22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLaura Codruța Kovesi a refuzat, pentru a treia oară, să dea explicații...

Laura Codruța Kovesi a refuzat, pentru a treia oară, să dea explicații în Comisia care anchetează alegerile din 2009: Nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă. Pleșoianu: Comisia îl va sesiza pe ministrul Justiției. Rămâne de văzut cum va acționa Tudorel Toader

UPDATE 12.30: Președinta Comisiei, Oana Florea, a fost întrebată dacă va fi întrebată despre presupusa prezență la Gabriel Oprea.

Noi doar sesizăm, iar organul superior va lua măsurile, după caz. Ideea centrală este că acele trei refuzuri de prezentare încalcă decizia CCR”, a mai spus ea.

Întrebată când vor fi trimise sesizările la MJ, ea a spus că „probabil în cursul zilei”.

12.20: „Colegii au considerat că trebuie să lase decizia la latitudinea ministrului Justiției. Rămâne de văzut cum va acționa dl. Tudose”, a declarat Lucian Pleșoianu, la Parlament.

Totodată, va fi adresată o întrebare șefei DNA, într-o scrisoare, în care Kovesi va fi întrebată dacă a fost la Gabriel Oprea, în seara alegerilor din 2009.

12.10: Comisia nu va depune plâgere împotriva șefei DNA, ca urmare a celiu de-al treilea refuz, însă i se va trimite o întrebare. În plus, Comisia va sesiza Ministerul Justiției, potrivit Digi24.

„Avem două posibilități, una se referă la sesizarea autorității superioare și, conform Constituției, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. A doua se referă la plângerea penală. Vă amintesc că această comisie anchetează fapte și împrejurări cu privire la organizarea alegerilor și rezultatul votului din 2009, nu este un organ judiciar și nu anchetează persoane. Prin urmare, faptul că unii sau alții se prezintă sau nu, nu trebuie să ne împiedice continuarea activității", a spus Oana Florea, înainte de începerea ședinței de luni a comisiei.

 

11.40: „Eu nu voi popune nimic. Colegii vor face propunerea și vor argumenta, după care vom supune la vot”, a spus șefa Comisiei, Oana Florea.

„Vă amintesc că această comisie anchetează fapte și împrejurări cu privire la influențarea alegerilor și rezultatul votului din 2009. Nu este un mandat judiciar și nu vizează persoane. Prin urmare, faptul că unii sau alții se prezintă sau nu, nu trebuie să ne împiedice continuarea activității. Ce vom face cu privire la cei care nu se prezintă, se va tranșa prin vot, în urma propunerilor membrilor comisiei”, a declarat Oana Florea, la Parlament.

Întrebată când se va lua decizia, Oana Florea a declarat: „Da, astăzi vom supune votului și dezbaterii”.


Citește și: Eurodeputata Monica Macovei: A fost o greșeală revocarea celor doi procurori de la DNA | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Procurorul-șef Laura Codruța Kövesi s-a pripit când a renunțat la Doru Țuluș și Mihaiela Iorga, crede europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției. Aceasta este de părere că șefa Direcției Naționale Anticorupție ar fi cedat „poate și din cauză că zi de zi e hăituită și insultată de atâta vreme”.


11.05: Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a trimis o nouă scrisoare către Parlament, în care anunță că nu se va prezenta nici de această dată audierile comisiei de anchetă parlamentară pentru alegerile din 2009. Este a treia oară când Kovesi refuză să se prezinte în fața Comisiei, potrivit Digi24.

„Nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă”, a spus ea în scrisoare, potrivit Digi24.

Kovesi arată în această adresă oficială, care are trei pagini, că a luat la cunoștință obiectivele comisiei, acestea fiind cuprinse în hotărârea votată de plenul Parlamentului pentru înființarea Comisiei de anchetă, potrivit Agerpres.

„Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă", precizează procurorul șef al DNA.



Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, este așteptată, luni, în fața Comisiei care anchetează alegerile prezidențiale din anul 2009. În cazul în care va declina invitația, comisia ar putea face plângere la Ministerul Justiției sau plângere penală.

„A fost făcută o propunere (de a o invita pe Laura Codruţa Kovesi la comisia de anchetă-n.r.) Biroului Comisiei. Acesta va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că în baza principiului colaborării loiale între instituţii persoanele care exercită o funcţie publică într-o instituţie care nu se află sub controlul Parlamentului sunt obligate să vină, de aceea cred că este obligaţia noastră să reiterăm această invitaţie”, a declarat, săptămâna trecută, noul preşedinte al Comisiei de anchetă a alegerilor, deputatul PSD Oana Florea.


Citește și:  Liviu Dragnea: Sper ca Laura Codruţa Kovesi să nu mai sfideze Parlamentul şi să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor prezindenţiale din 2009

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la postul de televiziune România TV, că speră ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să nu mai sfideze Parlamentul.


Întrebată care vor fi demersurile care se vor face dacă Laura Codruţa Kovesi va refuza din nou invitaţia, Oana Florea a spus că se va proceda conform legii şi Regulamentului.

„Vom face ceea ce spune legea şi Regulamentul. Decizia nu este a mea, va fi luată prin vot, fie (…) va trebui să formulăm o plângere către Ministerul Justiţiei, fie dacă vor considera colegii oportună varianta domnului Pleşoianu (plângere penală-n.r.)”, a răspuns deputatul PSD.

Și Liviu Pleşoianu a spus că va propune sesizarea organelor de urmărire penală, în numele comisiei, pe motiv că șefa DNA refuză să se prezinte la audieri.


Citește și:  Culise: Laura Codruța Kovesi, anchetată de un boboc al lui Dan Voiculescu: Parlamentarii o amenință pe șefa DNA cu plângeri penale, dacă nu se prezintă la Comisia de anchetă a alegerilor

Parlamentarii o amenință pe șefa DNA cu plângeri penale dacă nu se va prezenta la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Însă, parlamentarii nu au nici măcar un indiciu referitor la presupusa fraudare a alegerilor.


„De două ori a fost invitată până acum Laura Codruţa Kovesi. Este ultima şansă pe care doamna Kovesi o are pentru a salva onoarea instituţiei pe care o conduce. În mod normal trebuie să se prezinte în faţa comisie, dar poate răspunde printr-un da sau nu la întrebarea dacă a fost la domnul Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009 (…). Nu poţi ca procuror general, cum era la vremea aceea, ca director SRI, ca director adjunct SRI, să spui că ai fost la un eveniment privat în seara alegerilor. Nu există aşa ceva. Este doar o continuare a modului sfidător în care se comportă faţă de Parlamentul României ”, a adăugat Pleşoianu.

Laura Codruța Kovesi a refuzat, de mai multe ori, să se prezinte în fața comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009.


Citește și:  Cine o mai apără pe Codruța Kövesi de statul mafiot | OPINIE

Au încercat să-i ademenească familia, să-i compromită fratele și să o atragă pe ea în diferite curse. A ajuns, poate, prea devreme în fotoliul de procuror general al României, la doar 33 de ani, dar în 2006 era nevoie ca de aer de schimbarea generațiilor la vârful Justiției. Atunci când a fost selecționată i-au fost testate rezistența la presiune, anduranța, capacitatea de a face față situațiilor neașteptate.


 

 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă