România a fost condamnată la CEDO, după ce instanța românească nu a luat nici o măsură în cazul unui copil bătut de tatăl lui

de Iulia Iancu , 04 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 11:33, 04 octombrie 2017
România a fost condamnată la CEDO, după ce instanța românească nu a luat nici o măsură în cazul unui copil bătut de tatăl lui

România a fost condamnată marţi la CEDO pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii şi a dreptului la un proces echitabil din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, constatând că autorităţile române nu au luat măsuri pentru protejarea unui copil agresat de către tatăl său şi nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor. În România, mama copilului s-a judecat timp de opt ani ca să demonstreze relele tratamente aplicate de tată minorului, potrivit APADOR-CH.

Cazul D.M.D contra României a ajuns în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în 2013, după ce în ţară mama copilului se judecase timp de opt ani ca să demonstreze relele tratamente aplicate de tată minorului. Curtea a constatat că autorităţile statului nu au făcut nimic pentru protecţia copilului în vârstă de trei ani la data primei reclamaţii a mamei, că poliţia a avut nevoie de patru plângeri ca să ia măsuri, iar justiţia română a decis că tatăl nu a fost atât de agresiv cu copilul încât să-i dea o pedeapsă mai mare de un an cu suspendare, potrivit APADOR-CH, care a reprezentat la CEDO acest caz.

D.M.D s-a născut în 2001, iar părinţii lui au divorţat în 2004. Înainte de divorţ, mama a semnalat agresiunile soţului la un hotline al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Bucureşti. Autorităţile au declarat că au „monitorizat cazul”, copilul fiind inclus într-un program de consiliere psihologică începând din 2004. În pofida monitorizării, comportamentul tatălui a continuat, astfel că mama a depus patru plângeri la Poliţia Bucureşti (în martie, aprilie, mai şi iunie 2004) şi abia la cea de-a cincea poliţia a înaintat dosarul către procuror, după ce a audiat mama şi mai mulţi martori din centrul maternal în care fusese internată cu copilul.

Ancheta procurorului a durat doi ani (2005-2007), timp în care au fost audiaţi martori şi s-a făcut o expertiză, care a demonstrat că minorul a suferit traume din cauza comportamentului agresiv al tatălui. Pentru că în primă instanţă tatăl a negat că şi-ar fi bătut fiul, tribunalul l-a achitat, în 2008, motivând> "comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracţiune”.

În apelul făcut de mamă în 2009, instanţa l-a audiat şi pe copil, care a declarat că tatăl său l-a lovit, l-a încuiat într-o debara întunecoasă, că a aruncat apă pe el în timp ce dormea, că adesea era agresiv şi cu mama lui, cu bunica sau mătuşa maternă şi că nu vrea să îşi întâlnească tatăl pentru că îi e frică de el.

Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare de a doua instanţă, tatăl a făcut apel, cerând şi o examinare a copilului de către un medic legist. În urma readministrării tuturor probelor, Curtea a constatat că „faptele tatălui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleatorii pe care părinţii le pot administra copiilor lor minori, ci că au fost grave şi i-au provocat copilului probleme de ataşament”. Pedeapsa pentru tată a fost de un an cu suspendare şi interzicerea drepturilor părinteşti pe doi ani.

CEDO a constatat că în acest caz a fost încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană (nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor inumane şi degradante), că autorităţile române nu au luat măsuri pentru protejarea copilului şi nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor.

Curtea a constatat că ancheta a fost prea lungă şi ineficientă şi că durata procedurilor judiciare a fost şi ea excesivă. Guvernul român a motivat că durata mare a procedurilor şi a procesului s-au datorat grijii de a nu comite vreo eroare judiciară.

România va trebui să-i plătească copilului 10.000 de euro daune morale.

Decizia Curţii Europene a avut şi câteva opinii concurente, una dintre ele cerând măsuri concrete şi mai dure pe care statele sunt obligate să le ia în astfel de situaţii:

"Calvarul reclamantului în instanţele româneşti a durat între iulie 2004 şi noiembrie 2012. Copilul avea 3 ani când a început şi aproape unsprezece când a terminat. Toată copilăria i-a fost dominată de procedurile penale. Autorităţile nu au luat nicio măsură în privinţa primelor patru plângeri penale depuse de mama solicitantului. Odată ce au decis să reacţioneze, le-a luat aproape trei ani şi jumătate pentru a finaliza ancheta într-un caz de abuz asupra copiilor, iar procedura în ansamblu a durat mai mult de opt ani pe trei niveluri de jurisdicţie. Faptul că făptuitorul a fost condamnat în cele din urmă şi i sa acordat o pedeapsă cu suspendare de un an de închisoare nu compensează lipsa de diligenţă în conducerea cazului şi nici nu duce la concluzia că ancheta privind acuzaţiile de maltratare a unui copil vulnerabil a fost eficace. Statele membre ale Consiliului Europei au o obligaţie pozitivă de a interzice toate formele de violenţă împotriva copiilor şi de a investiga, de a urmări în justiţie şi de a pedepsi pe cei responsabili de astfel de violenţe. Această pedeapsă ar trebui să fie suficient de severă pentru a acţiona ca un factor de descurajare, aşa cum prevede Convenţia privind prevenirea şi combaterea terorismului".

Comentarii

 • Qwa

  05 octombrie 2017 9:58

  Trebuie sa trimitem si noi europenii ca nu ni se respecta drepturile si nu avem siguranta in Europa.

  raspunde comentariului
 • ioana

  04 octombrie 2017 17:26

  Precizez Aceasta atitudine a CEDO de a nu mai analiza plângerile in legatura cu dreptul la proprietate dateaza de un an sau doi, de când s-a inteles cu Guvernul roman Dar asta era pentru dosarele in care se cereau despagubiri, pe care Statul roman spunea ca nu are de unde le plati. Nu in legatura cu retrocedarea unor bunuri in natura ! Mai ales ca ele au fost de cle mai multe ori cedate altor persoane care nu aveau nici un drept la ele !

  raspunde comentariului
 • ioana

  04 octombrie 2017 17:21

  Cum se face ca pentru procese de acest gen CEDO condamna Romania dupa un proces de mai bine de 4 ani, in legatura cu dreptul unui parinte de a-si pedepsi corporal copilul, dar in TOATE dosarele bazate pe dreptul inalienabil la proprietate si la un proces echitabil, Curtea de la Strasbourg nici nu se uita pe plângere, trimitând un rapsuns lacunar in cel mult 3 saptamani, cu argumentul ca in ROmania toate institutiile democratice functioneaza cum trebuie si nu mai e nevoie de interventia CEDO ! Am trimis curtii chiar articole din presa in care se vorbeste de starea jalnica a justitiei in aceasta tara, dar nu mi-a servit la nimic ! BRAVO CEDO ! Traiasca democratia !

  raspunde comentariului
 • Azor

  04 octombrie 2017 13:22

  Dece sa plateasca Romania? Mai bine sa le taiati judecatorilor pensiile speciale si salariile exagerate.

  raspunde comentariului
 • Floron Tiganul

  04 octombrie 2017 12:53

  O tara de tiganiSi Ti ganul este????

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:39

  Cat timp justitia respectiv completul de judecata nu va plati pentru hotaririle ANAPODA sau pentru RASTALMACIREA unor legi ,Romania va plati in continuare despagubiri absurde pentru vina de a mentine in functie pe post de judecatori indivizi ce incalca deontologia profesionala ,incalca constitutia tarii aduc prejudicii de imagine Romaniei si paguba bugetului de stat . TREZITI-VA VOI CEI CARE PRETINDETI CA GUVERNATI ROMANIA ,A GUVERNA IN PAGUBA ASTA-I PROSTIE INCONSTIENTA ,IRESPONSABILITATE.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:38

  Cat timp justitia respectiv completul de judecata nu va plati pentru hotaririle ANAPODA sau pentru RASTALMACIREA unor legi ,Romania va plati in continuare despagubiri absurde pentru vina de a mentine in functie pe post de judecatori indivizi ce incalca deontologia profesionala ,incalca constitutia tarii aduc prejudicii de imagine Romaniei si paguba bugetului de stat . TREZITI-VA VOI CEI CARE PRETINDETI CA GUVERNATI ROMANIA ,A GUVERNA IN PAGUBA ASTA-I PROSTIE INCONSTIENTA ,IRESPONSABILITATE.

  raspunde comentariului
 • copilu minune

  04 octombrie 2017 11:57

  Asa iau oengeurile bani de la statul roman folosindu-se de institutiile europene.

  raspunde comentariului
 • gigi

  04 octombrie 2017 11:54

  Goi. Nu mai bine ca-n Norvegia unde statul le-a luat imediat copiii si ia dat in infiere la un cuplu de gay! Ca sa nu mai vorbim de amenda pe care Romania o va plati la CEDO, si la despagubirile pe care le vor incasa APADOR

  raspunde comentariului
 • Goi

  04 octombrie 2017 11:10

  Ce poti astepta intr-o tara in care 'bataia e rupta din cer'?

  raspunde comentariului
  • judea

   04 octombrie 2017 17:20

   Te poti astepta ca "minunata justitie", facuta de asa-zisii magistrati, sa fie obligata de CEDO sa plateasca aceste daune de multi euroi ... Sa plateasca din salariile si pensile NESIMTITE cu care se imbuiba aceasta noua burghezie rosie in cerul gurii !!!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design