6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRepartitoarele de căldură devin obligatorii

Repartitoarele de căldură devin obligatorii

Locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi, prin lege, să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice, relatează b365.ro.

Din cele 1,3 milioane de apartamente conectate la sis­te­mul centralizat de încălzire, mai puţin de jumătate sunt dotate cu astfel de repartitoare, potrivit informaţiilor furnizate de ista România, subsidiară a grupului german ista, cu afaceri de peste 780 mil. euro anul trecut la nivel mondial.

„La nivel european, România are unul dintre cele mai scă­zute grade de contorizare, de doar 41%, la polul opus aflân­du-se Germania şi Danemarca, cu un grad de con­to­ri­zare de 100%", arată ista România.

Dotarea unui apartament cu repartitoare de căldură costă, în medie, 500 de lei, iar investiţia poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire, potrivit ista România. În prezent, din cele 1,3 milioane de apartamente, sunt dotate cu repartitoare peste 530.000, ceea ce ar plasa această piaţă la aproape 270 mil. lei (peste 61 mil. euro). Principalii jucători din această piaţă sunt ista, Techem Energy Services şi Elsaco Brunata. Potrivit datelor de pe site-ul Minis­terului de Finanţe, Elsaco Brunata (subsidiară a grupului danez Brunata) a avut anul trecut afaceri de 8,6 mil. lei, iar Techem Energy Services (din gru­pul german Techem) a raportat un rulaj de 9 mil. lei.

România a aderat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, la normativele de eficienţă energetică, transpuse prin Legea 121/2014. Directiva europeană 27/2012 prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă