13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorul Mircea Cărtărescu: George Soros este un adversar fabricat. Kovesi, ultima redută...

Scriitorul Mircea Cărtărescu: George Soros este un adversar fabricat. Kovesi, ultima redută a Justiţiei

Scriitorul Mircea Cărtărescu susține că miliardarul George Soros este „un adversar fabricat” și un „mit resuscitar din nevoia de a găsi un ţap ispăşitor, şi nu un catalizator al societăţii civile”.

Invitat în emisiunea „În faţa ta", de pe postul Digi24, Mircea Cărtărescu a precizat: „Soros nu e o invenţie românească, este demonul absolut şi în Ungaria lui Orban, şi în Polonia. Am înţeles că e de fapt un adversar fabricat şi propus undeva în Est, dar care a fost trimis ca adversar în toate aceste ţări”.

Întrebad dacă consideră că Soros ştie cine este Liviu Dragnea, el a răspuns: „Probabil că ştie pentru că Dragnea e şeful celui mai mare partid din România, dar nu poate crede niciun om întreg la minte că Soros este personal implicat în afacerile lui Dragnea, împotriva sau pentru Dragnea, Soros e interesat de nişte principii”.

Totodată, scriitorul consideră că DNA şi Laura Codruța Kovesi sunt ultima redută de independenţă, într-un sistem prea politizat şi supus inclusiv presiunilor interne 

„Nu e normal ca o singură instituţie şi un singur om să fie un baraj, un dig împotriva asaltului împotriva justiţiei. Justiţia ar trebui apărată de mai multe instanţe, cu adevărat independentă politic ar trebui să fie. Stat fără Justiţie liberă nu poate exista. Cei care nu au sentimentul că e ceva etic în politică, evident că nu doresc o Justiţie liberă, atunci lovesc asupra acestei instanţe reprezentate de DNA şi Kovesi pentru că e ultima redută. Chiar şi în interior sunt inşi care ar da drumul puhoiului să inunde. Situaţia justiţiei româneşti e extrem de tristă, de 27 de ani încoace, toate partidele au luptat pentru controlul Justiţiei”, a mai spus Mircea Cărtărescu.

Duminică, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, la postul de televiziune România TV, că „marele său dușman și al PSD-ului este miliardarul american George Soros".

„Transmit şi acum. Nu o să cedez. Totul vine de la George Soros. Tot acest rău. E o campanie începută din februarie 2016 împotriva mea şi a PSD. E bine organizată şi finanţată. Nu pot opri creşterea popularităţii PSD şi a actului de guvernare. Măsurile de guvernare produc efecte. Vor doar să mă înlăture pe mine şi să distrugă PSD. E o chestiune foarte organizată şi se vede cu ochiul liber.", a spus Liviu Dragnea.

Șeful PSD a mai declarat, în luna aprilie, că „atacurile” la adresa sa, desfăşurate de politicieni precum Ponta, Băsescu şi Daniel Constantin, şi de anumite publicaţii sunt coordonate şi că „unii” afirmă că ar fi coordonate de SRI, iar „alţii", de Soros.

„Există acest pachet de oameni politici şi jurnalişti care sunt foarte bine coordonaţi. Poate este o simplă coincidenţă şi poate domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu dumnealor. Unii spun că are, alţii spun că n-are. Există, se pare, o dorinţă din partea unora ca eu să fiu vulnerabilizat şi în partid şi nu numai”, a adăugat Dragnea.

El a arătat că a văzut la „unele” site-uri o „abordare securistă”, întrucât au publicat „aşa-zise anchete jurnalistice care de fapt nu spun nimic”.

„Unii zic că ar fi o coordonare de la SRI. Îmi vine greu să cred. Alţii zic că ar fi o coordonare şi o comandă de la Soros, pe care l-am tot atacat şi am să-l atac întruna pânâ când ţara asta va reuşi să scape de toată influenţa acestui om nefast. (…)„Alţii spun că urmăresc să influenţeze procesul în care mă aflu, să creeze impresia uni om rău şi să influenţeze decizia judecătorilor. Sper că nu se va întâmpla asta”, a adăugat Dragnea.

La rândul său, premierul Mihai Tudose consideră că se încearcă destabilizarea șefului PSD, Liviu Dragnea, și, implicit, a formațiunii și coaliției de guvernare. 

Întrebat de jurnaliști dacă miliardarul George Soros vrea să destabilizeze PSD și pe Liviu Dragnea, Mihai Tudose a răspuns: „Eu nu cred că e vorba de o persoană, neapărat. Domnul Dragnea este președintele partidului. Evident că, destabilizând președintele partidului, destabilizezi și partid, și coaliție de guvernare, și Guvern și evident țara".

În ceea ce privește interesele pe care omul de afaceri le-ar putea avea în România, Tudose a răspuns ironic: „Nu, nu are cum să aibă așa ceva, Dumnezeule, nu are interese nicăieri… Evident că da! V-am spus. Cum să aibă interese aici? Nu. Este Crucea Roșie".

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă