9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRămăşiţele evreilor ucişi în 1941 găsite într-o groapă comună din Popricani-Iaşi au...

Rămăşiţele evreilor ucişi în 1941 găsite într-o groapă comună din Popricani-Iaşi au fost înhumate

Rămăşiţele evreilor ucişi în 1941 descoperite recent într-o groapă comună în localitatea ieşeană Popricani au fost înhumate, luni, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, în cadrul unei ceremonii religioase oficiate de şapte rabini din ţară, dar şi din Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, informează NewsIn.

La ceremonie au asistat ambasadorul Israelului în România, Dan Ben Eliezer, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi oficialităţi locale.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a declarat că în aproximativ două săptămâni ar putea fi finalizat un raport medico-legal al osemintelor.

“S-au predat 60 de pungi, unde se presupune că ar fi câte un cadavru şi 35 de tigve. Este foarte interesant că nu există o coicindenţă între numărul de tigve şi corpurile respective. Au fost împuşcaţi şi se ştie că în afară de bărbaţi au fost şi femei şi copii. Este o groapă comună cu o caracteristică cu totul specială. Sigur că cercetările vor arăta mai multe. Pentru noi este o imensă durere, oamenii au fost omorâţi fără nicio vină şi aruncaţi într-o groapă comună”, a declarat preşedintele Aurel Vainer.

Rămăşiţele umane ale evreilor ucişi în 1941 au fost descoperite în luna noiembrie 2010, de o echipă de istorici şi arheologi, într-o groapă comună din localitatea Popricani, limitrofă municipiului Iaşi. Cercetătorii au declarat, la vremea respectivă, că peste 100 de evrei, bărbaţi, femei şi copii, au fost împuşcaţi de trupele române în 1941.

Cercetările au început în octombrie 2009, fiind intervievaţi mai mulţi martori la masacru, unul din aceştia indicând arheologilor cu precizie locul unde să fie efectuate săpăturile. Arheologii au descoperit, pe lângă fragmente osoase sau cranii, şi tuburi de cartuşe de producţie românească.

Parchetul Militar Iaşi desfăşoară în prezent o anchetă în acest caz, pentru infracţiunea de omor.

Autorităţile locale au fost informate încă din anul 2002 de posibilitatea existenţei unei gropi comune în Popricani, în urma unei anchete făcute de un jurnalist ieşean. La acel moment, au fost efectuate săpături, însă nu au fost descoperite osemintele.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă