22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţia lui Tismăneanu vizavi de declaraţiile preşedintelui

Reacţia lui Tismăneanu vizavi de declaraţiile preşedintelui

Vladimir Tismăneanu, autorul raportului în baza căruia Traian Băsescu a condamnat comunismul, exprimă rezerve faţă de stilistica exprimării şefului statului faţă de Regele Mihai, dar remarcă derapaje în dezbaterea pe subiect, preşedintelui fiindu-i atribuite “fraze şi atitudini care nu-i aparţin”, scrie Mediafax.

“Ca profesor de ştiinţe politice şi istoric al comunismului îmi exprim rezervele faţă de stilistica exprimării”, afirmă Tismăneanu, într-o declaraţie acordată postului public de radio.

Pe de altă parte, politologul Vladimir Tismăneanu, care se defineşte “om de stiinţă” şi exprimă în scris “ceea ce are de spus pe subiecte istorice”, refuză să comenteze “logica politică” folosită de Băsescu atunci când a făcut respectivele afirmaţii.

“Între logica academică şi cea politică există diferenţe, şi nu sunt în poziţia să o judec pe cea de-a doua”, spune Tismăneanu.

Acesta remarcă totuşi “numeroase derapaje” în dezbaterea pe acest subiect şi susţine chiar că lui Băsescu îi sunt atribuite “fraze şi atitudini care nu-i aparţin”.

“Observ însă că în discuţia publică pe acest subiect s-au înregistrat de acum numeroase derapaje, preşedintelui Traian Băsescu fiindu-i atribuite fraze şi atitudini care nu îi aparţin”, apreciază profesorul Tismăneanu în declaraţia acordată postului public de radio.

Vladimir Tismăneanu a conchis spunând că poziţia sa pe acest subiect este cea exprimată în documentul în baza căruia, în 2006, preşedintele Băsescu a condamnat în Parlament regimul comunist din România.

“Pentru mine sunt importante opiniile oficiale ale preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului, în decembrie 2006, care, fără îndoială, rămân valabile şi la acest moment. Poziţia mea pe acest subiect este cea exprimată în raportul final al Comisiei prezidenţiale pe care am condus-o”, a afirmat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost “un act de trădare”, el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă