14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia va primi refugiaţi din Italia şi Grecia

România va primi refugiaţi din Italia şi Grecia

România va primi, începând de luna viitoare, refugiați aflați pe teritoriul Uniunii Europene, iar în urma discuțiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), chestor principal Viorel Vasile pentru Digi2415 fugari din Siria, Pakistan şi Irak vor fi cazaţi în centrele din Bucureşti. Anul trecut, ţara noastră s-a angajat să primească din proprie iniţiativă 1.800 de emigranţi, dar a votat împotriva cotelor obligatorii care ar fi fost mult mai mari.

Peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu au ajuns în Europa anul trecut. Majoritatea au venit pe mare şi s-au stabilit în Grecia şi Italia. Autorităţile române spun că nici anul acesta nu va fi liniştit: exodul va continua. România nu este o ţară atractivă pentru refugiaţi. Anul trecut au fost depuse doar 1.200 de cereri de azil, mai puţine decât în 2014. În Bulgaria, de exemplu, 20 de mii de oameni au cerut o măsură de protecţie. Inspectoratul pentru Imigrări are însă un plan de acţiune în caz de urgenţă pentru gestionarea a 20 de mii de fugari.

„Anul trecut s-a luat decizia, la nivelul UE, ca România să participe la relocarea mai multor refugiați din Italia și Grecia. În acest moment, în urma legăturii cu cele două țări, s-a ajuns la 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia. Noi am înaintat scrisori de intenție, au fost efectuate verificările de rigoare, așteptăm să fie trimise aceste persoane către România. Totul depinde doar de colegii din cele două țări”, a spus Viorel Vasile. 

În opinia sa, IGI este pregătit pentru a efectua interviurile și a analiza cererile de azil ale celor care le vor depune, atât cu personalul specializat existent, cât și cu personal suplimentar, care a fost pregătit în anul 2015. „De asemenea, s-au luat măsuri pentru a suplimenta cele 950 de locuri de cazare aflate în cele șase centre de azil. În acest moment, gradul de ocupare este de 11%, ceea ce înseamnă că avem o marjă destul de sigură. Vom mai putea suplimenta, așa cum am mai spus, câteva locuri, iar în perioada următoare voi prezenta conducerii Ministerului de Interne rezultatul evaluării pe care am dispus-o, astfel încât să putem propune și măsuri pe termen scurt, dar și soluții pe termen lung, astfel încât România să facă față, dacă va fi nevoie, unui flux masiv de imigranți”, a arătat șeful IGI. 

El a afirmat că, pe baza analizelor efectuate, se estimează că va continua afluxul de refugiați pe ruta balcanică. „Din evaluările efectuate în cadrul IGI și pe baza informațiilor furnizate de agențiile internaționale care gestionează problema fluxurilor migratorii, putem aprecia că în anul 2016 afluxul masiv de refugiați pe ruta balcanică – Grecia Macedonia, Serbia – va continua. Este greu de făcut o estimare dacă va fi mai numeros decât anul trecut sau nu, dar cert este că acest flux va continua și tocmai de aceea, pe baza acestor analize, am luat măsurile necesare”, a mai spus Viorel Vasile.   

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă