10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSchimb de nave pentru supravegherea Europei

Schimb de nave pentru supravegherea Europei

Poliția de Frontieră Română supraveghează frontierele maritime ale Europei folosind nave de supraveghere pe care le are în dotare și echipajul specializat al acestora. În ultimele patru luni, una dintre acestea, MAI 1101 și echipajul său, compus din 27 de polițiști de frontieră, au participat la misiunea „EPN POSEIDON SEA“, organizată sub egida FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare (EPN), la frontierele maritime ale Greciei. Concret, rolul lor a fost unul de „Search and Rescue – SAR“, adică de căutare și salvare. Au fost vizați migranții care forțează granița maritimă a Greciei pentru a pătrunde ilegal în Europa.

A parcurs 11.200 de mile marine

Nava românească a executat misiuni de patrulare în Marea Egee, atât individuale, cât și alături de forțele de poliție locale. „Poliţiştii de frontieră români au executat 121 misiuni, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.200 mile marine şi a patrulat peste 1.240 ore. Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.600 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.“, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Ionela Pasat.

Au salvat 900 de persoane

De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră români au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale Uniunii Europene, peste 900 de persoane, inclusiv femei și copii, care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Egee. Aceștia au fost urcați pe nava românească, unde s-au luat primele măsuri, conform procedurilor în vigoare. Mai exact, s-au efectuat o triere și o evaluare medicală și s-a acordat primul ajutor, acolo unde a fost cazul. Ulterior, migranții au fost transportați în porturile grecești şi predați autorităţilor. 

Cu arma după braconierii turci

Armamentul de pe nava 1101, care s-a întors recent în România, a fost folosit, înainte de a pleca în Marea Egee, pentru a reține un pescador turcesc ce se afla la pescuit ilegal în zona economică exclusivă a României. Se întâmpla pe 3 aprilie 2017, la 64 de mile marine est de Constanța. Pentru că echipajul ambarcațiunii străine nu a răspuns la somații verbale, pentru a permite abordajul, s-au executat focuri de avertisment. Turcii le-au ignorat și și-au continuat deplasarea, intrând în coliziune cu nava MAI 1101 și provocându-i daune minore.

Operațiunea continuă

Ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada 29.08.2017 – 4.01.2018, Poliţia de Frontieră Română a detașat, în zona operaţională a misiunii Frontex din Grecia, o altă navă maritimă de supraveghere, MAI 1104, cu un echipaj format din 25 de poliţişti de frontieră. „Timp de aproximativ 4 luni, nava Gărzii de Coastă urmează să execute în apele Mării Egee misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune“, a spus purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Ce este Poseidon Sea 2017

„Poseidon Sea 2017“ este o operațiune comună a mai multor poliții de frontieră europene, care are ca obiectiv oferirea de suport autorităților elene în supravegherea şi controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene. Se are în vedere derularea de măsuri comune pe linia gestionării fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spa­ţiului comunitar, intervenția în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operațiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni. Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, profilurilor şi profesionalismul experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontieră aparținând statelor membre participante, cât şi din partea Agenţiei Frontex.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă