3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialRISE Project: Legătura dintre Liviu Dragnea și firma TelDrum, dezvăluită într-un raport...

RISE Project: Legătura dintre Liviu Dragnea și firma TelDrum, dezvăluită într-un raport secret al serviciului „Doi şi-un Sfert”. Cum comentează Călin Popescu Tăriceanu şi DGPI ancheta care îl vizează pe şeful PSD

RISE Project a publicat o nouă anchetă care îl vizează pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pornind de la un raport secret al fostei „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, din care ar rezulta legăturile șefului PSD, Liviu Dragnea, cu SC TelDrum. Publicarea materialului a fost amânată din cauza unui control efectuat de ANAF la redacția RP.

UPDATE 23.15: Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) susține, cu referire la ancheta RISE Project care îl vizează pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că „presupusul document secret” dat publicității, joi, de jurnaliștii de la Rise Project nu îi aparține.

„Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) respinge ferm alegațiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparține unității și, ca structură responsabilă  în materia asigurării coordonării și controlului activităților pentru protecția informațiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenți. În acest context, DGPI  respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică și îsi  reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist și dedicat îndeplinirii misiunilor încredințate prin lege”, se arată în comunicatul instituției menționate.

 

UPDATE 23.00: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declaat, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi24, că anchetele RISE Project se bazeaă pe "lucruri aluzine care nu au niciun fel de suport în realitate".

„Cei de la Rise Project dau publicității un așa-zis document furnizat de un serviciu de informații, dar acest document nu e certificat că ar fi fost furnizat de un serviciu de informații. Acest așa zis document conține tot felul de lucruri aluzive care nu au niciun fel de suport în realitate. Am citit informația care a apărut", a declarat liderul ALDE. 

Călin Popescu Tăriceanu a continuat prin a declara că în anul 2005 nu îl cunoştea pe Liviu Dragnea, aşa cum se arată în materialul publicat de jurnaliştii RP.

"Am aflat că în 2005 se conturau zorii prieteniei între mine și dl Liviu Dragnea. Pot să vă spun că în 2005 nu îl cunoșteam pe dl Dragnea, nici nu l-am cunoscut în 2005. Nu știu dacă ştiam la vremea respectivă cine e președintele Consiliului Judeţean la Teleorman. Eu eram în majoritatea politică de la aceea dată, dl Dragnea era în opoziţie.

Au fost inundaţii. Guvernul a alocat bani pentru pentru toate lucrările sau, mă rog, pentru o parte din lucrările afectate din toată ţara, nu într-un singur judeţ. Iar prim-ministrul nu stă să aloce fonduri pentru un obiectiv pe care-l indică raportul respectiv – un pod din Județul Teleorman. Sunt ministerele de linie care se ocupă cu identificarea obiectivelor care trebuie reparate după inundaţii, pot să vă dau exemple: Ministerul Educației ne trimitea lista cu şcoli, grădinițele, spațiile de învățământ care au fost afectate, Ministerul Sănătății cu infrastructura spitalicească, Trasporturile cu drumurile.

Toate aceste informații erau colectate la Ministerul Administraţiei şi Internelor care făcea în final sumarul acestor obiective şi propunea alocările de fonduri.

Pot să vă spun, în concluzie, că dacă toate documentele făcute de Rise Project seamănă cu acesta să știți că înseamnă că este o calitate jurnalistică jalnică. Nu are nimic de a face cu jurnalismul, ci cu o intenție evidentă de distorsiune a realității și cu intenția evidentă de a-l pune probabil în primul rând, nu vreau eu să mă consider piesa principală în acest puzzle, pe dl Dragnea, de a-l pune într-o lumină nevaforabilă și, sigur, în această operațiune dacă se poate să fiu și eu introdus nu ar strica, nu? În logica celor care au redactat aceste documente.

Nu există nicio dovadă că acest document este unul veridic. Eu nu știu dacă nu sunt informații luate de acolo și de dincolo, puse cap la cap, informații neverificate, pentru că eu nu-l cunoșteam, în primul rând, pe domnul Dragnea", a declarat şeful Senatului, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

 

Nota „Doi și-un sfert” descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale, potrivit RISE Project.





Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme.

La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prieteni ai lui Dragnea din tinerețe. Este vorba despre omul de afaceri Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiș.

DGPI ar mai fi descoperit că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative, prezidențiale.

Raportul prezintă și „organigrama” grupării. Marian Fișcuci, primul patron al Tel Drum, e prieten cu Liviu Dragnea din școala generală. Au rămas parteneri în poltică, afaceri și dosare, a mai adăugat sursa citată.

Jurnaliștii au scris că, în raport, sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci (foto dreapta), fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali.

DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidențiale.

Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici.

Raportul dezgroapă și zorii prieteniei dintre președinții de azi ai Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, adică tandemul politic care guvernează țara, scriu jurnaliștii RISE Project. 

Întreaga anchetă RISE Project poate fi citită AICI.

Redacția „Rise Project” a fost vizată, joi, de un control inopinat al inspectorilor antifraudă de la ANAF, în ziua în care site-ul anunțase publicarea unei anchete.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Rise Project scrie: „Tocmai am fost vizitați la redacție de inspecția Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul <<Serviciul lor secret>>”.

Liviu Dragnea a declarat, într-o intervenție telfonică la România TV, că nu are nicio legătură cu descinderea celor de la ANAF.

„Am primit un mesaj de la Rise Project acum 30 de minute. Acum am aflat de această acţiune a ANAF. Se încearcă compromiterea mea. Eu nu am nicio legătură cu venirea ANAF. Sper să existe motivaţii serioase pentru acel control. Nu am agreat niciodată când presa ostilă era călcată de anumite instituţii. Cer explicaţii publice imedait celor de la Ministeur de Finanţe şi ANAF. Libertatea presei şi a celei dde investigaţii nu trebuie pusă în pericol. Sunt extrem de indignat. Nu am agreat niciodată aşa ceva. cer explicaţii publice de la şeful ANAF şi de la ministrul de Finanţe. Nu vreau ca cineva care lucrează în presa din România să fie inhibat. Fiecare cu meseria lui. Nu trebuie implicate instituţiile statului, dar nu vreau şi să fie o acţiune care să pună la cale compromiterea mea. Mîă gândesc la orice în perioada asta. Se poate gândi şi pe logică întoarsă", a spus Liviu Dragnea, la România TV.

De asemenea, președintele ANAF, Bogdan Stan, anunță într-un comunicat de presă, că inspecția care a vizat Rise Projec a avut loc în urma unei „analize de risc”. Acesta va face declarații de presă mâine, la sediul Guvernului, dupa întâlnirea cu premierul Mihai Tudose.

„Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF (Direcția Generală Antifraudă, n.r.) rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”, precizează șeful ANAF.

Cele mai citite
00:07:12

VIDEO. Muzică tehno într-o bucătărie a unui restaurant din Franța: „M-am simțit bine”

„M-am simțit la fel de bine în această bucătărie, exact ca în fața a 100.000 de oameni la un mare festival”, spune Charles B.,...

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Mircea Lucescu: „E o grupă care se joacă”. Reacția echilibrată a selecționerului României după tragerea la sorți

Echipa națională a României și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026. Tricolorii, conduși de Mircea Lucescu, au fost repartizați într-o grupă care, deși evită...
Ultima oră
Pe aceeași temă