10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialScenariile lui Cioloș pentru administrația publică

Scenariile lui Cioloș pentru administrația publică

Premierul Dacian Cioloș a prezentat, ieri, în Camera Deputaților principalele repere ale reformei statutului funcționarilor publici.

Reforma administrației publice este strâns legată de lupta anticorupție, în viziunea prim-ministrului. „Dacă lupta anticorupție nu e urmată îndeaproape de o reformă a administrației publice, riscăm doar să rămânem cu sublinierea cazurilor de corupție, fără să corectăm problemele la rădăcina lor. Reforma administrației își propune să prevină problemele de corupție“, a explicat Dacian Cioloș. Acesta a menționat că Guvernul are în vedere și problema incompatibilităților, având ca bază de pornire un proiect pregătit de Agenția Națională de Integritate (ANI).

În discursul din Parlament, prim-ministrul a prezentat și prioritățile Executivului. „Am identificat trei piloni principali: funcția publică, definirea statutului funcționarului, a modului în care se fac recrutarea și avansarea, al doilea e legat de administrața publică centrală și al treilea de administrația publică locală“, a enumerat premierul. Pachetul de măsuri legislative ar urma să fie finalizat în luna iunie, după o dezbatere publică pe marginea subiectului.

Printre problemele identificate, premierul a enumerat „politizarea excesivă și netransparentă a administrației publice“, în condițiile în care sistemul de recrutare este „excesiv de birocratic și neperformant“. De asemenea, în administrația centrală există  multe suprapuneri și neclarități ale mandatelor instituțiilor pu­blice.

Premierul a pus semnul egalității între calitatea slabă a politicilor publice și calitatea slabă a cheltuielilor publice. „La nivelul administrației publice locale, avem costuri foarte ridicate pentru a întreține administrația unor localități mici. Peste 50% din comune nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare cu propriile venituri, să nu mai vorbim de proiecte de investiții“, a afirmat Cioloș, în fața deputaților. De altfel, premierul a avansat conceptul de „fuziune administrativă voluntară“ pe criterii simple: populație sau distanța față de centrul noii unități teritoriale.

Trei variante pentru funcțiile publice

Guvernul își propune o „transparentizare a relației administrației publice cu nivelul politic, crește­rea profesionalismului resurselor umane, și depolitizare, nu prin scăderea rolului politic, care rămâne determinant“. Concret, Cioloș vizează eliminarea excepțiilor și derogărilor de la reguli, revizuirea modului în care lucrează Agenția Națională pentru funcționarii publici, reînființarea Institutului Național de Administrație. Pe de altă parte, premierul promite o relație între nivelul de salarizare și gradul de motivare a funcționarilor, o relație directă între venit și performanța individuală. De asemenea, Guvernul vizează un sistem de recrutare bazat pe un concurs național de intrare în sistem.

Premierul Cioloș ia în calcul trei scenarii pentru funcțiile publice. În primul,  la  nivelul de demnitar, ministru și secretar de stat să fie integrați și prefecții și subprefecții. „Aceștia vin cu guvernul și pleacă împreună cu guvernul“, a explicat Cioloș. În prezent, prefecții sunt înalți funcționari publici și sunt, pe hârtie, independenți politic, dar fiecare guvern și-a plasat oamenii proprii în aceste funcții. Secretarii generali și directorii vor fi funcționari publici.

„Al doilea scenariu, puțin mai provocator, ar presupune o integrare a realității de facto în care se face recrutarea pe posturi de conducere, dar cu reguli clare, transparente și obiective“, a explicat Cioloș. Acest scenariu presupune coborârea la nivel de numire politică și la nivelul directorilor generali, ai conducătorilor de agenții și ai directorilor de deconcentrate.

Pentru înalții funcționari publici, recrutarea se face prin intrarea în sistem, dar se vor putea recruta doar înalții funcționari care au dat un examen de intrare în sistem.

Al treilea scenariu ar fi „un status-quo îmbunătățit“, cu nivel politic la ministru și secretar de stat, și de la prefect în jos rămân funcționari publici. 

La nivelul administrației publice locale, avem costuri foarte ridicate pentru a întreține administrația unor localități mici. Peste 50% din comune nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare cu propriile venituri, să nu mai vorbim de proiecte de investiții.“ Dacian Cioloș, prim ministru

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă