădeanu, acuzat că a avut relații intime cu un fost elev de la Seminarul Teologic.

"În ziua de joi, 17 august 2017, va fi prezentat și discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut și regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzațiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum și la cercetarea și judecarea acestora. Vor fi analizate, în vederea aprobării, și unele propuneri ale Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activității clericale, inclusiv a ierarhilor", a anunțat un comunicat de presă transmis, miercuri, de Patriarhia Română.

Conducerea BOR a recunoscut că este pusă în acest moment într-o situație extrem de delicată.

„Se studiază în mod amănunţit statutul pentru că este prima dată când ne confruntăm cu un asemenea caz, trebuie analizate exact toate recomandările regulamentelor şi statutelor în cazul judecării unui ierarh. Se vor analiza procedurile care se vor aplica în Sinodul Permanent. Această Comisie pentru Regulamente şi Statut pregăteşte întâlnirea Sinodului Permanent, care a fost stabilit pentru 17 şi 18 august. Sinodul Permanent va analiza cazul, probele care vor mai apărea până atunci şi concluziile pe care le va extrage şi propunerile de sancţionare vor fi trimise către comisia de disciplină a Sfântului Sinod", a declarat, acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă