Dupa ce s-a dus o batalie apriga pe spinarea sinistratilor si a inundatiilor, s-a facut rating si s-au castigat procente electorale, peste soarta nenorocitilor de vitregiile naturii s-au asternut uitarea si praful. Sinistratii au ramas sub cerul liber, peste 20 de familii din Pascani infruntand primele nopti reci ale toamnei in corturi.
Singuri sub ploaie si vant
S-au promis 20 de apartamente sociale, situate in centrul Pascaniului, dar propunerea a fost inmormantata. Multi spun ca apartamentele cu pricina au fost „smenuite” pe bani grei de „sinistrati cu gulere albe”. „Am inteles ca deja s-a dat spaga pentru repartitiile la cele 20 de apartamente sociale. Primarul Neculai Ratoi si consilierii PSD incearca sa-si infiltreze cat mai multi oameni in comisia pentru acordarea locuintelor sociale”, a precizat acum cateva zile prefectul de Iasi, Radu Prisacaru.
Incet-incet, ideea cu locuintele sociale s-a estompat in hatisul culoarelor Primariei Pascani, in prezent Neculai Ratoi incercand sa inghesuie 12 familii sinistrate in cladirea in care a functionat Policlinica cu plata din Pascani. Consilierii municipali au decis ca aceasta cladire sa fie reabilitata, compartimentata cu camere si data in administrare familiilor sinistrate. „Cautam in continuare solutii pentru persoanele sinistrate, deoarece vine frigul si acestea trebuie sa aiba un acoperis deasupra capului. Noi mai avem posibilitatea de a caza aproximativ 80 de persoane in tabara de la Valea Seaca, dar nimeni nu doreste sa locuiasca acolo”, a declarat Neculai Ratoi. Toamna insa se pare ca nu asteapta interminabilele dispute politice si temperaturile au scazut drastic. „Azi-noapte au fost 3 grade afara. Am sa-l pierd pe cel mic. La un moment dat, femeia m-a trezit si mi-a spus ca Marinica nu mai sufla. Era invelit in atat de multe boarfe murdare incat nu mai putea sa respire. Era frig, domnule! Nu stiu ce ne facem”, a precizat Apostol C., un fost muncitor la Nectarul Pascani, tata a cinci copii.
Asociatia Generala a Operatorilor pentru Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie din Romania a efectuat gratuit operatiunile pentru dezinsectia corturilor sinistratilor din Pascani. Astfel, echipajele care s-au ocupat de dezinsectie au mers in locul unde sunt amplasate corturile si au generat o ceata termica pentru a diminua numarul tantarilor din zona. Autoritatile Iasiului dau din colt in colt cand sunt chestionate asupra ajutorului de 8 milioane de lei stabilit de Guvernul Romaniei pentru familiile sinistrate.
Inventar intarziat
Situatia expusa de asistentii sociali prezinta diferente mari fata de concluziile Inspectoratului in Constructii Iasi si ale Inspectoratului de Urgenta. „Sambata am fost cinci inspectori la Pascani si am facut expertize tehnice cam la 200 de case. Acum nu stiu exact, deoarece nu am situatia la mine, dar erau cam 90-92 de case distruse in totalitate. In urma acestei expertize urmeaza sa facem o statistica a caselor distruse, care trebuie consolidate si care necesita mici reparatii. Aceasta statistica va fi prezentata la prefectura si de aici va fi inaintata Guvernului”, a declarat Radu Lupasteanu, inspector-sef al Inspectoratului pentru Constructii Iasi. In urma evaluarilor tehnice facute de inspectorii de la Inspectoratul Judetean in Constructii Iasi, s-a ajuns la concluzia ca in judetul Iasi sunt afectate de inundatii 213 case. Majoritatea imobilelor afectate erau construite fara un plan prealabil si din chirpici, ceea ce a marit proportiile dezastrului. Intr-o situatie deosebita se afla 17 familii care au ramas fara locuinte, imobilele in care traiau fiind distruse in totalitate de ape. Alte 30 de familii traiesc in conditii greu de imaginat, deoarece peretii sau fundatia casei au fost distruse partial.