17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSfârșitul unei epoci: Radu Mazăre

Sfârșitul unei epoci: Radu Mazăre

Edilul a fost suspendat din funcție după ce a fost arestat preventiv. „România liberă“ vă prezintă unele dintre cele mai controversate episoade din istoria edilului.

Ce nu au reușit să facă adversarii săi politici a reușit Direcția Națională Anticorupție: Radu Mazăre nu mai este primarul municipiului Constanța. Ieri, acesta a fost suspendat din funcție de către prefectul Constanței, un apropiat al PSD, partid pe care edilul l-a condus mai bine de un deceniu. Acesta a constatat suspendarea de drept a mandatului primarului, până la încetarea măsurii arestării preventive, dispusă de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Finanțați indirect de Ion Rațiu

Bucureștean de origine, Mazăre ajunge în Constanța pentru a urma cursurile Institutului de Marină Civilă, specializarea Electromecanică. Îi place să conducă, lucru dovedit imediat după intrarea în facultate, când devine președinte al Ligii Studenților. De la bun început a lucrat împreună cu Sorin Strutinsky și cu Nicușor Constantinescu, oameni care i-au rămas aproape tot timpul. În 1990 fondează ziarul Contrast, care se transformă apoi, în 1992, în actualul cotidian Telegraf. Acela este anul în care pune bazele holdingului care va sta la baza afacerilor sale: Conpress. Acum, primul este în arest preventiv, al doilea în arest la domiciliu. ”Finanțator al Contrastului era Viorel Delcă, președinte Filialei Constanța a Uniuni Românilor Liberi, organizația lui Ion Rațiu. Telegraful a fost finanțat de Ion Cârciog, fratele lui Mihai Cârciog. Ion era unul dintre cei mai bogați români din străinătate, unul din cei mai mari dușmani ai lui Ion Rațiu”, spune Paul Pârvu, fost redactor-șef adjunct la Telegraf.

Parlamentar din partea Partidului Democrat

În 1995 pune bazele televiziunii Soti Neptun. De la bun început a lucrat împreună cu Sorin Strutinsky și cu Nicușor Constantinescu, oameni care i-au rămas aproape tot timpul. În 1996, grupul se gândește să intre în politică. Mazăre candidează pe listele Partidului Democrat și ajunge deputat, în noiembrie 1996. Renunță la PD în iulie 1997, dar nu și la Parlament. Există voci care spun că a fost dat afară de Traian Băsescu, la ordinul lui Petre Roman.

Cum a ajuns primar

În iunie 2000, candidează la Primăria Constanța ca independent. Îl bate în alegeri pe Toni Baltă, PSD, în turul al doilea, cu 66% din voturile alegătorilor. A adoptat o campanie modernă, activă, în care s-a suit personal pe blocuri pentru a le zugrăvi, de exemplu. ”A câștigat pe fondul nemulțumirii oamenilor vizavi de partidele politice. La putere veniseră CDR și PD. Situația economică era cum era. S-au făcut reforme dure, s-au făcut și greșeli. S-a profitat și de faptul că România a susținut bombardarea Iugoslaviei. Mazăre a înjurat toate partidele”, spune Tănase Barde, care candidase la Primăria Constanța în 1996, din partea CDR. A câștigat în turul al doilea, iar contracandidații au acuzat o campanie murdară, susținută de mijloacele mass-media pe care le controla. În 2003 Radu Mazăre preia conducerea PSD Constanța, la îndemnul prietenului său, Miron Mitrea (aflat acum în închisoare), și a deținut funcția până luna trecută. Acum este simplu membru de partid.

Ce înseamnă Republica Mazăre

Din primul mandat s-a bazat pe o politică socială: a dat, din banii constănțenilor, alimente (pui, ulei, zahăr) săracilor, iar mulți dintre ei le-au numit ”pachetele lui Mazăre”. A construit locuințe pentru săraci, pentru tineri, dar a fost criticat pentru că nu a dezvoltat potențialul economic al zonei și nu a făcut mai nimic pentru oamenii de afaceri. A inventat taxe noi, precum celebra taxă de barieră de la intrare în Mamaia, desființată între timp, taxa de irigații, taxa de liniște, taxa pentru promovarea stațiunii Mamaia. A fost acuzat că este primarul Mamaiei, nu al Constanței.

Grațiat de Ion Iliescu

Un amănunt mai puțin discutat din viața lui Mazăre este că în anul 1995 a fost condamnat la închisoare. A primit șapte luni, pentru calomnie, alături de publicistul Constantin Cumpănă, după ce împreună au scris un articol în Telegraf despre un fost viceprimar și o judecătoare. Aceasta i-a dat în judecată și a câștigat, motivând mai ales faptul că din caricatura care însoțea articolul se înțelegea că are relații extraconjugale. Mazăre a plătit suma decisă de instanță ca despăgubiri, dar nu a intrat în închisoare. El și colegul său au fost grațiați de Iliescu, din proprie inițiativă. ”Nu am cerut grațiere pentru că ne-am considerat nevinovați. Cerând grațierea s-ar fi considerat că ne recunoaștem vina”, a declarat pentru „România liberă“ Constantin Cumpănă. Cei doi au dat în judecată statul român la CEDO și au câștigat procesul. Mazăre mai fusese condamnat la începutul anilor ’90, la un an de zile de închisoare la locul de muncă, pentru că a provocat un accident rutier. A exectutat pedeapsa la Telegraf, unde era redactor-șef.

Episodul „Măi, animalule“

Despre Radu Mazăre circulă legenda că Ion Iliescu i s-ar fi adresat cu apelativul ”Măi, animalule!”. Se întâmpla în 1992, la o vizită a președintelui de atunci în Constanța. Adresantul a fost Paul Pârvu, jurnalist la Telegraf. ”Prima oară când a fost confundat era în 2000, când a candidat la Primăria Constanța, în cadrul unei emisiuni la o televiziune din București. S-a dus Mazăre cu Toni Baltă. Moderatorul a recunoscut că nu era el cel căruia i s-a adresat Iliescu. Chestiunea cu ”Măi, animalule”, a prins. Mazăre nu s-a folosit de chestia asta, dar s-a perpetuat. Lui Mazăre i se potrivea însă perfect acest lucru, pentru că acum candida împotriva PSD. Mi s-a spus însă că la ei în partid se folosea de chestia asta, de faptul că a fost opozant al lui Iliescu”, spune Paul Pârvu.

Au trecut și prin PNL

Mazăre, Constantinescu și Strutinsky au fost împreună și în PNL, își aduce aminte Paul Pârvu. Se întâmpla în 1990 – 1991. Atunci erau colegi cu ”dușmanul” lor politic de atunci, Puiu Hașotti, senator PNL. Au ajuns apoi în Mișcarea pentru România, a lui Marian Munteanu, la indicația mentorului lor, regretatul Corneliu Dida. ”Sorin Strutinsky a ajuns, între 1999 – 2002, președintele filialei județene a Alianței pentru România, A.P.R., a lui Meleșcanu, Mircea Coșea, Boda etc. Apoi a încercat să se infiltreze inapoi în P.N.L., de unde a fost dat afară, efectiv, înainte de alegerile locale din 2008”, spune Paul Pârvu.

Război cu Băsescu

În ultimii ani, Radu Mazăre s-a declarat un luptător împotriva regimului Băsescu, pe care l-a acuzat de majoritatea lucrurilor rele din societate. După schimbarea regimului prezidențial, lucrurile nu s-au schimbat însă pentru el. Ba mai mult, a ajuns pentru prima oară în ”Beciul Domnesc”, cum a supranumit arestul capitalei. Cercetat în numeroase dosare, Mazăre și-a delegat atribuțiile de primar încă de acum un an, pentru că, spune el, majoritatea timpului și-l petrece cu avocații. Acum, Mazăre trebuie să stea 30 de zile după gratii. Înainte de sentință, anunțase că vrea să plece de la primărie. Acum a fost suspendat de prefect.

Politicile sociale au făcut din Radu Mazăre preferatul constănțenilor săraci

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă