9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSabin Orcan: România vrea în continuare în Schengen, dar președintele Macron ne-a...

Sabin Orcan: România vrea în continuare în Schengen, dar președintele Macron ne-a spus că Schengenul nu e bun

România continuă să ceară să fie primită în Spațiul Schengen, dar președintele Franței, Emmanuel Macron, venit la București, "ne-a spus că Schengenul nu e bun", a explicat vineri seară, la B1 Tv, Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă.

Chiar dacă România caută sprijin, pentru acest proiect, la toate statele occidentale, "nu mi se pare că domnul Macron ne-a promis ceva", a spus Sabin Orcan.

În schimb, vizita liderului de la Paris în România a avut o puternică miză economică, Franța fiind interesată – după cum a subliniat Sabin Orcan – să vândă României elicoptere utilitare, produse de firma Airbus la Brașov, iar pe acesrt subiect s-a semnat chiar un memorandum între România și Franța.


În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Cu toate acestea, "are cu adevărat România nevoie de elicoptere utilitare, sau are nevoie de elicoptere de atac?", s-a întrebat Sabin Orcan.

"Elicopterul care se produce la Brașov nu este elicopter de atac, este un elicopter utilitar. Poate vom salva oameni cu Salvamontul cu el", a spus Sabin Orcan.

În schimb, Iulian Chifu, fost consilier al președintelui Băsescu, a semnalat drept foarte important faptul că această vizită la București a lui Macron "a relansat parteneriatul strategic România – Franța". Sabin Orcan i-a răspuns însă cu un citat chiar din Traian Băsescu: "Francezii au venit la București să-și ia tainul".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă