13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania ar propune Rusiei manevre militare comune

Romania ar propune Rusiei manevre militare comune

"Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea unor manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari", a indicat, la Paris – ministrul roman al Apararii, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat AFP. In timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat ca va indrepta arsenalul nuclear rusesc spre tinte din Europa pentru a contracara scutul antiracheta american, ministrul roman s-a dorit conciliant pe acest fond, deplangand totusi un stil de comunicare care aminteste de 'Razboiul rece', transmite Rompres.
Guvernele roman si bulgar "au decis sa aiba o abordare comuna a rusilor", a declarat dl Melescanu, aflat la Paris cu ocazia participarii la reuniunea interparlamentara a Uniunii Europei Occidentale (UEO).
"Vom explica mai detaliat Rusiei la ce vor servi aceste baze. De aici rezulta si intentia de a-i propune organizarea unor manevre comune pe teritoriul nostru, cu participarea unor trupe din tarile noastre impreuna cu rusi si americani", a subliniat ministrul.
"Tot ceea ce se petrece in regiune nu afecteaza securitatea Rusiei, ci dimpotriva poate contribui la stabilitatea regionala", a mai explicat el.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat in mai multe randuri instalarea bazelor americane in Romania si Bulgaria, fapt ce contrazice – potrivit lui – prevederile Tratatului asupra Fortelor conventionale in Europa (FCE) din 1992. El le-a evocat inca de la sfarsitul lunii aprilie, cand a anuntat ca Rusia se va retrage cel putin provizoriu din acest tratat.
In termenii acordurilor bilaterale semnate in 2006 de Washington cu Romania si Bulgaria, cele doua tari riverane Marii Negre au aprobat armatei americane dreptul de a utiliza instalatiile militare care pot servi in operatiunile americane, in special de catre fortele speciale.
In cadrul NATO se afirma ca aceste acorduri nu intra sub incidenta tratatului FCE, data fiind modestia efectivelor concentrate – cateva mii, adica cateva sute de militari americani la care se adauga echipamente 'prepozitionate' in intentia lor.
Adunarea UEO regrupeaza parlamentari din 37 de tari europene, intre care cele ale UE, tarile membre ale NATO, Rusia, Ucraina si statele baltice.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă