2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRomânia va lua un împrumut de 60 de milioane de euro pentru...

România va lua un împrumut de 60 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor judiciare

România va contracta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) un împrumut de 60 milioane euro pentru finanțarea Proiectului de îmbunătățire a serviciilor judiciare, stabilește un proiect de lege care a fost avizat, miercuri, de Guvernul Grindeanu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul total estimat al proiectului este de 65 milioane euro, dintre care 60 de milioane de euro vor proveni de la BIRD, iar cinci milioane de euro provin din bugetul Ministerului Justiției.

Măsurile privind modernizarea clădirilor instanțelor și a sistemelor informatice judiciare sunt incluse în Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020.

Strategia urmărește îmbunătățirea funcționării instanțelor și instituțiilor aflate sub autoritatea Ministerului Justiției, a sediilor instanțelor (reabilitarea, extinderea, construirea, dotarea cu mobilier a acestora), îmbunătățirea structurii IT la nivel național, creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la serviciile din domeniul judiciar.

De asemenea, se are în vedere îmbunătățirea activității Oficiului Național al Registrului Comerțului, prin dotarea cu hardware, proiectarea, dezvoltarea și implementarea unui sistem de arhivare electronică, dar și îmbunătățirea activității parchetelor prin remedierea infrastructurii IT la nivel național și a infrastructurii de securitate la nivelul Ministerului Public.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Justiției prin Unitatea de Management al Proiectului (numită Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe — DIPFIE), existentă deja în cadrul instituției.

Împrumutul de 60 milioane euro va fi acordat de BIRD, pe o perioadă de 10 ani, din care 6 ani perioadă de grație.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă