19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRompetrol discută cu Ministerul Finanţelor despre soluţii de compromis privind datoriile istorice

Rompetrol discută cu Ministerul Finanţelor despre soluţii de compromis privind datoriile istorice

Rompetrol discută cu Ministerul Finanţelor despre găsirea unei soluţii de compromis privind datoriile istorice ale grupului, după ce preşedinţii Kazahstanului şi ai României, Nursultan Nazarbayev şi Traian Băsescu, au convenit ca divergenţele să fie soluţionate pe cale amiabilă, potrivit Mediafax.

“Grupul Rompetrol, susţinut de unicul său acţionar – KazmunayGaz Kazahstan, îşi exprimă din nou deschiderea pentru găsirea de soluţii mutual avantajoase, adaptate contextului economic actual, prevederilor legale şi cadrului contractual pentru rezolvarea diferendului privind obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare şi achiziţionate de Ministerul Finantelor Publice în 2003. Cu prilejul recentei întâlniri de la Astana, preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, şi preşedintele României, Traian Băsescu, şi-au exprimat dorinţa ca divergenţele dintre Rompetrol şi Ministerul Finanţelor Publice să fie soluţionate pe cale amiabilă”, precizeză Rompetrol.

În acest sens, grupul continuă discuţiile cu echipa mixtă a Ministerului Finantelor pentru identificarea şi adoptarea unor “soluţii de compromis reciproc acceptabile”, precizează Rompetrol.

Grupul menţionează că în primele nouă luni Rompetrol Rafinare a virat la bugetele locale şi centrale circa 1,2 miliarde dolari, mai mult cu peste 70% faţă de valoarea din perioada similară din 2009. În acelaşi timp, exporturile companiei s-au majorat cu 10%, la 774 milioane dolari, ceea ce plasează Rompetrol Rafinare pe locul al treilea al exportatorilor din 2010.

La începutul lunii decembrie, Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu preşedintele Republicii Kazahstan, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor.

Premierul Emil Boc i-a mandatat în noiembrie pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe.

Judecătoria sectorului 5 a respins în noiembrie contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, în septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu un pachet minoritar.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni.

 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă