7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRomânii care se mută din țară riscă amenzi între 50 şi 100...

Românii care se mută din țară riscă amenzi între 50 şi 100 de lei, dacă nu anunţă Fiscul

Românii care vor pleca din țară, după 1 ianuarie 2018, vor trebui să completeze un chestionar. În caz contrar, ei ar putea risca amenzi între 50 și 100 de lei, anunță Ministerul Finanțelor, potrivit Mediafax.

„Având în vedere informaţiile apărute în media privind instituirea unei obligaţii a cetăţenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancţionabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, facem următoarele precizări: în vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice. Astfel, cetăţenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligaţia depunerii formularului <<Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România>>, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România. Această prevedere legală există în legislaţia naţională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal”, precizează sursa citată.

Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. În iulie 2016, a fost actualizat acest chestionar, în sensul corelării acestuia cu prevederile legale din noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1.01.2016. Acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine. Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate.

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

„Totodată, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidenţiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligaţiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancţiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative”, mai precizează Ministerul Finanţelor.

 

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă