4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSalvatorii din Apuseni îi cer Ramonei Mănescu să repare drumul distrus în...

Salvatorii din Apuseni îi cer Ramonei Mănescu să repare drumul distrus în urma accidentului aviatic

O delegaţie a echipei de salvatori care a găsit avionul prăbuşit în Apuseni a venit, vineri, la Bucureşti şi a mers la sediul Ministerului Transporturilor, unde a solicitat ministrului Ramona Mănescu bani pentru refacerea unui drum distrus de utilajele care au recuperat epava aparatului de zbor, relatează Mediafax.

Cinci dintre moţii implicaţi în misiunea de salvare au fost primiţi de ministrul Ramona Mănescu şi au lăsat pe masa acesteia un memoriu prin care cer sprijin financiar pentru repararea Drumului Comunal 204, lung de 12 kilometri, care leagă localităţile Horea, Giurgiuţ şi Zinzeşti.

“Ca urmare a solicitării cetăţenilor din satele Giurgiuţ şi Zizeşti, comuna Horea, judeţul Alba, aflate în vecinătatea locului accidentului, salvatori ai victimelor accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, cu privire la necesitatea sprijinirii de către Ministerul Transporturilor a lucrărilor de reparaţii a drumului comunal DC 204 Horea – Giurgiuţ – Zinzeşti, în lungime de 12 kilometri, ce a fost distrus în urma transportului cu tractoarele şi maşinile instituţiilor implicate în salvarea victimelor şi a transportului epavei avionului. Menţionăm că drumul a fost pietruit de primărie în anii 2012 – 2013 şi la această dată este distrus şi impracticabil”, se arată în memoriul depus la Ministerul Transporturilor.

Potrivit unui localnic din Apuseni care a făcut parte din echipa de salvatori, ministrul Transporturilor “a promis că va trimite la faţa locului o echipă care să evalueze costurile”.

“Ne-a promis că o să încerce să ne ajute şi a lăsat chiar de înţeles că, pentru obţinerea de fonduri, o să discute inclusiv cu primul ministru Victor Ponta. Dacă nu o găsim înţelegere, vom căuta alte variante legale pentru refacere acestui drum”, a mai spus Corneliu Olar, liderul delegaţiei din Apuseni.

Olar nu a vrut să precizeze dacă Primăria Horea intenţionează să dea statul în judecată în cazul în care nu li se repară drumul. El a spus doar că, până la un eventual proces, se ia în calcul, mai degrabă, un împrumut bancar.

În memoriul depus la Ministerul Transporturilor se menţionează şi că, în parteneriat cu Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, la locul accidentului va fi construit un monument care va conţine elemente din epava avionului şi că există intenţia ca pe locul respectiv să fie ridicat, în viitor, un lăcaş de cult.

Reprezentanţii moţilor au mai spus că, la Horea, se intenţionează amenajarea unei piste de aterizare pentru elicoptere, care ar urma să fie construită tot cu sprijinul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă