Regizorul Alexandru Solomon, dus cu forța la spital, către Colegiul Medicilor: De ce s-au manifestat psihiatrii ca subordonaţi ai Poliţiei?

de Mihai Diac , 11 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 23:04, 11 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Regizorul Alexandru Solomon a anunțat că a trimis o scrisoare deschisă către Colegiul Medicilor, după ce, acum două săptămâni, fusese ridicat de jandarmi şi dus la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia.

Incidentul s-a produs după ce Alexandru Solomon realizase un protest, prezentat ulterior drept un moment artistic, pe care l-a filmat în faţa Patriarhiei Române, exact în timp ce patriarhul Chiril al Rusiei era în vizită la București.

Alexandru Solomon a relatat pe Facebook despre scrisoarea deschisă trimisă Colegiului Medicilor.

În acest mesj, regizorul susține că medicii care l-au examinat s-au purtat mai degrabă ca nişte anchetatori și că unul dintre medici s-a sfătuit prin telefon cu comandantul unei secţii de poliţie.

„Mă numesc Alexandru Solomon, sunt cetăţean român şi regizor de film. Mă adresez dumneavoastră pentru a vă solicita o întâlnire şi, apoi, o poziţie publică într-o situaţie în care am fost implicat şi în care au intervenit medici care lucrează la un spital bucureştean. Reiau aici pe scurt firul evenimentelor, care - de altfel - a fost făcut public prin reţelele sociale şi printr-un articol publicat pe site-ul contributors.ro sub titlul „[poliţie + psihiatrie] x politică = ?”.

Este vorba de actul meu artistic din data de 26 octombrie, un act legat de vizita Patriarhului Kirill: am fost atunci în Dealul Patriarhiei, m-am tăiat superficial la mână stângă şi am împărţit bani. După câteva ore de anchetă la faţa locului şi într-o secţie de poliţie, am fost dus sub escortă la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Medicii de la camera de gardă au insistat că trebuie să mă reţină peste noapte, întrucât „nu au nicio garanţie că nu mă voi întoarce la Patriarhie”. Unul din medici s-a consultat telefonic cu comandantul secţiei de poliţie. Menţionez că, practic, nu a avut loc o consultaţie medicală şi pe parcursul orelor petrecute la spital nu am fost întrebat de sănătate.
 
După câteva ore la camera de gardă, medicul a consimţit să îmi dea drumul cu condiţia ca altcineva din familie să mă conducă de la spital direct la domiciliu. Soţia a trebuit să semneze o hârtie prin care se angaja să mă supravegheze în următoarele zile. Medicul i-a recomandat „să stau acasă vreo două zile, măcar până se termină agitaţia de la Patriarhie”.
 
În scrisoarea medicală pe care Solomon a primit-o la externare se menţionează că „pacientul este liniştit, cooperant, OTS, fără modificări psihice în sfera gândirii şi a afectivităţii” și că „nu reprezintă un pericol pentru sine şi cei din jur la momentul examinării”.

"Nu doresc să fac publice numele medicilor din acest caz, pentru că cred că nu este vorba de anumiţi indivizi, ci de un mod viciat de funcţionare al sistemului medical", subliniază Alexandru Solomon.

Comentarii

 • eugen raduca

  14 noiembrie 2017 7:36

  daca individul este jiddann n dupa nume pare , taindu-se a trecut de la simplu act de protest la violenta chiar impotriva sa...orice om normal ce protesteaza nonviolent este perfect legal s-o faca ...jiddannii folosesc victimizarea in scopuri menipulative cel mai arhicunoscut ...holocaustul...in istorie jiddannii si-au asasinat proprii coreligionari blamind on altii drept antisemintism in scopuri manipulative...vezi istoria terrorismului jidanescc

  raspunde comentariului
 • Solomonar

  12 noiembrie 2017 17:52

  Si Eminescu saracul tot la Socola a fost bagat cand a zis adevarul. IISUS Hristos pe cruce tot pentru adevar, ce mai vreti ? traim intr-o iluzie pusa in scena de alti regizori ai marii manipulari satanice pentru ca Pamantul e in stapanirea satanei - el e seful aici, lumea 99 la suta i se inchina lui alegeti cararea cea larga sau cea ingusta.

  raspunde comentariului
 • viceversa

  12 noiembrie 2017 14:22

  Nici asa, sa acuzam pe toti inseamna sa-i iertam pe toti, inclusiv leprele. Sunt romani si romani, asa cum sunt oameni si oameni. Tocmai comunistii ii fac pe toti prosti, sa se ascunda in multime.

  raspunde comentariului
 • viceversa

  12 noiembrie 2017 12:04

  Comunismule o boala psihica grea, practic incurabila la un individ prost. Medicii astia psihiologi sunt cei care nu au fost in stare sa faca o medicina adevarata, asa ca se descurca si ei cum pot, ca si politistii, sa manance si ei o paine, ce conteaza ca drepturile omului ajung pe alta lumne.

  raspunde comentariului
 • Sistemul

  12 noiembrie 2017 9:24

  Prin actiunea institutiilor s-a dovet ca Interesele statului sunt mai presus decat libertaea individuala. Iar sistemul executa. Sa traiti, il rezolvam!!!

  raspunde comentariului
 • nick

  12 noiembrie 2017 9:06

  In teorie biserica eate legatura cu divinitatea in practica autohtona biserica este infratita cu satana rasariteana!

  raspunde comentariului
 • Istoria se repeta

  12 noiembrie 2017 5:06

  S-a activat sistemul totalitar din vremea bolșevicilor comuniști când opozanții erau săltați cu dubele securitații și tratați în clinici psihiatrice de medici gradați.

  raspunde comentariului
 • Roman

  12 noiembrie 2017 5:01

  Daca te comporti ca un nebun esti tratat caatare, indiferent cine esti.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  12 noiembrie 2017 1:06

  Medicii in cauza ar trebui impuscati!

  raspunde comentariului
 • Alex

  12 noiembrie 2017 0:41

  Orice ticnit spune ca e sănătos...

  raspunde comentariului
 • Alex

  12 noiembrie 2017 0:41

  Orice ticnit spune ca e sănătos...

  raspunde comentariului
 • Rovan cel Rossu

  11 noiembrie 2017 23:33

  Alex Solomon un act inutil si kitsch. Oare ce a fost in capul tau? Acum suporta consecintele. Tu ai fost acela?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design