7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPolitologul Cristian Preda avertizează că activitatea MAE ar putea fi întinată de...

Politologul Cristian Preda avertizează că activitatea MAE ar putea fi întinată de o “viziune dragniană”, ceea ce ar reprezenta o dramă pentru politica externă a României

Teodor Baconschi, Cătălin Avramescu, Mihail Neamţu și Cristian Preda, alături de jurnalistul Sabin Orcan, dezbat, în cadrul emisiunii X-PRESS, de la B1 TV, situaţia corpului diplomatic din România sub conducerea lui Teodor Meleşcanu.

Cătălin Avramescu aminteşte că, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2014, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a refuzat să suplimenteze secţiile de vot. 

"Să nu uităm ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din 2014. A fost o tentativă de puci. Meleşcanu este personajul care a refuzat să permită suplimentarea secţiilor de vot în turul II", a declarat Cătălin Avramescu.

 

„În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze noi secţii -n. r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului”, declara, în 2014, ministrul de resort, Teodor Meleşcanu.

Cristian Preda atrage atenţia asupra viitoarei relaţii dintre şeful MAE şi preşedintele Iohannis, subliniind că, există posibilitatea ca activitatea lui Meleşcanu să fie întinată de o "viziune dragniană", ceea ce ar reprezenta o dramă pentru politica externă a statului român.

"Meleşcanu nu este un om lipsit de experienţă. Este un diplomat cu doctorat nu la Chişinău, ci la Geneva, dar dacă vrem să-i facem un portret corect, este de menţionat că Meleşcanu nu este Florin Iodache de la Justiţie. Întrebarea este: va putea colabora Meleşcanu cu Iohannis? Dacă vom afla că există şi o viziune dragniană asupra politcii externe va fi o dramă", a declarat Cristian Preda.

Sabin Orcan menţionează că în perioada în care Teodor Meleşcanu şi-a susţinut doctoratul, cetăţenii români nu aveau voie să aibă paşaport, iar cei care făceau studii în străinătate aveau aprobarea Securităţii. Jurnalistul RL informează că fostul şef SIE are apropieri neortodoxe cu susţinătorii lui Putin din România.

Intervenţia lui Mihail Neamţu pe acelaşi subiect atrage atenţia asupra faptului că Teodor Meleşcanu nu ar reuşi să se ridice la nivelul demnitarilor străini şi importanţi parteneri strategici pentru România din funcţia de şef al diplomaţiei româneşti.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă