12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSABI colectează date de la doctorul care a ajuns primul la nepoata...

SABI colectează date de la doctorul care a ajuns primul la nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI) va colecta date de la doctorul de pe ambulanța privată care a ajuns primul la nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, date care vor fi transmise Ministerului Sănătăţii, relatează Mediafax

“Am început colectarea datelor. Din declaraţia medicului care a ajuns la copil rezultă că fetiţa avea febră, scaun diareic şi vomase. De aceea a considerat că este vorba despre boală diareică. Febra fără convulsii sau alte elemente de gravitate nu reprezintă urgenţă medicală de cod roşu, ci de cod verde. I s-a pus diagnosticul de enterocolită, după simptomele prezentate de mamă. După ce pe corpul micuţei a apărut o erupţie, familia a vorbit cu medicul de familie care a recomandat internarea de urgenţă a copilului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş»” , a declarat, miercuri, managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Citește și: Dosar PENAL în cazul decesului nepoatei cosmonautului Dumitru Prunariu

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit de meningită, duminică, în mai puţin de o oră după ce a fost dusă, în stare gravă, la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fata s-a simţit foarte rău, iar părinţii au chemat o ambulanţă, fiind trimis un echipaj de la o salvare privată, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalită şi enterocolită şi i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminică dimineaţă, pentru că fata se simţea tot mai rău, părinţii au dus-o la Institutul “Matei Balş”, unde medicii i-au pus diagnosticul de infecţie meningococică severă, iar câteva ore mai târziu a decedat.

Tipul de salvare care a fost trimis la cazul fetiţei de 11 ani a fost decis de operatoarea de la 112 în funcţie de răspunsurile pe care le-a dat familia.

Potrivit managerului SABI, ambulanţele private aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) pot fi trimise la cazurile de cod verde şi pot asigura transportul pacienţilor din aceeaşi grupă.

Legea sănătății (95/2006) prevede la Titlul IV că asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicească este asigurată de serviciile private de ambulanţă pe baza unui contract direct cu beneficiarul, cu asigurătorul privat al acestuia sau la solicitarea directă a beneficiarului ori a oricărei alte persoane, cu consimţământul acesteia.

Serviciile publice de urgenţă prespitalicească nu pot fi subcontractate de serviciile private în vederea acoperirii lipsei de mijloace ale serviciilor private. Ele nu pot acorda prioritate clienţilor serviciilor private sau unor clienţi proprii şi nu pot rezerva echipaje de urgenţă pentru înlocuirea unor echipaje ale unor servicii private.

Asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicească este asigurată cu ambulanţe şi echipamente care respectă normele şi standardele minime impuse serviciilor publice de urgenţă prespitalicească.

Serviciile medicale private de urgenţă prespitalicească nu pot contracta serviciile publice în vederea acoperirii unor zone sau activităţi care nu pot fi acoperite prin capacitatea proprie.

Citește și: Ministerul Sănătății, anchetă după moartea nepoatei lui Prunariu

Activitatea de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat poate fi externalizată parţial sau total, ea putând fi contractată ori subcontractată de servicii private de ambulanţă şi de transport sanitar direct cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau sub forma unui subcontract cu serviciile publice de ambulanţă, mai prevede actul normativ.

Tariful maximal decontat unităţilor specializate private de casele de asigurări de sănătate pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu este de 197 lei.

Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, că diagnosticul pus de medicul ambulanţei private în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect după simptome, pentru acea etapă, meningita putând fi confirmată prin analize de laborator.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, în urma unei sesizări transmise de Spitalul Colentina.

“La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost constituit, în urma sesizării formulate de către Spitalul Clinic Colentina, un dosar în care se efectuează cercetări în legătură cu decesul minorei P.A.C. (în vârstă de 11 ani), fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă. Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 9 august 2015, minora a fost internată în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Doctor Matei Balş, dată la care a survenit decesul acesteia. Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, a arătat unitatea de parchet, într-un comunicat de presă.

Arina Prunariu, în vârstă de 11 ani, a fost, săptămâna trecută, într-o tabără la Capidava, în judeţul Constanţa, în cadrul programului “Atlantykron”, unde printre invitaţi a fost şi bunicul său Dumitru Prunariu.

Aproximativ o sută de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultaţi la Institutul “Matei Balş”, nefiind depistat niciun alt caz de meningită. Cei aproximativ o sută de copii sunt ţinuţi sub observaţie şi li s-a administrat tratament preventiv.

Ministerul Sănătății a anunțat că, în acest an, până în 1 august, au fost 28 de cazuri de meningite meningococice şi un deces, al fetiţei de 11 ani, nepoata lui Dumitru Prunariu, în ultimii patru ani fiind, în medie, 63 de cazuri.

Infecţia meningococică este o boală infecţioasă acută, din grupul infecţiilor respiratorii, provocată de meningococi, bacterii care se transmit de la omul bolnav la cel sănătos prin aeropicături şi afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul, alte organe şi sisteme, exprimându-se prin diverse forme clinice.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă