Scriitorul Andrei Pleșu, de partea lui Liiceanu, în scandalul protestatarilor de la Pitești: Nu e pur și simplu diferența dintre guri îngrijite şi guri avariate. Este expresia simbolică dintre inși aduși „la luptă” cu autobuzul și inşi ieşiţi în stradă spontan

de Roxana Petre , 28 februarie 2017 - stire actualizata la ora 12:41, 28 februarie 2017
Scriitorul Andrei Pleșu, de partea lui Liiceanu, în scandalul protestatarilor de la Pitești: Nu e pur și simplu diferența dintre guri îngrijite şi guri avariate. Este expresia simbolică dintre inși aduși „la luptă” cu autobuzul și inşi ieşiţi în stradă spontan

Scriitorul Andrei Pleșu i-a luat apărarea, luni, filosofului Gabriel Liiceanu, după ce a fost criticat pentru că i-a calificat pe protestatarii care au participat la mitingul de susținere a PSD drept „guri știrbe”.

„Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvică, Harnagea şi, cu mici ondulaţiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) făcea analiza răstită a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plină ţara de oameni fără dinţi, semn de sărăcie şi înapoiere”, începe Andrei Pleșu, într-un text postat pe blogurile Adevărul, după ce Gabriel Liiceanu a provocat o serie de reacții, prin critica adusă protestatarilor de la mitingul de susținere a PSD din Pitești.

El continuă precizând că între protestatarii din Piața Victoriei și cei de la Pitești sau de la Palatul Cotroceni este o diferență „de număr și de generație”.


Fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, a deconspirat interesele ascunse de afaceri ale tatălui, devenind asociat la Interfrigo Logistic din Pitești, o companie care l-a îmbogățit pe actualul şef al Partidului Social Democrat. Și nu întâmplător, aceeași societate a primit două contracte în valoare de cinci milioane de euro, de la Consiliul Județean Teleorman, în mandatul de președinte al lui Dragnea.

„Diferenţa dintre protestatarii anti-guvernamentali din Piaţa Victoriei şi din alte pieţe ale ţării, pe de o parte, şi protestatarii pro-guvernamenali de la Piteşti, sau de la Palatul Cotroceni, pe de alta, nu e pur şi simplu diferenţa dintre guri îngrijite şi guri avariate. Asta e doar expresia simbolică, exterioară, a altor diferenţe: mai întîi, una de număr şi una de generaţie. Dar şi diferenţa dintre inşi aduşi <<la luptă>> cu autobuzul şi inşi ieşiţi în stradă spontan, dintre oameni care invocă principii şi oameni care vorbesc, preponderent, despre beneficiile materiale promise de guvern, dintre tineri care nu se lasă nici cumpăraţi, nici „mobilizaţi” de discursuri partinice, nici condamnaţi la un statut de obedienţă tristă sau de „încasatori” inerţi, şi o categorie de populaţie dispusă să-i susţină pe responsabilii mizeriei lor, în speranţa naivă, că, de-a doua zi, vor intra în paradis. Trec peste deosebirile de stil, despre umorul unora şi încrîncenarea altora, despre tonul şi substanţa discursurilor. E ca şi cum am compara-o pe Rovana Plumb cu Ana Blandiana…”, a mai scris Pleșu.


Protestele susținătorilor PSD i-au adus aminte filosofului Gabriel Liiceanu de o imagine grotească, și anume tabloul “Purtarea crucii”, în care Iisus Hristos își duce crucea în spate și era asaltat de oameni cu ochii ieșiți din orbite și fără dinți. Aceasta, spune el, este o formă de chinuire a persoanei, formă care diferă de cea din trecut, violentă. El vorbește într-un text scris pe Contributors că, spre deosebire de anii '50, în care deținuții erau reeducați prin violență, metodele de astăzi, de înjosire a individului s-au mutat în sufragerie prin intermediul televizorului și a propagandei.

 


Totodată, el mai atrage atenția criticilor că: „Guralivii de meserie n-ar face rău să accepte că poţi fi simultan patriot şi conştient de defectele neamului tău. Ba chiar că luciditatea şi spiritul critic sunt o datorie esenţială a iubirii de ţară. Fără dignostic, nu există tratament şi vindecare”, potrivit blogurile Adevărul.

Într-un text scris pe Contributors, Gabriel Liiceanu a criticat protestatarii care au participat la mitingul de susținere a PSD, din acest weekend. Filosoful a susținut că a văzut imagini asemănătoare la protestele de la Cotroceni, acolo unde foarte multe persoane în vârstă nu aveau dinți în gură, iar apoi face o comparație cu cele spuse de Noica, la trei ani după ce ieșise din închisoare, și anume, faptul că pușcăria l-a lăsat fără dinți și l-a urâțit.

 


Peste 5.000 de oameni au participat, sâmbătă, la un miting pro-PSD și pro-Guvern la Târgoviște. La manifestația organizată de social-democrații din Dâmbovița participă șeful Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Adrian Țuțuianu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și fostul ministrul de Externe Titus Corlățean. 

 

 

 

 

 

 

Loading...

Comentarii

 • Devil Shaiseh

  28 februarie 2017 15:52

  Am urmarit cu mare atentie criticile aduse lui Plesu si Liiceanu. Constat ca majoritatea au o pornire launtrica imposibil de controlat de a reactiona la chestiunile pe care nu le pricep. Reactia este in foarte putine cazuri la tema, dar atacul la persoana apare si atunci cand se incearca o reactie la tema. Ceea ce surprinde insa este ca reactiile la tema sunt sunt pornite din incompatibilitati insurmontabile ale sistemelor de valori. Este jenant sa vezi cum se straduiesc sa mimeze gandirea si invariabil finalizeaza cu afurisenii.

  raspunde comentariului
 • otto

  28 februarie 2017 13:40

  Andrei Plesu,sti eu ca cetatean de rand i-ti spun ca exista diferenta intre un aza zis filosof cum te-au botezat pe tine care nu-si are obiectul muncii si te-ai transformat in a fi papagalul oficial al celor care au pierdut alegerile in 2016 si dintre alti filosofi care au propria filosofie cu toate ca deseori raman saraci de pe urma ei dar nu ajung pupincuristi.

  raspunde comentariului
 • Nikos

  28 februarie 2017 13:03

  Protestul a fost la Târgoviște. Plesu a pierdut ocazia sa fie certificat filozof. A vorbit în loc sa tacă.

  raspunde comentariului
 • doel

  28 februarie 2017 10:19

  filosoful arghirofil si-a gasit paladinul in putinica de grasime numita si andrei preshu ... Ce uita acesti doi babalaci 75 de ani per bucata lacomi de bani si mariri, este ca si pe ei ii astepta Doamna cu coasa chiar daca au dintii pusi sau nu ... iar, respective, va veni "noaptea ca hotii" !

  raspunde comentariului
 • ecce homo

  28 februarie 2017 6:24

  Trebuie sa il cunosti pe presu ca om ca sa sti cine e.Unul dintre acesti a fost regretatul presedinte Basescu caruia presu i-a fost pentru putin timp consilier Basescu a sintetizat in cuvinte putine cine este acest asa zis intelectual al sau Citam UN LAB AGIU!!!! PS Despre filozoful fara opera Liicheanu -rentier ca si presu la banii lui Soros si servind interese obscure la oficina antinationala GDS - cuvintele nu isi mai aui rostul Cazul PRIVATIZARII FRAUDULOASE a Editurii Humanitas NOAPTEA CA HOTII prin complicitatea celor doi este notorie

  raspunde comentariului
 • Prc Miculescu

  28 februarie 2017 6:03

  Doua zdrente, acesti doi analfabeti, Plesu si Liiceanu

  raspunde comentariului
 • Judecata de Apoi

  28 februarie 2017 2:33

  Problema domnului Liinceanu e de loialitate nu de dreptate.

  raspunde comentariului
 • Excrocul Nastse

  28 februarie 2017 1:17

  1. Cei care scriu articole la ziar, trebue sa le scrie diferit de articole literare. Ziarul se citeste repede si multi care il cites nu mai traiesc in tara si le vine mai greu sa inteleaga cuvinte neuzuale. 2. In acest articol Dl Plesu se refera la ubicuul Bogdan Chiriac inteleg ca de fapt a vrut sa scrie limbricul Bogdan Chiriac. 3. Liceanu a scris acel articol cu oameni fara dinti ce manifesteaza pentru PSD. Cititorii au inteles ca Liceanu ia partea PSD ului si multi l-au injurat. Si eu am inteles la fel si am fost pritre cei ce au facut comentarii derogatorii despre Liceanu. Concluzie trebue scris simplu si la subiect.

  raspunde comentariului
 • EcceKurrupt

  28 februarie 2017 0:10

  Kuristul acoperit din tabăra pizderilor a dat contrastul la maxim iar acum fomiștii se înkurajază unul pe altul la televizor, înbucături de aperitiv înainte de referendumul usturător care îi gâdilă deja la arianus

  raspunde comentariului
 • Devil [email protected]

  27 februarie 2017 23:41

  Sintetic. E simplu. Ciuma rosie a infestat si continua sa infesteze totul. Daca bagi cliseul cu toti sunt la fel, este valabil pentru spalatii in latrinele A3RTV. Daca vrei sa decriptezi infestarea din cei 27 de ani nu te sfatuiesc. Nu ai capacitatea de a intelege mecanismele, etapele si gradele de infestare. Daca ai reusi sa macar sa intelegi cine sunt cei care au generat si intretinut infestarea si ce profit au avut ar fi deja prea mult. E simplu dar la ce vraiste este in creierele voastre e imposibil.

  raspunde comentariului
 • Radu I

  27 februarie 2017 23:33

  Mai Plesu Tu arati ca un Hun sau SzekelyAtingi subiecte dar nu baniCa la Amerikani?Oricum tu arato ca un CUMAN

  raspunde comentariului
 • despre falsii disidenti

  27 februarie 2017 23:19

  Dat afara din Sistem in anii 80 in urma unui control inopinant comandat de coana Leana la TRANSCEDENTALI unde a fost confundat din greseala cu sectantii de acolo-presu a facut 4 cereri apoi la academiciana sa fie primit inapoi Odioasa si odiosul nu au cedat lacrimiloe lui - vezi presa independenta din anii 90 Noroc cu Basescu care in 2005 a reactivat secu si pe turnatori si omul a fost iertat de pacatele tineretii Acesta e adevaratul motiv pentru care acest PUTREGAI MORAL da de peste un deceniu lectii de democratie dupa ce a slujit la toate regimurile -de la iliescu la ciolos- Ia ghiciti cine ii sunt laudatorii!?

  raspunde comentariului
 • KuminecăcăturileGemene

  27 februarie 2017 23:11

  Noua generație ecce homo homo sapiens. Ăștia se adună spontan la defilări fără manipulare dicktatorială și se democrăcănează la unison în formația kurcubeului...

  raspunde comentariului
 • USA

  27 februarie 2017 22:26

  Domnule Plesu , Revolitia sau ce a fost in Romania a fost furata de Neo ComunistiCa sa ai o tara ca in Vest trebuie o alta REVOKUTIE si aceasta va fi mai devreme sau mai tirziu

  raspunde comentariului
  • Se

   28 februarie 2017 3:42

   Ca sa ai o tara ca in vest. Greu de spus ce mai inseamna vestul in ziua de azi.

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  27 februarie 2017 21:52

  Nu esti relativ, ci esti aludementicus.Vad ca-i jignesti pe toti cei care ii critica pe Plesu șiLIceanu, dar nu folosesti argumente ci doar niste scabroase sentimente de pupincurist.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  27 februarie 2017 21:48

  Ilie Mihalteanu la 16.00Ai dreptate in privinta celor 27 de ani, insa gresesti daca pretinzi ca NUMAI PSd a mintit poporul, caci in acesti 27 de ani tara a fost condusa si de PNTCD, si de PNL si PDL si de *tehnocrati* si TOTI au fost mafioti. Deci cei care au iesit in piata la chemarea lui Iohanni au fost manipulati si strigau PSD ciuma rosie, desi CIUMA din politica romaneasca este MULTICOLORA si afecteaza TOATE prtidele.

  raspunde comentariului
  • pnl si pnt au ratat marea si singura ocazie de a instaura solid si definitiv democratia si a schimba destinul romanilor !

   27 februarie 2017 22:42

   asta intre 1996 si 2ooo sub conducerea ,,inteleapta '' a nevolnicului ,,tzap'' ! Prin coruptie , netrebnicie si nemernicie acesti nenorociti au depasit cu mult psd ul lui iliescu . Majusculele nu suporta astfel de nume si denumiri infame !

   raspunde comentariului
 • Meister Groe

  27 februarie 2017 20:26

  De acord, D-le Plesu, dar Dl. Liiceanu este un intelectual, adica un om instruit, si putea utiliza alte expresii care sa nu poata fi interpretate ca jignitoare... Cat despre asertiunea Dvs. impaciuitoare privind spusele D-lui Noica, ma intreb cati absolventi ai facultatilor tehnice cu sau fara doctorate l-au citit - ca sa nu vorbim de politicieni si membrii de azi si de ieri ai guvernelor noastre ...

  raspunde comentariului
 • Licheliceanu

  27 februarie 2017 18:30

  Ambii, doua ******* pleostite. Este fratia dintre doua hiene cu pretentii de intelectuali.

  raspunde comentariului
  • relativ

   27 februarie 2017 20:28

   --- dar tu ce esti ma---sau cine esti de iti permiti sa folosesti asemenea cuvinte unor oameni de valoarea lui Plesu sau al lui Liiceanu? --- sti ce?-- la un J_E_G_O_S imputitit si sclerozat mintal,nu merita sa folosesti un limbaj civilizat, pt ca nicicum nu va intelege -- deci , eu voi cobori la valoarea ta cu un cuvant simplu ALUPIGUS

   raspunde comentariului
 • @Constantin Constantin

  27 februarie 2017 16:51

  Cu putina psihologie inversa intelegem cum sta treaba. Care va sa zica subscrii la injuraturi doar ca sa demonstrezi cat esti de spontan. Recunosti ca cineva ti-a sucit mintile si traiesti intr-o lume paralela. Asta imi suna ca in serialul ala de fictiune A3RTV.

  raspunde comentariului
 • Constantin Constantin

  27 februarie 2017 16:32

  Mosule, sunteti in alta realitate - traiti in lumi paralele, cu gainariile si conspiratiile voastre.TOTI SUNTEM SPONTANI atunci cand vagabonti ca voi ne amagesc si ne sucesc mintile !Subscriu la injuraturile sincere si apasate adresate voua si celor de teapa voastra.

  raspunde comentariului
 • @Ilie Mihalteanu la 16.00

  27 februarie 2017 16:28

  Ai dreptate copii adusi de parinti erau adusi cam la fel ca manifestantii din tabara PSD. Diferenta este ca cei mici erau informati corect iar ceilalti sunt mintiti de 27 de ani si nu se satura. Ba chiar mai mult Si-ar dori si spera sa auda si mincinciuni mai vechi de 27 de ani.

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  27 februarie 2017 16:00

  Nenea, prea ne crezi*transcendetali* !!! Adica aia de la Vicotoriei erau *spontani* iar ceilalti nu !!! Pai Dragnea macar le-a pus la dispozitie autobuze, pe ciind Iohannis doar i-a chemat *la lupta cea mare*, fara a le deconta transportul.

  raspunde comentariului
  • relativ

   27 februarie 2017 20:30

   --- dar tu ce esti ma---sau cine esti de iti permiti sa folosesti asemenea cuvinte unor oameni de valoarea lui Plesu sau al lui Liiceanu? --- sti ce?-- la un J_E_G_O_S ******* si sclerozat mintal,nu merita sa folosesti un limbaj civilizat, pt ca nicicum nu va intelege -- deci , eu voi cobori la valoarea ta cu un cuvant simplu ALUPIGUS

   raspunde comentariului
 • pe bune

  27 februarie 2017 15:58

  se mai cred si intelectuali ,si ei sunt vai mama lor ,sau ei se cred ma onorabili decit protestatari de la cotroceni

  raspunde comentariului
 • Lili

  27 februarie 2017 15:57

  doi libidinosi ,nu i-as lasa nici sa pupu in kour pe nemernici astia jegosi

  raspunde comentariului
  • lilu crocodilu

   27 februarie 2017 22:59

   dar ,la taragot le-ai ,,canta'' cu placere....

   raspunde comentariului
  • relativ

   27 februarie 2017 20:33

   --- tu fetita tati ai dinti in gura? --- daca nu cu atat mai bine poti sa ALUPIGUS.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design