11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDevalizarea Radio România. Președintele Ovidiu Miculescu, împreună cu apropiații din Consiliul de...

Devalizarea Radio România. Președintele Ovidiu Miculescu, împreună cu apropiații din Consiliul de Administrație, ar fi încheiat nelegal contracte de circa 110.000 euro

Membri ai Consiliului de Administrație și ai conducerii Societății Române de Radiodifuziune sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Cele 11 persoane din actuala și fosta conducere sunt suspectate că au încheiat nelegal contracte cu firme de prestări servicii, pe care le-ar fi controlat prin interpuși. Între acestea s-ar afla Ovidiu Miculescu, președintele–director general al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), precum și Andras Istvan Demeter (fost președinte-director general, acum membru simplu al CA), Mirela Ioana Fugaru, Mihai Voicu, istoricul Stejărel Olaru (fost membru în CA) și Doina Moșneag (fost membru în CA).

Procurorii susțin că, în perioada iulie 2011 – ianuarie 2014, cei 11 membri ai conducerii postului public Radio România ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul ședinţelor Consi­liului de Administrație al SRR în urma cărora au fost încheiate nelegal  mai multe contracte de prestări servicii. În baza acestora, suspecții ar fi obţinut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei, susține Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei, într-un comunicat de presă.

În cursul zilei de ieri, anchetatorii au făcut percheziții la sediul Radio România, în birourile membrilor conducerii instituției. Simultan, s-au făcut percheziții la sediul societății de turism Europoint SRL și la punctul de lucru de la aeroport al acestei firme.

Citește și: Percheziţii la Radio România Actualităţi și la firma Europoint, privind cumpărarea unor bilete de avion, de peste 100.000 euro. Lista suspecților din conducerea Radio. Ovidiu Miculescu este așteptat la aeroport

Surse judiciare afirmă că președintele-director general, Ovidiu Miculescu, împreună cu apropiații din Consiliul de Administrație, ar fi încheiat nelegal contracte cu Europoint pentru achiziționarea biletelor de avion tip business class, în valoare de circa 110.000 de euro. Documentele ridicate la percheziții sunt evaluate de procurori.

Andras Istvan Demeter, Mirela Ioana Fugaru, Mihai Voicu, Stejărel Olaru și Doina Moșneag au fost înștiințați că sunt urmăriți penal și că au dreptul la avocat. Președintele–director general, Ovidiu Miculescu, ca și alți cinci membri ai conducerii radioului public, nu au fost găsiți de procurori. Cel mai probabil sunt plecați din țară. Spre exemplu, Ovidiu Miculescu se afla ieri la Bruxelles, spun surse din Radio.

Scandalurile care zguduie radioul public

În ultimii ani, mai mulți jurnaliști de la Radio România Actualități au acuzat că sunt cenzurați și că membri ai conducerii instituției au firme pe numele unor apropiați prin care derulează diverse contracte.

Doi dintre cei care l-au acuzat direct de abuzuri pe Ovidiu Miculescu sunt Gabriel Basarabescu și Adrian Moise, reprezentanții a două sindicate din SRR. Aceștia au susțint că directorul are purtare abuzivă, de cenzură și de folosire cu rea-credință a fondurilor destinate radioului public. Cea mai frecventă acuzație a fost aceea că Ovidiu Miculescu face mult prea dese călătorii în străinătate pe banii instituției pe care o conduce.

Anterior anchetei penale de­clanșate ieri, Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a declarat pe Ovidiu Miculescu și Mihai Voicu de incompatibilitate, iar Mirela Fugaru s-a aflat în conflict de interese.

Președintele-director general este declarat incompatibil de către ANI deoarece în timp ce era în consiliul de conducere al radioului public se ocupa și de o altă societate publică. Acesta mai are o acuzație de conflict de interese. Împreună cu un alt suspect (Andras Demeter, fost președinte al Radioului) și-ar fi semnat propriile decizii de numire în funcția de coordonator al unor proiecte europene.

Mirela Fugaru a fost declarată ca fiind în conflict de interese, deoarece în perioada 29 iunie 2010-29 iunie 2014, în calitate de membru titular al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, a votat decizii referitoare la planul managerial al evenimentelor culturale aflate pe agenda de lucru a S.R.R., pentru ca ulterior să încheie cu Radioul mai multe contracte de prestări servicii pentru organizarea și monitorizarea evenimentelor culturale în cadrul grupurilor de lucru, încasând în total 63.842 lei.   

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă