8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRISE Project: Furnizorul de internet RCS&RDS a fost acționat în instanță, în...

RISE Project: Furnizorul de internet RCS&RDS a fost acționat în instanță, în SUA, de către un grup de afaceriști

Structura de proprietate a unuia dintre cei mai importanţi ISP din România, RCS-RDS/DIGI, se pierde într-un labirint de firme off-shore, arată o investigație realizată de jurnaliștii RISE Project și Euractiv. Dezvăluirile RISE au servit ca probe unor afaceriști americani în procesul demarat la începutul lunii mai împotriva grupului de firme RCS&RDS/DIGI. 



Citește și: Digi Communications: Procurorii DNA au pus compania RCS&RDS sub urmărire penală

Firma RCS&RDS a primit o notificare oficială din partea DNA în care se anunță punerea sub urmărire penală, anunță Digi Communications. Investigația vizează două persoane cercetate pentru luare de mită și spălare de bani. Firma este suspectată pentru aceleași infracțiuni. 


Liderul grupului oamenilor de afaceri este William Hawkins un investitor american care a intrat acum mai bine de zece ani pe piaţă serviciilor de telecomunicaţii din Ungaria. Acesta susţine, conform plângerii din proces, că a investit bani şi a adus tehnologie inovatoare într-un grup de firme de telecomunicaţii din ţara vecină, dar că a rămas fără fonduri şi fără firme după ce a fost păcălit de patronul acestora, cetăţeanul maghiar Laszlo Borsy. Grupul de firme în care americanul a investit include compania de televiziune prin cablu i-TV care a fost cumpărată de grupul din care fac parte RCS-RDS şi DIGI în cadrul unor tranzacţii din 2008, fără că Hawkins şi ceilalţi, în calitate de acţionari majoritari, să-şi dea consimţământul.



Citește și: Zoltan Teszari va rămâne în continuare “milionarul fără chip”. Înalta Curte a respins cererea de audiere a acestuia în Dosarul RCS&RDS

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a respins miercuri cererea lui Sorin Alexandrescu de audiere a patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari, în dosarul în care fostul director al Antena Group este acuzat de şantaj. Astfel, felul cum arată mogulul va rămâne în continuare necunoscut publicului, fapt pentru care este supranumit “milionarul fără chip”.



Potrivit jurnaliștilor RISE, aceste tranzacţii au avut loc la un an după ce Hawkins a câştigat un proces împotriva lui Borsy şi i-TV. Verdictul dat de justiţia din Virginia şi confirmat după recurs de Curtea de Apel a Statelor Unite, a impus lui Borsy şi firmelor sale să-i plătească lui Hawkins şi celorlalţi daune în valoare de 1,8 milioane de dolari. Aceştia nu au văzut însă niciun ban fiindcă Borsy a făcut o serie de manevre care au dus la înghiţirea i-TV de către furnizorul de internet şi televiziune prin cablu, RCS-RDS/DIGI. Hawkins susţine în plângere că avocaţii RCS-RDS/DIGI cunoşteau verdictul dat de justiţia americană însă au ales să-l ignore.

Contactat de RISE Project, Ioan Bendei administrator al RCS-RDS a declarat că nu poate da detalii despre acest subiect: "N-aş putea să va spun pentru că nu m-am ocupat eu de problema. Trebuie contactat departamentul juridic. Eu sunt plecat din ţară".

Puteți citi materialul integral pe RISE Project.

 

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că-i va trimite „rapid” ajutoare militare „importante”

Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite „rapid” ajutoare militare...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă