8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRizea a uitat de 300.000 de euro

Rizea a uitat de 300.000 de euro

Din ultima declaraţie de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor rezultă că demnitarul Cristian Rizea este mai degrabă un om modest. El nu are casă, terenuri, maşini, active sau plasamente financiare.

Rizea a menţionat venitul său de deputat, 51.622 de lei, şi cel al soţiei, ca angajată a Fundaţiei „Children for children”, 5.274 de lei. Din media celor două salarii rezultă că soţii Rizea au câştigat în 2010 în jur de 1.150 de euro lunar. În realitate, inspectorii ANI au descoperit că deputatul PSD a făcut nişte tranzacţii bancare suspecte în valoare de 920.000 de euro şi a efectuat împreună cu soţia sa tranzacţii comerciale prin interpuşi.

920.000 de euro scoşi într-o zi de la bancă

Reprezentanţii ANI afirmă că soţii Cristian şi Josette Ane-Marie Rizea sunt titularii a cinci conturi bancare, două în lei şi trei în euro. Prin intermediul unuia dintre conturile în lei, la data deschiderii acestuia, au fost efectuate plăţi către cei doi soţi în cuantum de peste trei milioane de lei, iar într-un cont de euro a fost virată suma de 199.600 euro.

Ambele sume de bani, în valoare de 920.000 euro, au fost extrase integral în aceeaşi zi de către deputatul Cristian Rizea, lucru care a trezit suspiciunea inspectorilor ANI. Aceştia au sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la aceste tranzacţii bancare.

Venituri de 1,6 milioane de lei?

În perioada 19 decembrie 2008-31 decembrie 2010, inspectorii ANI afirmă că au constatat o diferenţă de peste 300.000 de euro între averea existentă şi cea declarată de Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

ţii Rizea. În perioada menţionată, veniturile totale obţinute de cei doi soţi din înstrăinarea unor proprietăţi, din salarii şi din cedarea folosinţei bunurilor au fost în valoare de 327.911 lei.

În realitate, din cercetările efectuate de inspectorii de integritate rezultă că averea reală dobândită în această perioadă de către soţii Rizea a fost de aproape 1,6 milioane de lei. Diferenţa de bani pe care deputatul PSD nu a putut să o justifice in faţa reprezentanţilor ANI urmează să fie clarificată de către Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

În martie 2006, soţia deputatului PSD, Josette Ane-Marie, ar fi transferat dreptul de proprietate asupra a două apartamente situate în Bucureşti către o anume Jana Sterian, pentru sumele de 210.000 de lei, respectiv 186.447 euro. Şi această tranzacţie ridică suspiciuni, motiv pentru care ANI a sesizat Fiscul.

Rizea: „E o minciună”

În legătură cu toate acuzaţiile pe care i le aduce ANI, deputatul Rizea a declarat pentru RL: „N-am scos de la bancă atâţia bani în viaţa mea. Acele apartamente au fost vândute prin notariat, există acte în acest sens, dar ANI nu m-a chemat să le explic şi să le arăt documentele. Totul e o minciună. Celor de la ANI le place să facă tevatură, show la televizor”.

PRECEDENT

Rizea anchetat şi de DNA

Într-un alt dosar, procurorii îl acuză pe deputatul PSD că a cheltuit ilegal peste un milion de euro din bani europeni, în perioada 2003 – 2005, pe când se afla la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Oficialii Comisiei Europene au somat Guvernul României să returneze aceşti bani.

Cele mai citite

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...

Țările din UE nu sunt încă hotărâte să trimită sisteme Patriot în Ucraina

Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență modul în care pot oferi mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...
Ultima oră
Pe aceeași temă