6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRaportul de activitate al TVR a fost respins de Comisiile de cultură...

Raportul de activitate al TVR a fost respins de Comisiile de cultură ale Parlamentului. Irina Radu ar putea fi demisă de la conducerea Televiziunii

Raportul de activitate al Societății Române de Televiziune pe anul 2016 a primit, marți, aviz negativ în Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, informează Agerpres.

Au votat pentru respingerea raportului 17 parlamentari, un vot a fost în favoarea acestuia, existând și două abțineri.

Dezbaterea raportului a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi, la solicitarea președintelui Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda.

În semn de protest, parlamentarii PNL s-au retras de la ședință, anunțul fiind făcut de președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu.

Preşedintele director general al SRTV, Irina Radu, a spus în faţa comisiei că instituţia a încheiat pe plus anul 2016 din punct de vedere financiar.

„Am încercat să o onorăm din respect pentru dumneavoastră, deşi a fost aşa o invitaţie foarte bruscă, având în vedere că a fost un an foarte greu – anul 2016 – nu cred că trebuie să intru acum în prezentarea raportului cu toate amănuntele, cred că sunt doar nişte aspecte pe care aş dori să le precizez. Vorbim de acest raport în situaţia în care a fost anul despre care vorbim, ultimul an cu finanţare din taxa TV, a fost un an în care datoriile SRTV ajunseseră la circa 150 de milioane de euro, a fost un an în care au fost probleme foarte mari cu banii de producţie, cu lipsa finanţării pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred că am făcut faţă onorabil”, a declarat Irina Radu.

La rândul său, preşedintele comisiei de cultură a Senatului, Radu Preda, a susţinut că cifrele din raportul de activitate nu arată foarte bine.

„Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici, raportul a întrunit aviz negativ şi la comisiile de buget. Aşteptările noastre cel puţin în plan managerial de la conducerea Televiziunii Române erau altele, cu atât mai mult cu cât se fac eforturi ca de la bugetul de stat să se asigure sursele de finanţare sustenabile pentru Televiziunea Română. Aşteptăm acum ca o conducere nouă să ducă TVR la un standard al calităţii emisiunilor de aşa manieră încât să obţină un vot în unanimitate pozitiv în şedinţele reunite ale Parlamentului. Deocamdată aceste standarde nu au fost întrunite”, a declarat Radu Preda. El a adăugat că „nu se discută de calitatea emisiunilor, ci de actul managerial”.

Respingerea raportului de activitate al SRTV echivalează cu demiterea întregului Consiliu de admnistraţie, în frunte cu preşedintele director-general, Irina Radu.

Decizia finală va reveni plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, care s-ar putea putea pronunţa miercuri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă