20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRetrospectiva ultimilor zece ani din politica românească, în viziunea lui Antonescu

Retrospectiva ultimilor zece ani din politica românească, în viziunea lui Antonescu

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că ultimii zece ani au fost ”dezastruoși” pentru România. În acest context, politicianul a ținut să sublinieze că  fostul președinte, Traian Băsescu, nu se face singurul vinovat.

Astfel, Antonescu a spus că vinovați sunt ”oamenii cu poziții de autoritate în viața publică românească”, care l-au elogiat pe fostul șef de stat pentru modul în care s-a comportat din perspectiva funcției deținute, în loc să îl amendeze.

 “Dacă lăsăm istoria și sensurile ei deoparte, dacă lăsăm identitatea unei națiuni, procesele de memorie colectivă, și discutăm doar în termeni de statistică și fapte practice brute, au fost zece ani în care s-au întâmplat multe lucruri bune. Nu datorită unor politicieni, ci datorită unui făgaș favorabil pe care ne-am aflat cu toții. Dacă, însă, discutăm despre discursul public, etica publică, despre calitatea vieții politice, modelele publice din România, au fost zece ani dezastruoși și am spus-o de pe vremea când era în mandat și îl priveam cu mânie, o spun și acum când Traian Băsescu e o amintire urâtă. Eu nu pot să duc resposanbilitatea pentru asta în curtea unui singur om, fie și el încărcat cu puterea cu care Traian Băsescu a fost încărcat. Pentru că dacă un om, care din postura celui mai înalt demnitar al țării, se comportă atât de des ca un mitocan, vina nu îi aparține. Vina aparține unei sumedenii de oameni cu prestigiu, oameni criterii, oameni cu audiență care îl elogiază pentru asta, care nu amendează asta”, a declarat Crin Antonescu.

Mai mult, fostul președinte al PNL a spus că, în viziunea sa, problema esențială este că memoria publică nu a fost, chiar și după nenorocirile provocate de regimul comunist, “deloc crescută sănătos”. 

Citește și: Crin Antonescu, ATAC DUR la adresa lui Ponta

“E o catastrofă stilistică ce a pățit România, în ultimii zece ani. Nu a fost Traian Băsescu vinovat și așa-zișii intelectuali ‘ai lui’. Invazia de false modele, toate aceste lucruri sunt asociate cu cine a condus o țară. Au fost zece ani foarte proști și răi pentru România. Problema e că memoria noastră e și mai scurtă, că memoria publică nu a fost, și după nenorocirea de aproape jumătate de veac a comunismului, deloc crescută sănătos. Noi ținem minte -marele public, noi toți, cu excepții care, în fond, nu mai contează- lucruri greșite numai pentru că ele au fost relatate greșit. Noi avem memoria anecdotei mai degrabă decât memoria faptului semnificativ. Noi avem întotdeauna disponibilitatea de a asuma o virginitate iluzorie”, a adăugat Crin Antonescu.

În acest context, fostul președinte al PNL a ținut să semnaleze că propaganda ultimilor zece ani și falsificarea brutală a anumitor momente politice cheie au urmări.

“Cum a fost posibil ca un mic aparat de propagandă, din jurul fostului președinte, să ne inoculeze ideea că noi am început în 2004 să terminăm cu comunismul? În ultimii zece ani, în care s-a investit major în propagandă, nu neapărat de către Traian Băsescu, ci și de adversarii săi (…) Lovitura de stat din 2012. Înverșunarea cu care acest lucru s-a repetat a făcut ca, pentru o parte dintre români, să rămână această idee. Falsificare brutală! Cam astea sunt lucrurile care au fost foarte rele, în ultimii zece ani”, a mai punctat Antonescu.

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă