12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, locul șapte în UE la contribuții de asigurări sociale. Taxe multe,...

România, locul șapte în UE la contribuții de asigurări sociale. Taxe multe, servicii puține și proaste

Țara noastră a urcat 11 locuri după ce -plafonarea bazei de calcul a fost eliminată de la 1 februarie 2017, conform unei  analize făcute de Deloitte România.

În ianuarie 2017, România se afla în a doua parte a clasamentului, dar a urcat 11 poziții după măsurile luate de guvernarea PSD-ALDE.

Cele mai mari costuri ale contribuţiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Fran-ţa, Ungaria, Belgia, Grecia şi Italia, conform studiului. La polul opus se află Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda şi Irlanda. Interesant este că 60% din statele din studiu au un plafon la calculul contribuţiilor de asigurări, în timp ce România tocmai l-a eliminat.

“Observăm că ţările cu cele mai mari costuri sunt în mod oarecum evident şi cele care nu au plafon. Chiar dacă ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simţitor acolo unde lipseşte plafonul. România impune contribuţii comparabile cu Germania şi Belgia, fără a oferi şi beneficii comparabile asiguraţilor. O altă remarcă ar fi că majoritatea statelor permit asigurarea alternativă de sănătate în sistem privat, opţiune care în România lipseşte, deşi din ce în ce mai mulţi angajaţi apelează strict la acest tip de servicii medicale”, a declarat pentru Mediafax, Monica Ţariuc, manager Deloitte România.

Studiul a fost realizat pentru un salariu brut anual de 75 mii euro. Acesta  este considerat de referință pentru o comparaţie la nivel UE.

Lucrurile s-ar putea schimba din 2018

De anul viitor, România ar urma să elimine 4 din cele 6 categorii de contribuţii de asigurări existente, să le transfere integral la angajat şi să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut).

“Conceptul – transferul contribuţiilor integral la angajat – este binevenit pentru că angajatorul are acum obligaţii, dar fără beneficii, iar angajaţii vor deveni mai conştienţi de costul muncii pentru care sunt remuneraţi. În prezent ei au la cunoştinţă salariul brut care include propriile contribuţii, nu şi costul total cu salariul lor care în-seamnă şi contribuţiile angajatorului”, consideră Raluca Bontaş, partener Deloitte România.

Ea apreciază că este discutabilă din punct de vedere legal eventuala obligare a angajatorilor de a creşte salariul brut ca să fie men-ţinută valoarea actuală a -salariului net (în mână). 

Plătim mai mult ca bulgarii

Din punct de vedere al taxării muncii, costurile sunt sensibil mai mari în România decât în Bulgaria, țară cu care ne putem compara. „Raportând la acelaşi venit net, pentru salariul mediu costul total este cu 15,55% mai mare în România decât în Bulgaria. Pentru un salariu de 4.000 euro ajunge să fie cu 44,16% mai mare (echivalentul a aproximativ 7 salarii minime brute pe economie). Cu alte cuvinte, pentru fiecare poziţie de conducere, un investitor poate utiliza economiile rezultate din diferenţa de cost a asigurărilor sociale pentru angajarea altor şapte angajaţi în Bulgaria. În condiţiile în care ceilalţi indicatori relevanţi pentru investitori sunt similari, costul contribuţiilor poate fi esenţial în decizia investitorilor”, a concluzionat Raluca Bontaş.   

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă