Reacția lui Petre Roman, după ce în spațiul public au apărut informații că Armata i-ar fi hrănit și îmbrăcat pe minerii care au „restabilit” ordinea în București, în 1990

Fostul premier Petre Roman a afirmat, miercuri, la Europa FM, că era nevoie ca minerii veniți la București în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. Precizarea vine după ce PressOne a publicat un document declasificat de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) care arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-ar fi hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 14:02

 Fostul premier Petre Roman a afirmat, miercuri, la Europa FM, că era nevoie ca minerii veniți la București  în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. Precizarea vine după ce PressOne a publicat un document declasificat de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) care arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-ar fi hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

 

„Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaț și obosiți. Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața univerisătții și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară,  pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte (...). Pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie (…)mă rog, ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duși, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: „Domule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situația să îi putem trimite înapoi”, a spus fostul premier.

Întrebat de cine au fost instigați minorii, Petre Roman a răspuns: „De fostele cadre ale Securității și din Miliție. Cine i-a dus pe ei, de expemplu, la sediile partidelor. Cum au ajuns la ziare? E limpede că au fost instigați”.

Reporterul EuropaFm a subliniat că „valoarea toatală a produselor se ridica undeva la 866.000  de lei.”

„Da. Nu era foarte mult. Poate în banii de astăzi să fie, știu eu, 100-120 mii lei, din banii de azi. Nu era o sumă imensă”, a răspuns Petre Roman. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...