Culise: Războiul dintre DNA și Inspecția Judiciară escaladează, iar tabăra pro-Kövesi pierde teren

de Razvan Pritulescu , 13 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:42, 13 septembrie 2017
Culise: Războiul dintre DNA și Inspecția Judiciară escaladează, iar tabăra pro-Kövesi pierde teren

E din ce în ce mai evident că sunt două tabere potrivnice în Justiție, una pro-Kovesi și una mai degrabă apropiată de alianța de guvernare. Iar conflictul a escaladat rapid în ultima perioadă, de la declarații mai mult sau mai puțin belicoase în presă la un adevărat război de gherilă, în care cele două părți se hărțuiesc reciproc cu anchete, controale și rapoarte.

Ordonanța 13, emisă de Guvernul Grindeanu, a fost scânteia. Lumea a ieșit în stradă, acuzând faptul că actul normativ ar fi fost conceput în special pentru Liviu Dragnea și, în general, în favoarea corupților. În ianuarie, DNA a început o anchetă, susținând ulterior că a descoperit fapte de natură penală în emiterea OUG 13, de pildă sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Cu sute de mii de oameni în stradă, PSD a dat înapoi și a emis o altă ordonanță, OUG 14, care anula OUG 13. Și de atunci a început războiul de gherilă.

Sesizată de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și partenerul lui Liviu Dragnea în coaliția de guvernare, Curtea Constituțională (CCR) decide, în februarie, că DNA și-a depășit atribuțiile anchetând emiterea OUG 13 și că a încălcat grav principiul separației puterilor în stat. Președintele Curții Constituționale este Valer Dorneanu, care a fost membru PSD și deputat de Iași din partea PSD timp de opt ani, în perioada 2000 – 2008.

Următorul pas este făcut de Inspecția Judiciară, din cadrul CSM, care începe o anchetă disciplinară împotriva procurorilor DNA care au cercetat emiterea OUG 13, Jean Uncheșelu, Paul Dumitriu și Marius Bulancea. Verificările declanșate împotriva procurorilor au venit în urma unei sesizări depuse în martie de către firma Jurindex Media SRL, deținută de Adina Anghelescu și Răzvan Savaliuc, doi jurnaliști apropiați de Antena 3, postul deținut de Dan Voiculescu, condamnat la închisoare în urma unei anchete a DNA.

Inspectorii judiciari și relativitatea timpului

La 5 septembrie, Inspecția Judiciară anunță că, în urma verificărilor, a constatat că cei trei procurori DNA care au anchetat OUG 13 au comis grave abateri în exercitarea funcției și au “încălcat grav principiul separației puterilor în stat”, atunci când “s-au arătat competenți să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului”.

Inspecția Judiciară invoca, drept argument juridic, decizia Curții Constituționale din februarie. Doar că ancheta DNA asupra OUG 13 a fost efectuată în ianuarie. Practic, Inspecția Judiciară acuză procurorii că nu au respectat în ianuarie decizia CCR din februarie.

Mai mult, potrivit unei informații lansate în spațiul public de Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, inspectorii judiciari îi acuză pe procurorii care au anchetat OUG 13, pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, că au amplificat protestele de stradă din iarnă. “(…) Prin comportamentul public al celor doi șefi de parchet și prin folosirea birourilor de presă ale PICCJ și DNA au lansat acuzații determinate la adresa membrilor Guvernului României care au elborat Ordonanța 13/2017, raliindu-se protestelor antiguvernamentale din Piața Victoriei. (...) Declarațiile celor doi au incitat la ură împotriva Guvernului și au amplificat protestele de stradă, manifestanții preluând acuzațiile formulate de aceștia”, susține Gâdea că scrie în raportul Inspecției Judiciare.

Doar că OUG 13 a fost emisă pe 31 ianuarie 2017, iar primele proteste au avut loc pe 18 ianuarie 2017, deci cu aproape două săptămâni înainte.

Un control, două tabere, trei memorii

Un alt control al Inspecției Judiciare a fost efectuat în paralel la DNA, de data aceasta fiind solicitat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și care viza managementul instituției. Controlul a avut loc în luna august și s-a încheiat, de asemenea, cu scandal. S-au certat inspectorii între ei și inspectorii cu procurorii.

Pe de-o parte, șefa echipei care a făcut controlul la DNA, Elena Rădescu, s-a plâns CSM-ului că doi dintre inspectori, Monica Pleșea și Mihaela Hitruc, au avut “o atitudine lipsită de respect și de tact în timpul verificărilor”, că au adoptat “o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat” și că “au pus întrebări pe fonsul cauzei și nu pe ritmicitatea actelor de urmările penală”. În plus, Rădescu reclama imixtiunea conducerii Inspecției Judiciare în efectuarea controlului la DNA și faptul că s-au audiat procurori care au părăsit DNA.

De cealaltă parte, inspectorii Monica Pleșea și Mihaela Hitruc au trimis și ei un memoriu la CSM în care acuză că inspectorul Elena Rădescu s-a folosit, în timpul controlului, de o mașină pusă la dispoziție de Kovesi. De asemenea, Kovesi este acuzată că s-a răstit la inspectori.  

Iar un alt treilea memoriu a fost depus la CSM chiar de șefa DNA. Laura Codruța Kovesi este nemulţumită că membrii Inspecţiei Judiciare au audiat, fără știrea ei, procurori care nu mai activează în DNA.

CCR poate reînvia OUG 13

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea OUG 14, de abrogare a OUG 13, la sesizarea avocatului Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT. “Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile şi abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracţiunea de care este acuzată clienta mea”, a susţinut avocatul. Procurorul DNA s-a opus sesizării CCR cu acesta chestiune şi a arătat că, dacă ar fi declarată neconstituţională OUG 14, ar intra în vigoare automat OUG 13.

 

Comentarii

 • parere

  14 septembrie 2017 15:28

  Singura solutie -inc-o revolutie ! Iesim din nou in strada !

  raspunde comentariului
 • Aliosa

  14 septembrie 2017 4:17

  Muscati-o de fund pe Kovesi pina nu mai puteti.

  raspunde comentariului
 • taran

  13 septembrie 2017 23:48

  Pt d-l Johanistb rapid un referendum cu 2 intrebar?1 Sunteti de acord ca presedintele sa poate demite primul ministru si dizolva parlamentul? 80 dintre romani voteaza2 A doua intrebare sa fie referitoare la definirea familiei cf celor cerute de cei 3 milioane 9ia obiectul muncii PSDReferendumul ar fi validat si Romania ar scapa de ciuma rosie.

  raspunde comentariului
 • Scurt si clar

  13 septembrie 2017 21:44

  Kovesi cu toata clica ei de procurori servili si Augustin Lazar au incalcat grav Constitutia . Ptr incalcarea grava a Constitutiei nu exista alta varianta decat destituirea si trimiterea in judecata cu dosar penal.....Leo

  raspunde comentariului
 • ??????

  13 septembrie 2017 17:48

  De remarcat că, Ministerul Public, are atribuția constituțională de a apăra interesul public, fie exprimat sau neexprimat în mod public ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  13 septembrie 2017 17:47

  De remarcat că, Ministerul Public, are atribuția constituțională de a apăra interesul public, fie exprimat sau neexprimat în mod public ?

  raspunde comentariului
 • costica

  13 septembrie 2017 16:08

  Oferta extrem de serioasa !Cautam oameni pasionaticare doresc sa lucreze pe Internet, part-time sauca un al doilea loc de munca. Salariu 200 eur.Garantam prin contract plata salariului. Metode delucru si dovezi de seriozitate dupa primireacodului de reprezentant. Rugam seriozitate maxima! Detalii numai la emailpacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Sorin

  13 septembrie 2017 13:43

  Inca o revolutie si maturati toategunoaile si fosile bolsevico-kgbiste! Locul lor este la puscarie dupa care groapa de gunoi alaturi de tovii Stalin, ..., Pingelica.

  raspunde comentariului
 • Stroe vasilica

  13 septembrie 2017 12:46

  AJUTA DOAMNE,NATIA romana inaugurate de RESTAURATIA frumosului IMPOTRIVA sarnie Domini RAND CAMPEANU,ION RATIU..AU LUPTAT CU BUN SIMT SI PATRIOTISM,CU SPERANTA CA DUPA 50 DE ANI,WE LA RAZBOIUL DOI MONDOIAL,ROMANIA SI ROMANII SE CURATE DE CIUMA ROSIE!!!FELICITARI DOAMNEI LAURA CODRUTA KOVESI,ULTIMUL LUPTATOR IMPOTRIVA CORUPTIEI,HOTIEI SI MAFIOTIS YOU I GENERALIZAT!!CA UN CANCER METASTAZIC!!!!WE DOAMNE SA ME VINAdaca au pentru CE si LA C??,COPII DE AFARA!!!PLECATI DE NEVOIE IN LUMEA LARGA!!!MAFIA INFLORESTE!!!E

  raspunde comentariului
 • Vanatorul/d.c.

  13 septembrie 2017 11:00

  Mai mult, imi aduc aminte aminte ca in tip ce fostul patron al ziarului era omorat cu zile prin puscarii, la ordinele lui Coldea si Kovesi, cativa dinte angajatii, jurnalisti ai ziarului, ridicau statui si compuneau ode ucigasilor celui care le dadea o paine.Speram ca odata cu venirea d-lui Orcan la RL sa sa se schimbe cate ceva. Si s-a schimbat, insa prea putin pentru ca ziarul RL sa poata fi considerat un ziar cu politica redactionala independenta si corecta.

  raspunde comentariului
  • garama

   13 septembrie 2017 20:05

   Saracul patron bagat in puscarie de Kovesi...ce mai patronate avea el inainte de 1989...Dar chiar avea, nu glumesc...nomenclatura avea...Soros e de vina pentru tot...ma uit acum la Romania TV.

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD SCOS IN AFARA LEGII

   13 septembrie 2017 13:04

   SA ITI F U T MORTII IN GURA POSTAC PSD! E BUN SLOBOZUL RUSESC?DNA VA CONTINUA SA EXISTE!

   raspunde comentariului
 • lege in parlament

  13 septembrie 2017 10:54

  RESPECTAREA CONSTITUTIEI.....cine este garantul respectarii constitutiei???? Normal ar trebui data LEGE ca cei din armata ,politie ,servicii, procuratura,justitie sa nu aibe drept de a intra in politica nici la pensionare pentru ca acestia au juramant pana la moarte sa slujeasca ROMANIA si asta inseamna sa slujeasca si sa respecte TOATE PARTIDELE fara discriminare. Ori tu daca iesi un an din securitate si slujesti stanga inseamna ca dai in cap la partidele de dreapta si reciproc....asta inseamna CONFLICT POLITIC DE INTERESE. De aici pleaca tot haosul din tara asta inclusiv va duce cum s-a si vazut la DICTATURA SECURITATII adica desfintarea partidelor si desfintarea puterii poporului.

  raspunde comentariului
 • Vanatorul/d.c.

  13 septembrie 2017 10:50

  Unele articole publicate in RL lasa impresia ca acest ziar ar fi un fel de..gazeta de perete a SRI si DNA.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD SCOS IN AFARA LEGII

   13 septembrie 2017 13:05

   SA ITI F U T MORTII IN GURA POSTAC PSD! E BUN SLOBOZUL RUSESC?DNA VA CONTINUA SA EXISTE!

   raspunde comentariului
  • Vanatorul/d.c.

   13 septembrie 2017 10:59

   Mai mult, imi aduc aminte aminte ca in tip ce fostul patron al ziarului era omorat cu zile prin puscarii, la ordinele lui Coldea si Kovesi, cativa dinte angajatii, jurnalisti ai ziarului, ridicau statui si compuneau ode ucigasilor celui care le dadea o paine.Speram ca odata cu venirea d-lui Orcan la RL sa sa se schimbe cate ceva. Si s-a schimbat, insa prea putin pentru ca ziarul RL sa poata fi considerat un ziar cu politica redactionala independenta si corecta.

   raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  13 septembrie 2017 9:58

  In democratie ,statul de drept poate controla si corija,hotarâri eronate ale parlamentului respectiv.Si in "democratia originala" se cuvine sa fie la fel.In consecinta,"legalitatea adoptarii ordonantei de urgenta a guvernului" SE IMPUNE ,mai ales pe fondul nemultumirii populatiei,sa fie controlata juridic.DNA nu a depasit limitele competentei sale,prin controlul si calificarea juridica data unui act guvernamental.Conflictul ,înca unul se poate spune,este inventat de politicieni si parlamentari-printre care desigur Tericeanu-,care vor sa SCAPE DE RASPUNDEREA UNOR FAPTE ILICITEFrumos nu este.DNA are drept de control juridic asupra legalitatii actelor administrative ale guvernului. Ma bucur ca-l si exercita.Succes.

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  13 septembrie 2017 9:44

  Laura Codruta Kovesi scoate la iveala mocirla generalizata a acestui spatiu geografic. Spatiu care presupune schimbarea a absolout TOT religie de sorginte estica, obiceiuri, traditii, relatii interumane, etc.. Suntem putini cei care suntem alaturi de ea. Facem un apel catre SUA, Washington, D. C., sa nu abandoneze aceasta regiune, si sa o sustina in continuare pe aceasta femeia care isi sacrifica intreaga tinerete pentru occidentalizarea Romaniei. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilaluas.blogspot.com

  raspunde comentariului
 • VOICAN MARIN

  13 septembrie 2017 9:12
 • Franjo Glavina PSD PARTID CRIMINAL

  13 septembrie 2017 9:01

  Partidul criminal PSD va sfarsi precum tatal lui fostul PCR. Criminalii din acest partid vor avea soarta celor din fostul PCR.

  raspunde comentariului
  • Stroe vasilica

   13 septembrie 2017 9:12

   WE ROTU JESTE,netezeste,capita AURA,KGBizarea,MOSSADizarea JUSTITIEI ROMANE...JUSTITIA CU DOAMNA KOVESI A RASCOLIT HOTIA LA NOVEL INALT...NICIODATA,LEGAL NICIODATA,PERFORMANTA NU VA MAI AVEA ,,VICTIME,,WE HOTI CU GULERE ALBA GEN NASTASE ADRIAN ...NADUSESC LA MANTINELA ANDRONESCU ECATERINA,DRAGNEA LIVID NIKALAI,DAN INCA,BLEJNAR,COSMA PRAHOVA cu popii VLAD si andreea,SEBASTIAN GHITACARE IS PRIN UP AVION SI RETUR EASE SA PERCEAPA ZECIUIALA DE LA STATUL la dos,,,0...SI CATI,CATI..TOT PSD TOT ALDE CU TARICEANU,OPREA,I?IESCU ION SI ALTE SU!BE HOATE,POT RESPIRA USURATI...PTIU!! PTIU!! CE ME AM SPERIAT!!!!SO IASI STUchesc in San...BU UROSI CA AU SCAPAT CU PRESA CU TOT!!PESCARIU,FLORICA,MIKI SPAGA..SI CATI..?CATI ALTII....

   raspunde comentariului
  • Stroe vasilica

   13 septembrie 2017 9:12

   WE ROTU JESTE,netezeste,capita AURA,KGBizarea,MOSSADizarea JUSTITIEI ROMANE...JUSTITIA CU DOAMNA KOVESI A RASCOLIT HOTIA LA NOVEL INALT...NICIODATA,LEGAL NICIODATA,PERFORMANTA NU VA MAI AVEA ,,VICTIME,,WE HOTI CU GULERE ALBA GEN NASTASE ADRIAN ...NADUSESC LA MANTINELA ANDRONESCU ECATERINA,DRAGNEA LIVID NIKALAI,DAN INCA,BLEJNAR,COSMA PRAHOVA cu popii VLAD si andreea,SEBASTIAN GHITACARE IS PRIN UP AVION SI RETUR EASE SA PERCEAPA ZECIUIALA DE LA STATUL la dos,,,0...SI CATI,CATI..TOT PSD TOT ALDE CU TARICEANU,OPREA,I?IESCU ION SI ALTE SU!BE HOATE,POT RESPIRA USURATI...PTIU!! PTIU!! CE ME AM SPERIAT!!!!SO IASI STUchesc in San...BU UROSI CA AU SCAPAT CU PRESA CU TOT!!PESCARIU,FLORICA,MIKI SPAGA..SI CATI..?CATI ALTII....

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design