Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Reprezentantul Consiliului Europei a fost in Valea Timocului

Reprezentantul Consiliului Europei, Jurgen Herrmann, observator cu problemele romanilor din Serbia, s-a aflat, miercuri, intr-o vizita oficiala in Valea Timocului, unde s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii vlahilor, relateaza Rompres.

Share

Rl online 0 comentarii

26.09.2007 - 00:00

Reprezentantul Consiliului Europei, Jurgen Herrmann, observator cu problemele romanilor din Serbia, s-a aflat, miercuri, intr-o vizita oficiala in Valea Timocului, unde s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii vlahilor, relateaza Rompres.
In cadrul convorbirilor oficiale care au avut loc la sediul Consiliului National al Minoritatii Rumanilor din Serbia de nord-est au fost prezentate si analizate problemele cu care se confrunta minoritatea romaneasca din sud-estul Serbiei,care are probleme cu autroritatile.
Majoritatea liderilor organizatiilor romanesti din zona au reclamat inaltului oaspete european faptul ca invatamantul in limba romana inca nu a fost instituit in retelele scolilor din cele peste 134 de localitati cu populatie suta la suta romaneasca si alte 24 cu populatie mixta, iar slujbele in bisericile din aceste sate se oficiaza numai in limba sarba.


Presedintele Comitetului Drepturilor Omului din Negotin, Dusan Parvulovici, a declarat Agentiei Rompres ca o alta problema care a fost ridicata in fata observatorului Jurgen Herrmann a fost aceea privind pozitia Romaniei de a sta in expectativa in ce priveste sprijinul acordat romanilor timoceni.
'L-am informat pe domnul Herrmann ca nu ne mai putem pastra identitatea in conditiile in care in continuare vom fi tratati ca niste straini de patria mama', a afirmat Parvulovici.
In opinia acestuia, soarta celor 40.054 vlahi, asa cum s-au declarat o parte din romani la recensamantul din 2002, si a celor 4.500 de romani sta si in mana Guvernului Romaniei, care are datoria de a le sprijini si promova proiectele.
Oficialul european a considerat necesar in intrevederile ce le-a avut cu liderii organizatiilor romanesti din Timoc si sudul Dunarii, ca atat autoritatile de la Belgrad, cat si cele de la Bucuresti au obligatia sa diversifice modul de abordare a asa-numitei 'chestiuni timocene'.


La randul sau, primul vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane cu sediul la Novi Sad, Draghisa Kostandinovici, a spus ca 'dialogul cu parlamentarul Jurgen Herrmann ofera garantia tuturor romanilor din Serbia ca UE va fi sensibila la prioritatile romanilor'.
In cursul zilei de joi, euro-observatorul Jurgen Herrmann va sta de vorba, la Belgrad, cu reprezentantii Guvernului Serbiei, unde va discuta despre problemelor romanilor din sud-estul Serbiei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...