20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia preia comanda Diviziei de Sud-Est a NATO

România preia comanda Diviziei de Sud-Est a NATO

România preia comanda Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a NATO, înfiinţată de Alianţa Atlantică pentru a răspunde noilor provocări de securitate de pe Flancul Estic.

Primul comandant al Diviziei NATO va fi generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu, care până acum a îndeplinit funcţia de comandant al Brigăzii 81 Mecanizate a Armatei Române.

Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO (MND-SE) va prelua în subordine Divizia 1 Infanterie din Bucureşti, una dintre cele trei mari unităţi ale Forţelor Terestre ale României.

Transferul comenzii se va realiza în cadrul unei ceremonii la care va asista, luni după – amiază, ministrul român al Apărării, Mircea Duşa.

Divizia Multinaţională Sud – Est va avea sediul în cazarma Diviziei 1 Infanterie, din Şoseaua Antiaeriană.

Citeşte şi: Comandamentul NATO din Bucureşti începe să funcţioneze la 3 septembrie

Comandamentul Diviziei Multinaţionale (MND-SE HQ) va avea în subordine două comandamente NATO de integrare a forţelor (NFIU), care funcţionează la Bucureşti şi la Sofia (Bulgaria).

Intenţia României de a găzdui sediul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a NATO fusese anunţată încă din anul 2014. Amplasamentul exact al sediului Diviziei nu fost anunţat, până astăzi, nici de Ministerul Român al Apărării, nici de NATO.

Pe de altă parte, MApN a anunţat abia astăzi că una dintre cele trei divizii a României trece în subordinea directă a NATO.

Forţele Terestre ale României menţin controlul asupra celorlalte două mari unităţi: Divizia 2 Infanterie, cu sediul la Buzău, şi Divizia 4 Infanterie, cu sediul la Cluj.

Citeşte şi: Stoltenberg: NATO este aici. Cum va funcționa comandamentul de la București

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă