11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia susține că ar putea fi atacată din România. Sunt luate în...

Rusia susține că ar putea fi atacată din România. Sunt luate în calcul scutul american antirachetă de la Deveselu și avioanele britanice trimise în Dobrogea

Mai mulți oficiali militari de la Moscova susțin că NATO a instalat armament ofensiv în estul Europei, care ar permite inclusiv executarea de atacuri nucleare împotriva Rusiei.

Pe lista țărilor care ar găzdui asemenea arme ofensive se află cele trei state baltice, Polonia, Bulgaria și România, a anunțat generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.

Generalul rus a mai susținut că piloți din țări NATO care nu dețin armament nuclear "se antrenează pentru a folosi asemenea arme" și că, în acest context, "crește riscul unor incidente militare".

La rândul lui, generalul locotenent Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse, a specificat că "prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei”.


Citește și: Rusia susține că NATO a adus armament ofensiv la frontierele sale, pe teritoriile României, Bulgariei, Poloniei și Țărilor Baltice. Oficial rus: Sistemele antirachetă din Europa permit SUA să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei

Potrivit unor "scenarii pesimiste", Rusia ar urma să adopte măsuri de ripostă la adresa NATO, întrucât Alianța Atlantică a adus armament ofensiv la frontierele sale, a anunțat miercuri generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al Rusiei.


“Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul”, a susținut generalul Poznihir.

Oficialii ruși nu au indicat cu precizie amplasamentul acelor forțe NATO din estul Europei care i-ar putea ataca nuclear. Se știe însă că ei au criticat constant amplasarea în România și în Polonia a unor elemente ale scutului american antibalistic, pe care le-au calificat drept arme ofensive.

În replică, SUA și România au explicat că instalațiile antirachetă americane de la Deveselu au strict rol defensiv și sunt destinate să lovească doar rachete care ar fi lansate, asupra unor țări NATO, de pe teritoriul Iranului, nu de pe teritoriul Rusiei.

Elementele din România ale scutului antibalistic au fost inaugurate oficial în luna mai 2016, într-o ceremonie desfășurată la Deveselu, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, este tehnic imposibil ca acesta să doboare rachete intercontinentale rusești. Noi am fost foarte transparenți privind planurile noastre, nu văd niciun motiv pentru care ar crește tensiunile cu Rusia. Ei știu că nu este un sistem îndreptat spre ei. Nu ne dorim un nou «Război Rece»”, a declarat, la acel moment, Jens Stoltenberg.


Citește și: Ce mijloace de război pregătește Rusia împotriva bazelor antirachetă din România și Polonia

"Avem sisteme de război electronic, atât cu baza la sol cât și cu baza în aer. Ele sunt capabile să neutralizeze capacitățile de recunoaștere și de management a antenelor radar instalate la bazele americane din România și din Polonia", a declarat expertul Viktor Murakhovsky, membru al Comisiei militar – industriale a Rusiei.


 

Foarte interesant este însă faptul că declarațiile atipice ale oficialilor ruși, care acuză acum NATO că i-ar putea ataca nuclear, vin exact în momentul în care, pe teritoriul României, ajung patru aeronave britanice Typhoon – acest model fiind unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume.

În România, avioanele britanice vor participa la misiuni de poliție aeriană împreună cu avioanele MiG 21 LancerR ale României. Prin tradiție, asemenea activități bilaterale includ și schimb de echipaje, astfel încât militarii din fiecare țară ajung să piloteze avioane ale celeilalte părți.

Marea Britanie este, ca și SUA, o țară deținătoare de arme nucleare.

Iar din această perspectivă, declarația generalului rus Valery Gerasimov, care spune că piloți din țări NATO care nu dețin armament nuclear "se antrenează pentru a folosi asemenea arme", devine o aluzie chiar la România.


Citește și: Marea Britanie: Cele patru avioane Typhoon trimise în România sunt apte să intercepteze orice potențiali invadatori

Cele patru avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze "orice potențiali invadatori" care ar intra în spațiul aerian al României, au anunțat Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF).


Secretarul britanic al Apărării, Sir Michael Fallon, a precizat însă că avioanele Typhoon trimise în România au rolul de a “asigura spațiul aerian al NATO”, fără a se referi la vreo posibilă misiune de atac asupra Rusiei.

“Prin această dezvoltare, avioanele RAF sunt gata să asigure spațiul aerian al NATO și să contribuie la reasigurarea aliaților noștri din zona Mării Negre", a declarat Michael Fallon.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă