16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSENTINȚĂ. După ani de exploatare defectuoasă, 14.000 de camere de hotel își...

SENTINȚĂ. După ani de exploatare defectuoasă, 14.000 de camere de hotel își schimbă administratorul

Patrimoniul sindicatelor revine la uniunea continuatoare a sindicatelor din comunism, ca urmare a unei decizii judecătorești definitive.

După 26 de ani, patrimoniul sindical, care în ultimele două decenii și jumătate a fost admi­nistrat de confederațiile conduse de lideri deveniți, în unele cazuri, exponenți politici, cum ar fi Miron Mitrea sau Victor Ciorbea, revine la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Această uniune a anunțat că a obținut calitatea de unic continuator neîntrerupt și netulburat al Confederației Generale a Muncii (înființată, că urmare a sentinței civile nr. 1450, pronunțată de Tribunalul Ilfov, Secția civilă, la data de 25.05.2016 în dosarul 861/93/2016), sentință rămasă definitivă prin neapelare.

În consecință, conducerea UGSR face apel la toți liderii onești de federații sindicale să i se alăture și să administreze împreună acest patrimoniu, după cum a declarat președintele UGSR, Dragoș Frumosu, cel care conduce și Federația Sindicatelor din Industria Alimentară.

Într-un comunicat dat publicității, uniunea denunță modul fraudulos și deloc în interesul membrilor de sindicat în care au administrat CNSLR-Frăția, BNS, Cartel Alfa și CSDR, vreme de mai bine de 25 de ani, un patrimoniu uriaș preluat în decembrie 1989.

UGSR s-a înființat în 1906, la Congresul din 13–15 august, iar în 1945 și-a schimbat denumirea în Confederația Generală a Muncii.

Noua denumire a fost păstrată până la Congresul din 16–19 mai 1966, când CGM revine la denumirea istorică pe care a avut-o la înființare, de UGSR.

Prin destituirea Consiliului Central al UGSR după 25 decembrie 1989, s-a constituit Comite­tul Național Provizoriu al UGSR, condus de Ștefan Călinescu. Printr-o convenție încheiată în anul 1992 între cele trei confederații (CNSLR, Frăția și Cartel Alfa), se recunoaște faptul că „Societatea Comercială SIND ROMÂNIA SRL ia ființă prin transformarea Direcției Economice a Caselor de Odihnă și Tratament ale Sindicatelor“, iar „capitalul social al societătii provine din patrimoniul Direcției Economice a Caselor de Odihnă și Tratament ale Sindicatelor – care, statutar și juridic, era subordonată UGSR – și este împărțit astfel: CNSLR – 33,34%; Confederația Frăția – 33,33%; Cartel Alfa – 33,33%“. Fondurile bănești ale Uniunii, de aproximativ cinci miliarde de lei (vechi) la valoarea din 1989, fuseseră deja împărțite de noii lideri sindicali.

Rolul jucat de Mitrea, Ciorbea și Luca

Despre jaful la care a fost supus patrimoniul sindical în ultimii 25 de ani s-au scris tone de pagini de ziar. El a început pe 17 august 1992, când Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), reprezentată prin Victor Ciorbea, Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa, reprezentată prin Liviu Luca, şi Confederaţia Sindicatelor Independente (CSI) Frăția, reprezentată prin Miron Mitrea, au înfiinţat societatea cu răspundere limitată SIND ROMÂNIA, cu obiect principal de activitate prestaţiile turistice. Capitalul social la înfiinţarea societăţii era de 1.605.552.000 de lei. Aportul în natură – casele de odihnă și tratament proprietatea UGSR, iar aportul în numerar la capitalul social, tot din fondurile UGSR, a fost de 642.220.800 de lei. Este vorba de cea mai mare societate hotelieră din România, cu peste 14.000 de camere de cazare răspândite în toată țara.  

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă