Dupa cum aprecia comisarul pentru extindere, Olli Rehn, situatia Romaniei s-a imbunatatit semnificativ in ceea ce priveste reforma sistemului juridic, domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat. Concurenta va fi scoasa de pe lista celor sapte domenii in care erau cerute masuri de urgenta. „Semaforul” european ramane insa pe culoarea rosie la alte sase capitole, dintre care cele mai importante sunt Justitia si Afacerile Interne – unde se asteapta rezultate concrete in combaterea coruptiei la nivel inalt – si Agricultura – unde se asteapta aplicarea legislatiei de siguranta veterinara, chiar daca la Bruxelles a fost apreciata rapiditatea cu care autoritatile romane au reactionat la izbucnirea gripei aviare. In special coruptia ii „ingrijoreaza serios” pe oficialii europeni, care considera ca lupta impotriva acestui fenomen trebuie sa fie marea prioritate a autoritatilor romane. Iar cuvintele de ordine ale raportului vor fi „aplicarea si implementarea” legislatiei europene, nu doar adoptarea ei.
Bulgaria are restante la cinci capitole, semnalate si intr-o scrisoare de avertisment din luna iunie. Pentru prima data, la Bruxelles exista perceptia ca „Romania a progresat mai mult decat se astepta, iar Bulgaria mai putin”, a declarat pentru Mediafax un oficial al Comisiei Europene.
„Fara indoiala, aderam in 2007”
Declaratia a fost facuta de ministrul bulgar pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, dupa consultarile pe care le-a avut sambata la Ruse cu ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu. Demnitarul roman a confirmat cu aceasta ocazie ca la nivel european nimeni nu ia in considerare activarea clauzei de salvgardare pentru vreuna din cele doua tari candidate.
Tandem romano-bulgar in periplu european
Ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si omologul sau bulgar, Ivailo Kalfin, reuniti sambata la Iasi, au decis sa viziteze impreuna capitale ale statelor membre UE pentru a face lobby in favoarea ratificarii tratatelor de aderare a celor doua tari la Uniune. Unde nu vor ajunge cei doi ministri vor merge impreuna ambasadorii roman si bulgar, a precizat Ungureanu, adaugand ca „este o premiera in actiunea politica a celor doua state”.
Potrivit sefului diplomatiei romane, raportul de monitorizare va fi precis si optimist si va recunoaste progresele tarii noastre din ianuarie incoace. „Ma refer in special la modul in care s-au gestionat cazurile de coruptie la agentiile guvernamentale, cum ar fi spre exemplu cele de la Politia de Frontiera. Ministrul Blaga a reusit sa rezolve intr-o luna o mare parte a problemei”, a spus Ungureanu.
Parlamentul European isi spune cuvantul
Raportul de monitorizare a Romaniei in vederea aderarii la UE si perspectivele financiare pentru perioada 2007-2013 se afla pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European, care incepe astazi la Strasbourg. Potrivit Radio Romania, raportul de monitorizare, care va fi prezentat de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, inlocuieste raportul de tara anual din perioada negocierilor. Definitivarea raportului a fost precedata saptamana trecuta de dezbateri in cadrul grupurilor parlamentare de la Strasbourg si, conform surselor comunitare, nu va pune problema clauzei de salvgardare. Documentul va contine mai mult date tehnice privind momentul actual al indeplinirii angajamentelor. Cat priveste pachetul financiar negociat de Romania pentru perioada 2007-2009, acesta se ridica la circa 11 miliarde de euro, sumele ce vor fi alocate intre 2010 si 2013 nefiind inca stabilite.