11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialControversa Sky News: Bărbații care ar fi făcut trafic de arme au...

Controversa Sky News: Bărbații care ar fi făcut trafic de arme au plecat de la DIICOT, după mai multe ore de audieri. Ce spune Ramsay despre acuzațiile care i se aduc

UPDATE miercuri 08.49: Cei patru bărbaţi aduşi pentru audieri au părăsit sediul DIICOT, după mai multe ore de audieri. La ieșire, ei au precizat că nu au fost luate măsuri preventive în cazul lor, informează News.ro.

Totodată, ei au afirmat că materialul jurnaliştilor britanici despre presupuşi traficanţi de arme din România este o glumă proastă.

21.40: Două fotografii care par a fi preluate de la o cameră de supraveghere au fost făcute publice, miercuri seară, în timp ce se derulează ancheta autorităților române asupra presupusului trafic de arme relatat de Sky News.

FOTO. Jurnaliștii de la Sky News discută amical cu românii care urmau să se deghizeze în traficanți de arme

De asemenea, Agenţia Naţională britanică pentru combaterea Infracţionalităţii a comunicat, pentru Mediafax, că postul Sky News a prezentat o filmare unui ofiţer al instituţiei, precizând că NCA a făcut comentarii generale despre traficul ilegal de arme din estul Europei răspunzând unei întrebări despre Ucraina.

“Sky News i-a arătat o filmare unui agent NCA, iar noi am oferit comentarii generale despre traficul ilegal cu arme la nivel european din perspectiva autorităţilor britanice”, a transmis, pentru Mediafax, un reprezentant al Biroului de presă al NCA.

La întrebarea dacă NCA menţine comunicatul din reportajul Sky News privind existenţa unor informaţii despre un presupus trafic ilegal cu arme de foc în România, NCA a precizat: “Agenţia nu a fost rugată (de către Sky News – n.red.) să facă vreun comentariu specific despre situaţia din România şi nu a comentat situaţia din România. NCA a oferit o perspectivă generală despre comerţul ilegal cu arme în Europa. Ţara la care NCA a făcut referire în mod specific a fost Ucraina, în contextul conflictului din acest stat şi al realităţii că multe arme provin din zone geografice instabile”.

20,05:  Alţi trei bărbaţi au fost aduşi, miercuri seară, la sediul DIICOT din Capitală pentru a fi audiaţi în dosarul deschis ca urmare a reportajului realizat de jurnaliştii de la Sky News, informează Mediafax.

Cei trei bărbați se află printre persoanele care apar în imagini și sunt prezentate ca presupuşi vânzători de arme.

———————————

18,30: Stuart Ramsay, realizatorul reportajului difuzat de postul britanic Sky News despre traficul de arme din România, susține că guvernul de la București ar fi “jenat” din cauza dezvăluirilor sale.

Ramsay a postat, miercuri, un nou mesaj pe Twitter, cu textul “Calm down everyone. Story is true. Nobody paid. Nobody scripted. Weapons real. Arrests happening. Govt embarrassed. Deal with it”.

—————————————-

15.32: Jurnalistul freelancer care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, Aurelian Szanto,  a declarat, miercuri, că a fost păcălit, întrucât i s-au dat asigurări că, după difuzare, se va preciza că documentarul are caracter informativ, iar personajele sunt fictive.

„Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, a spus el.

Citește și: Scandalul presupusului trafic de arme din România: Jurnalistul freelancer care a ajutat echipa Sky News susține că a fost păcălit

13.51: Postul de televiziune susține că jurnalistul Stuart Ramsey a realizat un reportaj „solid”, negând, astfel suspiciunile care i se aduc, precizează reprezentanții postului TV, ca răspuns la o solicitare Digi24.

Citește și: Sky News ia apărarea jurnaliștilor implicați în scandalul privind presupusul trafic de arme din România: Este un reportaj temeinic

—–

Anchetatorii români vor face comisie rogatorie cu omologii britanici pentru a-l audiat pe jurnalistul Stuart Ramsey și pe colegii săi de la Sky News care au participat la realizarea reportajului-înscenare despre traficul de arme din România, spun surse judiciare.

Procurorii DIICOT i-au identificat pe toți românii participanți la realizarea reportajului despre așa-zisul trafic de arme din România inclusiv către teroriști, care vor fi audiați. Este vorba de cinci persoane: un jurnalist freelancer (Aurelian Mihai Szantos), trei vânători care și-au pus armele la dispoziție pentru filmări și posesorul autoturismului cu care s-au transportat armele. La percheziții s-au găsit armele și mașina, care vor fi expertizate pentru a se certifica faptul că sunt identice cu cele care apar în film. De asemenea, se fac identificări la fața locului (se stabilesc, fotografiază locurile de întâlnire, locurile de filmare, un fel de reconstituire).

Jurnalistul român- intermediarul dintre echipa de la Sky News și vânătorii români – a fost audiat la DIICOT încă de marți seara. El a declarat că ideea înscenării i-ar fi aparținut jurnalistului britanic Stuart Ramsey, care ar fi scris și replicile. Rolul jurnalistului român ar fi fost doar de intermediar și traducător, pentru care a primit 1000 de euro. Ceilalți “actori” români au împărțit între ei altă mie de euro. 

====

UPDATE: Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat presei că au fost descoperiți toți românii care au colaborat cu echipa Sky News pentru realizarea unui reportaj despre traficul de arme din România. De asemenea, au fost descoperite armele și masina care apar în film. Jurnaliștii știau că nu erau traficanți reali. De altfel, cei care au interpretat rolul traficanților au fost plătiți cu 2000 de euro. 

Replicile din film au fost concepute de jurnalistul Stuart Ramsey de la Sky News.

La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”, a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

 

— 

Cetățenii români care apar în materialul realizat de jurnaliștii de la Sky News, privind traficul de arme din România, au fost identificați și sunt audiați de procurorii DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost vorba de o înscenare,  cu “actori” români neprofesioniști, plătiți cu 2000 de euro ( 1000 de euro a primit intermediarul-jurnalist freelancer, iar restul a fost împărțit de actorii care au jucat rolul traficanților de arme. Scenariul  s-ar fi pus la cale pe 18 iulie, filmările au avut loc pe 29 iulie 2016.  Decorurile au fost alese de jurnaliștii britanici; costumele au fost puse la dispoziție tot de cei de la Sky News, iar replicile – scrise de jurnalistul Stuart Ramsey. Tema “filmului”: traficul de arme în Europa, spun surse judiciare. 

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, este vorba despre trei bărbați români care dețin legal arme. În cadrul documentarului despre traficul de arme, cei trei și-au prezentat propriile arme. „Aurelian Mihai Szantos este un freelancer care i-a adus pe jurnaliștii de la Sky News în România. Din primele cercetări reiese că el le-a spus inclusiv replicile românilor care apar în documentar și tot el le-a impus să se îmbrace în haine de tip militar”.

Armele de vânătoare prezentate în reportaj au fost găsite la percheziții și aduse la DIICOT. Ele aparțin actorilor de ocazie din reportaj, care le-au procurat legal.  Armele vor fi expertizate pentru a se stabili cu certitudine că sunt aceleași care au fost prezentate în așa zisele dezvăluiri ale echipei de jurnaliști de la Sky News despre traficul de arme. Românii-“actori” au jucat rolul traficanților de arme, dispuși să vândă arme și teroriștilor.

 

====

 Armele prezentate în reportaj de așa-zișii traficanți aparțineau celor trei  românii care au “jucat” în filmul-reportaj. 

Filmările au avut loc în județul Mureș, unde patru presupuși traficanți și un intermediar (jurnalist freelancer), din Mureș și Bistrița, s-au întâlnit cu jurnaliștii de la Sky News. 

La această oră este audiată o singură persoană. Este vorba de persoana (jurnalistul freelancer), care a intermediat întâlnirea dintre jurnaliști și bărbații din reportaj, alte patru persoane urmând să fie audiate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, este vorba despre trei bărbați care dețin legal arme. În cadrul documentarului despre traficul de arme, cei trei și-au prezentat propriile arme. „Aurelian Mihai Szantos este un freelancer care i-a adus pe jurnaliștii de la Sky News în România. Din primele cercetări reiese că el le-a spus inclusiv replicile românilor care apar în documentar și tot el le-a impus să se îmbrace în haine de tip militar”.

Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News. În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor.

Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuși traficanți de arme din România, dispuși să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.

Citește și: Ambasada României la Londra a trimis un DREPT la REPLICĂ televiziunii Sky News

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, notează Sky News.

Reacția autorităților române

În acest context, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, că, la prima vedere, armele prezentate în material nu par a fi arme de război, ci de vânătoare. Astfel, el a precizat că autorităție nu exclud „o tentativă de discreditare”, informează Agerpres.

„Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și, la o primă vedere, iarăși repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși inițial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noștri instituționali, atât din serviciile de informații, cât și din Poliție. Ne vom face treaba în ceea ce privește această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei”, a afirmat Horodniceanu, la sediul DIICOT, răspunzând unor întrebări puse de jurnaliști.

Citește și: Poliția Română susține că armele prezentate în reportajul Sky News sunt puști de vânătoare deținute LEGAL

El a precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituționali din străinătate.

Totodată, Poliția Română a anunțat că, din primele verificări efectuate cu sprijinul altor instituții din sistemul de securitate națională, armele prezentate în reportajul televiziunii britanice Sky News fac parte din categoria armelor de vânătoare. „Aceste tipuri de arme sunt deținute legal în țara noastră de membrii asociațiilor de vânători, colecționari, precum și de personalul silvic. Până la acest moment nu au fost obținute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situației de fapt și stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor și al munițiilor”, a comunicat Inspectoratul General al Poliției Române.

Și Ambasada României în Marea Britanie a preluat informaţiile primite de la Poliţia Română legată de faptul că armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânătoare, nu de război, şi a transmis aceste informații postului britanic de televiziune ca drept la replică, a informat, marți, Hotnews. Aceleaşi informaţii au fost trimise Ministerului de Externe britanic şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate.

Misiunea diplomatică română la Londra a preluat informaţiile preliminare oferite de la Poliţia Română şi DIICOT ca reacţie la reportajul Sky News în care un jurnalist încerca să cumpere arme de la presupuşi traficanţi români, anume că respectivele arme sunt de vânătoare şi pot fi achiziţionate legal şi că deocamdată nu există date care indice că provin că urmare a săvârşirii de contrabandă.

Citește și: Șeful DIICOT, despre ancheta Sky News: Nu excludem o tentativă de discreditare

„Precizăm că elementele de mai sus au fost comunicate de Ambasadă, cu scop de drept la replică, postului de televiziune Sky News. De asemenea, precizările autorităţilor române au fost transmise Ministerului britanic al Afacerilor Externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate (Naţional Crime Agency)”, transmite Ambasada română din Marea Britanie.

Ambasada României a sesizat şi autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conţinutul acestui reportaj. „În scrisorile transmise entităţilor menţionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic”, mai precizează reprezentanta română de la Londra.

Citește și: FOTO+VIDEO. Anchetă Sky News: Traficanții români au încercat să le vândă arme jurnaliștilor. ”Vor vinde oricui: spărgător de bănci sau terorist”. Reacțiile DIICOT și SRI

Cum răspunde autorul reportajului

 

Autorul controversatului reportaj, Stuart Ramsay, susține că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere, potrivit Digi24.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a declarat jurnalistul britanic.

Jurnalistul susține că întâlnirea ar fi avut loc în nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere. Totodată, Ramsay a precizat că a durat nouă luni pentru aranjarea întâlnirii: „ (Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

În ceea ce privește reacția traficanților, cu privire la faptul că au fost filmați, Stuart Ramsey a declarat:  „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. – că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă