20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRaed Arafat explică de ce a fost blocată achiziţia unor noi ambulanţe....

Raed Arafat explică de ce a fost blocată achiziţia unor noi ambulanţe. Pe cine învinovăţeşte secretarul de stat

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a dezvăluit, la postul de televiziune Digi24, că achiziţia de noi salvări a fost blocată deliberat de anumiţi funcţionari ai Ministerului Sănătăţii şi care încă lucrează în instituţie. 
 
"Noi am avut acolo acord-cadru din 2010-2011, care trebuia să meargă pe patru ani, nu trebuia să se ajungă la faza asta şi într-adevăr, acolo s-au coalizat mai multe persoane şi la fiecare dată când rezolvam o problemă care o creau, creau altă problemă", a explicat Raed Arafat.
 
Întrebat cine ar fi responsabil pentru acest blocaj în achiziţia noilor ambulanţe, secretarul de stat a ezitat să dezvăluie numele celor implicaţi, însă a precizat că aceştia lucrează la Ministerul Sănătăţii.
 
Raed Arafat susţine că aceştia au acţionat pentru apărarea anumitor interese sau au fost ameninţaţi. 
 
"Asta nu pe mine trebuie să mă întrebați, pentru că unii poate că erau speriaţi să semneze, alţii nu voiau să o facă, alţii poate apărau alte interese, nu ştiu. Problema noastră e că am avut un program superb multianual pe care nu am reuşit să-l realizăm şi de asta suntem aici", conchide secretarul de stat.
 
Scandalul actual a pornit de la anularea licitaţiei demarate anul trecut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a ocupat de achiziţia a 2.000 de ambulanţe, dintre care 500 pentru SMURD, procedura de achiziție fiind întreruptă pentru că expirase protocolul dintre Ministerul Sănătății și IGSU. Raed Arafat își dorește ca în continuare IGSU să se ocupe de achiziția tuturor ambulanțelor, pentru toată țara, demers contestat de ministrul Sănătății, care susține că nu este legal. Arafat acuză blocaje din partea MS și promite clarificări publice la întoarcerea sa în România: ”Mă refer aici la funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanţă şi SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situaţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol“.
 
În România, 60% din ambulanţe sunt uzate, iar oricând un astfel de vehicul poate deveni un real pericol pe patru roţi. Lipsa unui parc auto suficient de ambulanţe este o problemă la nivel naţional, inclusiv în Bucureşti. Dr. Cristian Grasu a precizat, pentru „România liberă“, că, „în Capitală, sunt în total 120 de ambulanţe de urgenţă, dintre care 22 sunt de tip C (care sunt dotate cu aparatură de resuscitare și care intervin la cazurile foarte grave). Dar deja marea majoritate a autosanitarelor au în jur de 7-8 ani vechime, adică ar fi trebuit să fie casate. Faptul că au mulţi kilometri făcuţi prin Bucureşti înseamnă că, periodic, se strică, iar atunci sunt duse în service şi acest lucru durează“. Ideea este susţinută şi de dr. Raed Arafat, care a declarat pentru RL că parcul auto şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins 7-8 ani în mare parte. 
 
 
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă