Sapte ofiteri de Securitate din Tulcea sunt judecati pentru fapte de politie politica, la cererea CNSAS. O parte din acesti ofiteri au lucrat pana de curand in SRI si beneficiaza de pensii speciale.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel Bucuresti sapte note de constatare privind comiterea unor fapte de politie politica de catre ofiteri ai Securitatii Tulcea. Coloneii Tudorel Milea, Nicolaie Zarnescu, Florin Nencu si Gheorghe Mauna, capitanii Dumitru Cartoafa si Mihai Sasu si locotenentul-maior Nicolae Cioc au fost chemati in instanta de CNSAS pentru fapte de politie politica comise impotriva a sute de tulceni. Dosarele au fost inregistrate de CNSAS la Curtea de Apel Bucuresti in lunile iunie si iulie 2009. Pana acum insa, in nici unul dintre cazuri instanta nu s-a pronuntat. Victimele din Tulcea ale ofiterilor de Securitate au primit de la CNSAS copii dupa notele de constatare privind faptele de politie politica pentru care a fost sesizata instanta.
Conform acestor note de constatare, coloneii Tudorel Milea, fost sef al Inspectoratului Judetean de Securitate Tulcea, si Nicolae Zarnescu, adjunctul acestuia, au elaborat si coordonat planuri de urmarire informativa a sute de cadre didactice, muncitori si ingineri de la santierul Naval Tulcea, a unor salariati de la intreprinderi de prestari servicii din Tulcea, care "unelteau impotriva regimului comunist". La propunerea celor doi sefi ai Securitatii locale, zeci de persoane identificate de CNSAS in dosarele de Securitate au fost retrogadate din functiile detinute, potrivit Consiliului, iar unele persoane, tot la solicitarea acestor ofiteri, si-au pierdut locul de munca.
Timp de doi ani, ofiterul Florin Nencu a avut o singura sarcina de serviciu, sustine CNSAS: sa supravegheze, zi si noapte, prin intermediul unei retele de zeci de informatori, doi muncitori ai santierului Naval Tulcea care fusesera trimisi in aceasta intreprindere din Brasov dupa revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987. Pentru ca informatorii din Tulcea aflati in subordinea lui Nencu nu erau eficienti, acesta este acuzat ca a adus cativa informatori din Brasov. Florin Nencu era ofiter al serviciului de Contrainformatii economice, dar, conform notei de constatare a CNSAS, doi ani a efectuat doar activitati de politie politica. Din martie 1990, Florin Nencu a devenit ofiter SRI. In 2000, a iesit la pensie cu grad de colonel SRI. A fost totodata seful sucursalei Tulcea a FNI, care a pagubit zeci de localnici.
Colonelul Gheorghe Mauna este acuzat ca ar fi terorizat sute de cadre didactice pe motiv ca "denigrau regimul comunist si ascultau Europa Libera". Conform notei CNSAS, Mauna a fost recompensat de sefii lui, Milea si Zarnescu, cu avansarea in functia de anchetator penal al inspectoratului local de Securitate pentru zelul cu care pedepsea cadrele didactice si angajatii institutiilor de cultura aflati in supravegherea sa. In timpul evenimentelor de la Timisoara, Mauna a facut parte din echipa de ancheta a revolutionarilor, iar dupa decembrie 1989, a devenit ofiter SRI. Colonelul Gheorghe Mauna a iesit la pensie, in 2007, cu gradul de colonel SRI, ultima functie ocupata fiind cea de coordonator al serviciilor teritoriale Constanta si Tulcea.
Ofiterii de Securitate Dumitru Cartoafa, Mihai Sasu si Nicolae Cioc, acuzati si ei de fapte de politie politica, au fost de asemenea recuperati de SRI si au activat, pana de curand, in aceasta institutie. Cartoafa este acuzat ca mai bine de doi ani l-a terorizat pe un maistru auto suspectat ca intentiona sa fuga in strainatate.